Kultura

Naše književnosti obilježila je potraga za identitetom

Knjige “Ne budi je” i “Priče iz Montanara”, crnogorskog književnika Vladimira Vojinovića predstavljene su u Tirani, u organizaciji asocijacije “Poeteka Albania”, u prisustvu albanskih pisaca, novinara i drugih ljubitelja književnosti.

O Vojinovićevim djelima su tim povodom govorili Jovan Nikolaidis, Arian Leka i Ben Andoni.

Jovan Nikolaidis istakao je da “Tirana uvijek goste dočekuje otvorenih vrata i ispraća ih vrata ne zatvarajući, jer očekuje brzi povratak za sve dobronamjerne, osobito za dolazeće iz Crne Gore, zemlje sa kojom Albanija ima brojne sličnosti.

Ben Andoni je posebno govorio o knjigama ali i razgovarao s Vojinovićem o povodima za pisanje i zajedničkim karakteristikama balkanskih književnosti.

Autor Vojinović je istakao da je “zajedničko svim književnicima na ovim prostorima i u ovom vremenu, potraga za identitetom, ličnim ili kolektivnim”.

“To je veliko pitanje aktuelnih tranzicija balkanskih društava. A to se pitanje i provlači kroz sve literature”, kazao je Vojinović.

Razgovoru se pridružila i publika, s kojim je Vojinović dijelio utiske o pitanjima književnosti i aktuelnim problemima u domenu recepcije jezika koji su ranije bili imenovani zajedničkim nazivom.

Send this to a friend