Kultura

Ne možeš da kažeš da te politika ne zanima – sve je politika

Foto: Beta

“Sve ovo što je danas je posledica vremena koje smo nekad živjeli i nepametnih poteza koji su se događali u našoj istoriji”, rekla je glumica Ljiljana Blagojević u Novom danu.

„Ništa nije nastalo samo od sebe, pametni narodi uče iz svoje istorije i prošlosti, pametan čovjek uči iz greška svojih iz mladosti ili prošlosti, a nepamentan čovjek dopušta da mu se stvari ponavljaju, a one ne smiju da se zaboravljaju. A drugo, mi živimo vrijeme velikog prekrajanja istorije na svjetskom nivou“, kazala je ona.

Prošlu godinu profesionalno joj je obilježila nagrada „Pavle Vuisić“, upečatljive uloge u domaćim serijama, a u ovoj je očekuje premijera komada „Godine vrana“ po romanu Siniše Kovačevića, na sceni njenog matičnog teatra, a o tom komadu govorila i u Novom danu.

„Živimo vrlo teško vrijeme, i kroz istoriju gledano stvarno živimo na nekom putu gdje se lome istok i zapad i gdje se odgađaju razni lomovi i razni praskovi. Ti veliki praskovi izazivaju jako velike turbulencije. Nijedan narod nije lišen toga da bude srećan, samo je pitanje koliko je sposoban da tu sreću izbori i bogat da može sebi taj luksuz da dopusti. Mi smo narod koji je vrlo izdržljiv i ta izdrzljivost je u suprotnosti sa srećom, kao da neko stalno ispituje dokle ide ta naša izdržljivost“, ocijenila je.

Umjetnik mora da bude slobodan i umjetnost mora da bude slobodna, i jedino tako mogu da se dese prava velika umjetnička djela, smatra ona.

“Čovjek je jedno i njegovo bavljenje politikom i umjetnošću jedno s drugim se prepliće. Kad neko kaže – mene politika ne interesuje, ja kažem – uzmi pročitaj Brehta, ne možeš da kažeš da te ne interesuje jer živiš u zemlji u kojoj jedna politika određuje sve. Meni je drago što su se moje kolege probudile, moglo bi još, a mnogi su i namireni pa nemaju potrebe da se bune”, navodi glumica.

Blagojević je dodala da je i ekologija politika.

“Ako nije politika, zašto onda postoji ministarstvo? Sve je politika, život je politika”, dodaje.

Ona je rekla da je i 100 eura mladima politika, ali “mala je cijena”.

“Kažu svako ima cijenu, ali jedino možda ideali nemaju cijenu, postoje stvari za koje ne možete preći preko nekih stvari”, zaključila je ona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravnik
Gost
Pravnik

Bravo Ljiljana, odmjereno i tačno, kao i uvjek.

Send this to a friend