Kultura

Devastacije najčešće na freskama

Biljana Brajović, foto; TVCG screenshot

Direktorica Centra za konzervaciju i arheologiju Biljana Brajović kaže da zabrinjava rasprostranjenost devastacije kulturnih dobara u Crnoj Gori.

Najčešća su, kako ističe, oštećenja na freskama u crnogorskim manastirima i crkvama, nastala nestručnim činjenjem držalaca.

“Svakodnevno prilikom obilaska određenih sakralnij objekata nailazimo na veliki broj devastacija. One se najčešće dešavaju u dijelu živopisa, na freskoslikarstvu”, kazala je direktorica Centra za konzervaciju i arheologiju.

Brajović je reagovala povodom kontinuiranih devastacija, degradacija i devalvacija kulturnog nasljeđa Crne Gore koje su, aktivnostima držalaca sakralnih objekata, načinjene u manastirima i crkvama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
VeMa
Gost
VeMa

Dosta sa tim pretvaranjem o brizi i vasoj strucnosti ,mnogi znaju vasu pravu vrjednost kao strucnjaka i kao osobe

dano
Gost
dano

Gledao sam zanimljiv materijal o njenom patriotizmu,nije jedina koja se tako ponasa iz vlasti

Toni
Gost
Toni

Kome vi prodajete brigu i postenje g. Brajovicka ,uskoroce se i vama posmijavati kada izadu neke istine na svjetlost

Krang
Gost
Krang

Recite vi meni jeli Dinosaurus Dino bio srbin

Hmmm
Gost
Hmmm

Imali ste kad da brinete o njima, gospođo Brajović, ali vas nisu zanimali jer ste razvijali druge “biznise”. Sad ste namirisali da crkve mogu biti odličan novi “biznis”, pa kidišete jer vam je svega malo. Bili ste slijepi 30 godina dok je mitropolit podizao crkvu iz pepela i dovodio vjernike iz svih krajeva svijeta. Sad bi vam te crkve dobro… Više »

Stevo
Gost
Stevo

Bavite se vi Narodnim muzejom.. Pustite crkve i freske… Dosade jedne.

Pravnik
Gost
Pravnik

Da SPC nije obnovila crkve i manastire ne bi im se strva znala. Dok ste ih vi ateisti komunjare drzali, bile su stale i ruine – zato je krajnje licemjerno da vi pricate o degradaciji i devalvaciji “kulturnog nasledja”. Nisu to muzeji, mi tu zivu vjeru ispovijedamo svakog dana i treba da nam sluze

Sihtifela Fajt
Gost
Sihtifela Fajt

Brineš li o eksponatima iz Cetinjskog muzeja?

Send this to a friend