Kultura

Nastavak izdavačke produkcije “Zetskog doma”: Obrađen razvoj redovnog pozorišnog života u Crnoj Gori do 1896.

Dizajn naslovnice: DAUS

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” nedavno je objavilo drugo, dopunjeno i prošireno izdanje publikacije “Pozorište Zetski dom 1884-1896”, autora Luke I. Milunovića, u kojoj je obrađen razvoj redovnog pozorišnog života u Crnoj Gori do 1896. godine, odnosno do svečanog otvaranja uređenog prvog crnogorskog pozorišnog zdanja, navodi se u saopštenju “Zetskog doma”.

“U okviru nastavka aktivnosti naše izdavačke djelatnosti, u pripremi je još jedno izdanje istog autora. Naime, riječ je o knjizi ‘Pozorište Zetski dom 1897-1909’, tako da će se sadržajem publikacije, kao logičnim nastavkom obuhvata teme, povezati veoma značajan datum u životu ‘Zetskog doma’ s početkom rada prvog crnogorskog profesionalnog pozorišta. Ovom publikacijom, uz naša već objavljena izdanja, možemo reći da će Crna Gora dobiti zaokruženu prezentaciju razvoja redovnog pozorišnoga života do Prvog svjetskog rata”, piše u saopštenju.

Osnovu za izradu publikacije ,,Pozorište Zetski dom 1897-1909“, pored rezultata arhivskih i bibliotečkih istraživanja, te sadržaja monografskih publikacija kojima je Milunović autor ili priređivač, čini i znatan broj radova objavljenih u zbornicima sa naučnih skupova, našim najprestižnijim naučnim i stručnim časopisima, ali i povremeno u specijalizovanoj i opštoj periodici – dodaje se u saopštenju.

“Četiri glavna aspekta knjige, prateći do sada prezentovanu strukturu sadržaja objavljenih publikacija, čine poglavlja: Ka profesionalnom državnom pozorištu; Pozorišna i kulturna produkcija na Cetinju; Gostovanja putujućih pozorišnih trupa; Uređenje Zetskoga doma. Uz to, publikacija će ponuditi Pregled scenske produkcije van Prijestonice u Knjaževini Crnoj Gori 1897-1909. i druge priloge koji će čitaocu pomoći da potpunije sagleda tretiranu temu”, zaključak je saopštenja.

Završetak štampe i promocija knjige „Pozorište Zetski dom 1897-1909“ planirana je do kraja tekuće pozorišne sezone.

Send this to a friend