Kultura

Nacionalni parkovi Crne Gore otvorili izložbu Iz riznice Skadarskog jezera

Elvir Klica

Nacionalni parkovi Crne Gore pripremili su izložbu „Iz riznice Skadarskog jezera” koja je otvorenaa juče u JU „Muzeji i galerije Podgorice”, povodom obilježavanja 35 godina od osnivanja Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Na početku svečanosti sve učesnike je pozdravio direktor JPNPCG Elvir Klica i istakao da je Ministarstvo kulture prepoznalo značaj izložbe uključivši je u program manifestacije „Dani evropske baštine” koja ima za cilj da podstiče istraživanja, promoviše i štiti jedinstvene kulturne vrijednosti Crne Gore. Takođe je podsjetio da je zbog svojih prirodnih vrijednosti i istorijskog i kulturnog značaja, Ukazom Skupštine Crne Gore, 27.11.1983. godine crnogorski dio Skadarskog jezera proglašen Nacionalnim parkom, za čije je funkcionisanje konstituisana samoupravna interesna zajednica sa sjedištem u Podgorici.

Osim raznovrsnosti prirodnih potencijala, kulturno-istorijska prošlost NP Skadarsko jezero ima poseban značaj, prije svega što se upravo na ovom prostoru stvarao crnogorski istorijski i državni identitet.

“Tokom IX vijeka u basenu Skadarskog jezera začeta je prva državna organizacija Duklja, na čijim se temeljima formirala buduća crnogorska država. Bogato i raznoliko nasljeđe materijalne kulture: arheološka nalazišta, utvrđenja, srednjevjekovni manastiri, crkve, tradicionalna seoska arhitektura, kao i značajno duhovno stvaralaštvo, svjedoče da je prostor Skadarskog jezera bio važno istorijsko, privredno i kulturno središte. Zato crnogorsku javnost još jedanput podsjećamo da su se na ovom prostoru prožimale razne kulture i civilizacije, i da je bogatstvo njegove različitosti nešto na čemu smo posebno ponosni. Zao je naš imperativ da stalno vodimo brigu o zaštiti, očuvanju i unaprjeđenju njegovog bogatstva. To je naš dug i civilizacijska tekovina svakog savremenog društva”, istakao je Klica.

“Kulturna baština, kao jedan od oblika turističkog proizvoda dobija sve veći značaj kao ključni faktor pri odabiru destinacije za odmor i upoznavanje njenih vrijednosti. U tom smislu Crna Gora ima puno toga da ponudi uključujući i kulturno nasljeđe crnogorskih nacionalnih parkova. Pred nama je vrijeme u kojem ćemo u saradnji sa institucijama sistema, posebno sa predstavnicima lokalnih uprava i zajednica, podsticati razvoj upravo onih projekata koji će, osim očuvanja i promocije prirodnih vrijednosti, u značajnoj mjeri biti posvećeni i popularizaciji bogate kulturno-istorijske prošlosti sa prostora Parkova.”

Čast da otvori izložbu pripala je Neli Savković Vukčević, sekretarki Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada koja je naglasila da manifestacija „Dani evropske baštine” ima za cilj da jača svijest o našem evropskom kulturnom identitetu kroz intenzivniju razmjenu znanja o zajedničkom nasljeđu satkanom od svih posebnosti brojnih kultura. Da je Evropa zajednička odgovornost pokazuje se upravo ovakvim izložbama gdje se iskustvo pretače od iskona do danas sa posebnim osjećajem za čovjeka i prirodu, manastir i povelju, nošnju i alatku, plodove i predmete, za lijepo i korisno. Ona se zahvalila autorki izložbe i Nacionalnim parkovima Crne Gore i svima koji su učestvovali što „pokazuju da je jezero crnogorska i evropska otvorena živa istina.”

Izložba je rezultat predanog i posvećenog rada istoričarke umjetnosti Radmile Adžić, stručne saradnice za kulturno-istorijsko nasljeđe u JPNPCG. Autorka se zahvalila pokroviteljima izložbe Ministarstvu kulture, Glavnom gradu Podgorica i Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore, kao i Javnoj ustanovi „Muzeji i galerije Podgorice” na podršci u realizaciji ovog značajnog projekta.

Izložba „Iz riznice Skadarskog jezera” predstavlja dio manifestacije „Dani evropske baštine“ koju organizuje Ministarstvo kulture već jedanaestu godinu zaredom sa ciljem da se kulturna baština približi i učini dostupnom široj javnosti i istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasljeđa kome pripadamo. Manifestacija se obilježava u jedanaest opština, sa četrdeset programa.

Izložba „Iz riznice Skadarskog jezera” biće otvorena do 14. oktobra 2018. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rozajac
Gost
Rozajac

Kefi, stari folirant i menadzer opstine Rozaje, koji ni jednom nije ušao u kancelariju ili dolazio na posao….
E propalo se..

Send this to a friend