Kultura premijera 14. septembra

Nastavljen rad na predstavi Razgovori o ljubavi

Nakon prvog dijela rada na koprodukciji sa Slovenskim narodnim gledališčem koji je u maju započet u tom ljubljanskom teatru, rad na predstavi „Razgovori o ljubavi“ nastavljen je u Kraljevskom pozorištu Zetski dom.

Predstava je autorski projekat jednog od vodećih slovenačkih i evropskih reditelja Jerneja Lorencija, a premijerno će biti izvedena na Cetinju 14. septembra, nakon čega će uslijediti i premijera u Ljubljani 12. oktobra.

U predstavi igraju glumci iz Slovenije-Maruša Majer, Zvezdana Novaković i Janez Škof; Crne Gore- Srđan Grahovac, Karmen Bardak i Jelena Laban; Albanije – Krist Lieshi i Matia Luppa, te Italije: Barbara Folchitto i Daniele Gaggianesi.

Na čelu tima su direktor SNG Drama Ljubljana, Igor Samobor i ujmetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Lidija Dedović. Ekipu predstave čine: režiser i koautor teksta: JERNEJ LORENCI, dramaturg i koautor teksta: MATIC STARINA, asistent režije i producent: JUŠ ZIDAR, scenograf: BRANKO HOJNIK, kostimograf: BELINDA RADULOVIĆ, autor muzike: BRANKO ROŽMAN, koreograf: GREGOR LUŠTEK, dizajn svjetla: JERNEJ LORENCI, BRANKO HOJNIK, JUŠ ZIDAR.

Na predstavi sarađuju tim Slovenskog narodnog gledališča i Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Ova koprodukcija predstavlja jednu od najznačajnijih u crnogorskoj kulturi, između Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Slovenskog narodnog gledališča, koje decenijama važi za najstabilnije pozorište izuzetnog estetskog rafinmana.
Ova koprodukcija realizuje se u okviru interregionalnog projekta ADNICH, koji pripada pretpristupnim IPA programima i koncepta Art Geto.

Predstava „Kapital“ nagrađena na Festivalu Barski ljetopis

Predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom „Kapital“ ovoga ljeta zabilježila je još jedan uspjeh, ovoga puta na Festivalu Barski ljetopis. Nagrada je dodijeljena u kategoriji – „Najbolja kolektivna igra“ .

Stručni žiri u sastavu Dragana Tripković, Zoran Rakočević i Vesna Vujošević Labović imali su pred sobom izbor koji su činile 10 predstava u takmičarskoj selekciji.

“Donijeli su odluku o najboljima u sljedećim kategorijama: Najbolja predstava u cjelini „Naše nasilje vaše nasilje“, autorski projekat – Oliver Frljić; Najbolje glumačko ostvarenje – Jovana Belović za ulogu Male u predstavi „Balava“; Najbolja kolektivna igra – Pavle Prelević, Jelena Laban, Stevan Vuković i Jelena Šestović za ansambl predstave „Kapital“, kaže se na zvaničnoj web stranici Barskog ljetopisa.

Festival „Barski ljetopis“ završen je 18. avgusta.

Send this to a friend