Kultura

Nenadu Stevoviću godišnja nagrada časopisa Komuna

Foto: Crnogorska partija

Dobitnik Godišnje nagrade časopisa KOMUN@ za očuvanje, afirmaciju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore u 2018 godini je NENAD STEVOVIĆ, publicista i istraživač crnogorske kulturne baštine i naše dijaspore, osnivač i prvi predsjednik Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, Crnogorske partije, Vjerske zajednice Crnogoraca u Srbiji, Crnogorskog kulturno-prosvjetnog društva “Princeza Ksenija” i Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu.

Žiri koji su sačinjavali: predsjednica: Branka Bogavac, francuski vitez kulture i naša poznata spisateljica i članovi: Željko Sošić, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta i poznati crnogorski reditelj i scenarista serije „Božićni ustanak“ i mr Amer Ramusović, direktor časopisa Komun@ obrazložio je odluku da je Stevović dobio godišnju nagradu zbog izuzetnog publicističkog pregnuća u 2018. godine i dvije objavljene knjige.

Prva je koautorsko djelo „Nađmeđer 1914-1918, logor i groblje crnogorskih interniraca“ u kojoj se govori o Austrougarskom logoru Nađmeđer u kojem su tokom Prvog svjetskog rata bili intenirani crnogorski vojnici i civili.

Pored ekskluzivnih podataka i fotografija u monografiji su objavljeni i podaci za preko 600 umrlih i sahranjenih crnogorskih logoraša sa brojevima grobnih mjesta. Ovo djelo uklanja prašinu sa zaboravljenog dijela crnogorske istorije i približava javnosti faktografske podatke do kojih se došlo preciznom istraživačkom metodom. Poseban značaj knjige je u tome što će potomci žrtava nakon jednog vijeka saznati đe i kada su stradali njihovi preci i imati mogućnost da posjete njihove grobove.

Takođe, njegova knjiga „Janko Brajović i Crna Gora“ tretira životopis crnogorskog emigranta, rodoljuba i vajara svjetske reputacije Janka Brajovića, koji za širu, kulturnu i stručnu javnost do sada nije bio dovoljno poznat, a mali broj objavljenih podataka su, uglavnom, bili u međusobnoj kontradikciji.

Isto tako, Stevović je objavio više desetina publicističkih i naučnih i radova u zemlji i inostranstvu, a osim dvije pomenute objavio je i knjige: Crnogorsko iseljeništvo kroz diplomatske arhivske izvore, Cetinje, 2010., Crnogorci u Vojvodini – Kolonizacija 1945-1948, Podgorica, 2010.,Rata – crnogorska kolonija u Vojvodini, Beograd, 2013.,Frederik Burnam i Crna Gora, Cetinje-Lovćenac, 2015 i Gorštaci u ravnici, Lovćenac, 2016.

Žiri je posebno cijenio i Stevovićev kontinuirani rad na afirmaciji crnogorskog identiteta u dijaspori, jer je Stevović najzaslužniji za promociju crnogorskog jezika van Crne Gore, njegovom zaslugom crnogorski jezik je od 2010. godine u službenoj upotrebi u opštini Mali Iđoš u Republici Srbiji. Organizator je Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku na kojoj svake godine učestvuju osnovne i srednje škole sa teritorije AP Vojvodine. Organizator je postavljanja bisti nacionalnih korifeja Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole I Petrovića u Lovćencu. Osnivač, je i glavni i odgovorni urednik časopisa crnogorske dijaspore „Oganj“.

Godišnja nagrada sastoji se od novčanog dijela i diplome.

Žiri je takođe donio odluku da se dodijeli ove godine:

Specijalna plaketa MIRSADU SERHATLIĆU

za pola vijeka umjetničkog stvaralaštva, kao poznatom crnogorskom kompozitoru i frotmenu nekadašnje kultne muzičke grupe na EX YU prostoru „Makadam.

Mirsad Serhatlić, kompozitor koji je napravio nezaboravni muzički most koji spaja tradicionalno i moderno, stvarajući muziku za filmove i serije o istoriji Crne Gore, zatim za izvorne pjesme koje su ovjenčale našu prošlost i napokon za kultne pjesme koje su promovisale crnogorsku muziku na balkanskim i evropskim prostorima, zauzeo je već posebno mjesto u muzičkoj istoriji naše zemlje.

Plakete „Komun@ za doprinos i afirmaciju kulturne baštine 

JADRANKI PRELEVIĆ urednici Kulturno-umjetničkog programa Radio Crna Gora, autorki serijala „Tragovi nasljeđa“ koji je emitovan u ciklusima: po epohama, prostorima i osobenostima sedimentacije kulture u Crnoj Gori,

ADEMU ADU SOFTIĆU, istaknutom hroničaru Berana koji je posredstvom društvenih mreža i aktivnošu NVO „Beranda“ svojim tekstovima, dokumentima, i fotografijama iz prošlih ali i sadašnjeg vremena otrgao od zaborava brojne događaje i ličnosti koji su dali veliki doprinos razvoju multikulture i multikonfesionalnosti u Crnoj Gori.

PETRU VUKIĆEVIĆU, penzionisanom profesoru istorije u Osnovnoj školi „Stefan Mitrov Ljubiša“ iz Budve koji je kao volonter oformio muzejsku zbirku autentičnih eksponata- narodnog blaga iz prošlosti Crne Gore i punih 15 godina radio na njihovom sakupljanju, obradi i postavci zajedno sa svojim nekadašnjim učenicima.

Svečanost povodom dodjele nagrade i plaketa “Komun@” biće organizovana u ponedjeljak, 29. oktobra 2017 u Hotelu Podgorica, a uručiće ih Aleksandar Bogdanović Ministar kulture Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tinkerbell
Gost
Tinkerbell

Bravo Jadranka!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Bravo…

Send this to a friend