Kultura

Narodni muzej predstavio predmete Jelene Savojske: Srebrni escajg, kristalne čaše, dio servisa…

Foto: Narodni muzej

U Muzeju kralja Nikole na Cetinju danas su prezentovani predmeti koji se odnose na crnogorsku princezu i italijansku kraljicu Jelenu Savojsku, koje je Predsjedništvo Republike Italije ustupilo Narodnom muzeju Crne Gore 1984 godine. Riječ je o 16 predmeta koji su predati na osnovu Konvencije, a koju je potpisao predsjednik Italije Sandro Pertini sa tadašnjom upravom Muzeja Cetinje.

“Pored “livreje kočijaša” koja se nalazi u Zbirci uniformi Muzeja kralja Nikole, prezentovani su i ostali predmeti: dio servisa koji je pripadao kraljici Jeleni, poznate fabrike porculana “Ginori”, sa zlatnom bordurom, zatim, srebrni escajg i kristalne čaše. Svi predmeti su ukrašeni Jeleninim monogramom”, saopšteno je iz Narodnog muzeja.

Foto: Narodni muzej

Prezentaciji predmeta prisustvovao je ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli, koji se zahvalio Narodnom muzeju „što je uložio toliko truda da se predmeti identifikuju, jer su veoma važni zbog istorijskog sjećanja na jednu veliku ženu.“

Zelioli je najavio i donaciju Narodnom muzeju, izložbu „Crna Gora na naslovnim stranicama italijanskih časopisa od 1896. do 1921. godine“, koja je bila prezentovana u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ i koja će uskoro biti prikazana u Danilovgradu.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović, izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom sa Ambasadom Italije i zahvalila se Zelioliju na interesovanju za date predmete i najavi buduće donacije.

“Ona je istakla da će predmeti koji su danas prezentovani biti dio stalne postavke u Muzeju kralja Nikole, u segmentu posvećenom kraljici Jeleni”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lala
Gost
Lala

Bravo za Anastaziju Miranovič bravo za Narodni muzej i bravo za Crnu goru sve čestitke tako se to radi

Send this to a friend