Kultura

Neprihvatljivo je to što Srbija radi s crnogorskom nošnjom

Anastazija Miranovic

Neprihvatljiva je činjnica da se u prezentaciji pjevanja uz gusle (prilikom otvaranja srbijanskog kulturnog centra “Ivo Andrić” u  Pekingu), nematerijalnog kulturnog nasljeđa kojeg pored Srbije,  baštine i druge države Balkana i šire, koristi karakteristični i za Crnu Goru identitetski prepoznatljiv segment našeg kulturno-istorijskog nasljeđa – crnogrska narodna nošnja, kaže za CdM direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović.

Velika polemika je pokrenuta nakon što je Ministаrstvo kulture i informisаnjа Srbije saopštilo je da je guslаr koji je izveo pjesmu nа otvаrаnju Kulturnog centrа “Ivo Andrić” u Pekingu bio odjeven u nošnju koju su “nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini”, i da je to “činjenicа koju nijednа novа identitetskа konstrukcijа ne može dа izmijeni”.

Crnogorsko Ministarstvo kulture je na to uzvratilo jasnom porukom da se ne može promijeniti činjenica da je crnogorska nošnja dio kulturnog nasljeđa Crne Gore.

<<<Ministarstvo kulture: Crnogorska narodna nošnja je dio nasljeđa naše države<<<

<<<Srbija ponovo poseže za kulturnom baštinom Crne Gore<<<

<<<Srpsko Ministarstvo kulture: Nijesmo posegnuli ni u čije kulturno nasljeđe<<<

“Teško da se sarkastičnom opaskom, kojom se Ministarstvu kulture Crne Gore nudi etnografska i etnomuzikološka pomoć od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, može promijeniti činjenica da je crnogorska nošnja dio kulturnog nasljeđa Crne Gore. Jer, nema te naučno utemeljene etnografije i etnomuzikologije koja crnogorsku nošnju može izmjestiti u neko drugo nasljeđe samo zbog toga što su je, pored Crnogoraca, “nosili Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini””, kazali su iz Ministarstva kulture.

Osim što za CdM konstatuje da je crnogorska nošnja segment našeg kulturno-istorijskog nasljeđa, Miranović uvjerava da država radi na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

“Kao neko ko je do nedavno bio na čelu Uprave za zaštitu kulturnih dobara, za čijeg su se mandata zaštitila sva do sada zaštićena  nematerijalna kulturna dobra Crne Gore, kao neko ko sada pokriva funkciju direktorice Narodnog muzeja Crne Gore, gdje se čuvaju i prezentuju referentni primjerci crnogorske narodne nošnje, takođe, i kao neko ko svoj kreatorski, autorski rad bazira na kontekstuiranju tradicije i našeg kulturno-istorijskog nasljeđa kroz savremeni modni izraz, mogu da kažem da nadležni u našoj državi, cijeneći značaj svoje kulturne baštine i njenih kulturnih dobara kontinuirano rade na njihovoj zaštiti i očuvanju”, smatra sagovornica CdM-a.

Prema njenim riječima, vještina izrade i ukrašavanja Crnogorske narodne nošnje, uz Kult Sv.Vladimira, Crnogorski oro, Bokeljsku mornaricu, Bokeljsku noć, Fašinadu, Vještinu izrade čunova, Vještinu izrade Dobrotske čipke, Vještinu izrade Dobrotske torte, tradicionalne igre kolašinskog kraja, Legende o nastanku Kotora, Predanja o Pavi i Ahmetu, Legendu o tri sestre, Legendu o ljubavi Peraštanke Katice Kalfić i francuskog vojnika i Vještinu izrade Bihorskog ćilima, predstavlja zakonom zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

“Svijet je tek početkom ovog milenijuma, Konvencijom sa 32. zasijedanja Generalne skupštine UNESCO-a, 2003. godine, normativno prepoznao i počeo da štiti nematerijalno kulturno nasljeđe čovječanstva. Crna Gora je ratifikovla datu Konvenciju 2009.godine. Donošenjem Zakonao zaštiti kulturnih dobara (2010), prvi put je zakonski pozicionirana oblast nematerijalne kulturne baštine u Crnoj Gori, ravnopravno sa pokretnim i nepokretnim materijalnim kulturnim dobrima Crne Gore”, ističe Miranović.

Kako dodaje, uslijedio je Projekat evidentiranja nematerijalne baštine Crne Gore, u okviru Projekta zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2012.godinu, Ministarstva kulture Crne Gore, u operativnoj realizaciji Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Rezultat pomenutog Projekta je rekognosciranje i evidentiranje ( popisivanje i inventarisanje), 280 nematerijalnaih dobara, što je bio osnov izrade Preliminarne liste nematerijalnih dobara Crne Gore, odnosno, elemenata njene nematerijane kulturne baštine.

“Evidentirana nematerijalan dobra/elementi sistematizovani su u šest kategodija: jezik, usmeno predanje, usmena književnost i drugi usmeni izrazi, zatim, izvođačka umjetnost, običaji, obredi i svečanosti, znanje i vještine vezane za prirodu i svemir, kultna i znamenita mjesta, kao i tradicionalni zanati i vještine.  Dakle, Crna Gora je kada je u pitanju ovaj segment kulture, za relativno kratko vrijeme dosta toga preduzela i realizovala. Naravno, nastavlja i dalje predano i kontinurano da radi na zaštiti, očuvanju i valorizaciji naše kulturne baštine”, rekla je za CdM direktorica Narodnog muzeja.

Da podsjetimo, priča o tome šta je čije kulturno nasljeđe počela je od gusala.

<<<Čije su naše gusle?<<<

Iako su gusle kao tradicionalni instrument dio i kulturnog nasljeđa Crne Gore, a vještina izrade gusala je dio nematerijalnog nasljeđa Crne Gore, kao i sviranje i pjevanje uz gusle, upravo je to pjevanje uz gusle, kao dio nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srbije, upisano je na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fjodor
Gost
Fjodor

A sta sz radili nadlezni iz institucija kulture na celu sa Ministarstvom kad je trbalo , sto se neko ne śeti da gusle predstavi kao dio bastine crnogorske?! Ne znaju? Briga ih? Ide im u prilog ovo sto se desava? Tamo treba veliko provjezravanje , tamo nema ZNANjA, tamo je samo ZVANjE.

Zuta Gora
Gost
Zuta Gora

a sto smo Crna nije mi nikako jasno.Trebalo bi godisnje 3 put da mijenjamo ime.U prolece da budemo zelena gora u jesen zuta a kad lisce spane da smo crna…ovo bi bilo jako dobro za resavanje naseg nacionalnog pitanja koje se odnosi na ime Black Forest

KOSOVO je SRB
Gost
KOSOVO je SRB

sad smem da se zakunem u sve sto imam da u srbiji nema niko ni firma a ni privatno da ume sasiti crnogorsku nosnju ni zensku ni musku niti je ikad sio… sve nam je tako; prisvajamo i kitimo se tudjom nosnjom instrumentima, evo procitah neki dan da su neke crnogorske bojeve mi srbi dobijali po crnoj gori (jesmo kako… Više »

Pgcg
Gost
Pgcg

Digni ruku digni obadve trebas pasos cak i do Pristine !
Ps.Naprijed Vojvodino.

Kakistokratis
Gost
Kakistokratis

Sve bokeljsko je hrvatsko ili srpsko kulturno nasleđe. Crnogorci su u Boku kročili tek 1945. godine

flamantes
Gost
flamantes

Kakistokratis, Boka nema nikakve veze niti je ikad bila dio ni Hrvatske ni Srbije, a u njoh ne žive ni jedan jedini Hrvat i Srbin,

Deki
Gost
Deki

Primećujem učestalije i jače pljuvanje između dva tabora poslednjih meseci.

Princip
Gost
Princip

“Odnosno naroda naše otadžbine, mi ne bi nikako mogli upotrebiti naziv “crnogorski narod” u smislu narodnosti, pošto se Crnogorci po narodnosti Srbi, a crnogorske narodnosti ne postoji. Pored toga, na crnogorskoj državnoj teritoriji ima državljana i drugih narodnosti osim srpske, ali im to ne smeta, da i oni, sa političkog gledišta, spadaju u crnogorski narod.” “Poznavanje zakona”, štampano u KR.… Više »

Nick
Gost
Nick

Da te prosvijetlim. Crnogorska narodnost postoji, ali je crnogorska nacionalnost prilicno slaba. Srpska narodnost ne postoji, izmisljena je, ali je srpska nacionalnost veoma jaka.

flamantes
Gost
flamantes

Principu, kako se narod definiše svojom istorijom, tradicijom i kulturom, onda svakako postoje Crnogorci, što se za Srbe, na primjer vrlo teško može reći. Nacija je politički odnos stanovnika političkog entiteta prema tom entitetu, što znači da nacija Crnogoraca postoji mnogo duže od ostalih nacija u regionu, budući je pominje i Petar I kod ujedinjenja Crna Gore i Boke 1813,… Više »

Džo
Gost
Džo

Neprihvatljivo je što vi, dame i gospodo, iz DPS-a im sve to dopuštate. Vama je bitnija funkcija i novac od Crne Gore. Vi ste krivi, nije Srbija.

Dragutin
Gost
Dragutin

Ada pa nije valjda moja baba pokojna kriva. Ne vladam ja i baba nego oni.

Kotor je NAS
Gost
Kotor je NAS

Moj brate dok god njima to bude odgovaralo oni ce to dopustati i sto je najgore pomagati im u tome da bi se sto duze mi svadjali a oni sto pozicija sto opozicija vladali… koliko god vi mislili da samo dps vlada zajebali ste se, vlada i opozicija a da je drugacije makli bi se vise pa bi dosao neko… Više »

Princip
Gost
Princip

Udžbenik koji je objavljen na Cetinju 1914. godine u vrijeme Kraljevine Crne Gore “Poznavanje zakona”, štampano u KR. CR. državnoj štampariji, koji su sastavili Živko Dragović i Ljub. A. Bakić, u četvrtom paragrafu, pod nazivom “Narod” se opisuju i obrazlažu pojmovi narod i narodnost, ističući da su Crnogorci po narodnosti Srbi, a da crnogorska narodnost ne postoji.

Bodin
Gost
Bodin

Ok , pisalo se u vrijeme kralja Nikole svašta , citav školski sistem je bio napravljen na napravi od Crnogoraca srbe , i što se desilo , nestala je država , crkva , ljudi pobijeni a kuće popaljene , uzimali su žene i đecu u taoce ! Vratili smo se ’43 , a definitivno 2006 , iz greške smo nešto… Više »

flamantes
Gost
flamantes

Principu tebi je značajnija tlapnja propagande ujedinjenja nego istina?

flamantes
Gost
flamantes

Principu ašto su pisali komunisti u svojim knjigama? sam si se kleo u tu istinu, zar ne?

komsija
Gost
komsija

sto bise reklo kite se sa tudjum perjom asvoga se stide

Ljuta
Gost
Ljuta

Turski Rt je dokaz tvoje brige….moj djed je nosio tu nosnju kad je primao kralja Aleksandra na Cetinju….vidi slike sa Lovcena iz sept 1925…tada nije bilo crnogoraca bez Srba

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kjutko. Čega se pametan stidi, time se budala ponosi. Tad zvanično nije bilo Crnogoraca, jer je Potpredsjednik Podgoričke skupine Savo Fatić reka:”Mi od danas nijesmo Crnogorci no Srbi” A tebi što reći, sem da od nas Crnogoraca imaš samo prezir.

flamantes
Gost
flamantes

Ljuta tada su Crnogorci bili zabranjeni.

minjas
Gost
minjas

Nemamo visih strucnjaka da stiti crnogorsku tradiciju od ovog klovna

CT
Gost
CT

Ima nasa direktorica Brajovicka samo se jos nije oglasila ceka dozvolu od Bogdanovica

Osa
Gost
Osa

HAHAHAHAHAHA JELI OVO TEMA KOJA CE ZAMIJENITI FKN 1918 ?! HAHAHAHAHA JADA OVIH ŠTA JE OVO

Хффф
Gost
Хффф

Što Srbija radi sa sprskom narodnom nošnjom iz Crne Gore?

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Ali ovi dolje stručnjaci samo su zaboravili da se niko od dičnih Crnogoraca nije vratio iz te zle ,nacionalističke i okupatorske Srbije svojoj Crnoj Gori ,svojoj ljubavi Milijani i đedovom Ćetalju .Baš niko….sem kad se dovate rakije pa emocije polude . Žalost boža

Šta da se radi?
Gost
Šta da se radi?

@Petar Petrovic Zamisli tog mazohizma. Što više olajavaju Srbiju kao zlu i genocidnu tvorevinu to se sve više slivaju ovamo u BG i NS. Nikako da ih se rešimo, niko neće da se vrati na svoj kamenjar.

Milan
Gost
Milan

Druže, ja sam crnogorac. Nikad me Srbija nije interesovala. Mislim da je puno bolje da vrijeme provodim u Londonu nego u Beogradu. Imam pitanje za tebe. Zašto stalno pljuvate nas crnogorce koje vi ne interesujete, problem su vam ovi što se deklarišu kao srbi iz Crne Gore a koje vi nikada nećete zvati srbi nego crnogorci.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Milane problem Crne Gore je sto ne priznaje svoj crnogorski narod u Srbiji jer im je uskraceno drzavljanstvo drzave gdje su rodjeni ,a sto se Londona tice sto se ne moze preko veze u Londonu moze se u Beogradu jer 2+2=4

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Šta da se radi?

Vi ste krivi, zato što primate tu ološ i licemjere.
Crnogorci su neprijateljski narod i nije im mjesto u Srbiji.

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

@R.Srpska,
Dogodine u jame, ponovo…

Pgcg
Gost
Pgcg

Vama su svi na svijet neptijatelji.

flamantes
Gost
flamantes

R. Srpska
Pa Crnogorci nikad nijesu uništavali Srbiju i istrijeblivali Srbe, što Srbi jesu činili Crnoj Gori i Crnogorcima, pa sad vidi ko je kome neprijatelj. Naravno valja se priśetiti istorije i kako su prolazili neprijatelji Crne Gore, a to vam se i događa, prestaće kad budete svjesni što činite, a izgleda će biti prekasno.

flamantes
Gost
flamantes

Šta da se radi?
Lažeš naravno, sve ih je manje, a i nestaju u samoj Srbiji

Janko
Gost
Janko

Uvjek je svo zlo koje stiže u CG dolazilo iz Beograda, Naconal-fašistička ideologija da su svi crnogorci srbi je sastavni dio politike tihog nepriznavanja države Crne Gore. Srećom večini naroda je to sve jasnije, a ovakvi potezi samo nas još više ujedinjuju da se branimo od četničkih ideologija koje pronalaze utočište u SPC i medju prodanim dušama i izdajnicima. Stvari… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I Njegoš je stigao iz Beograda

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

To za Njegoša ti je istina ka i svaka glupost koju napišeš, nažalost koristeći moj nick. Od svih vladara Duklje, Zete i Crne Gore Kralj Nikola je jedini koji je bio u Srbiji. I glave su mu došli.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Gospodine Janko prosto pitanje za vas? Da li vi poricete da u Crnoj Gori postoje ljudi koji su Srbi? Ako nijeste znali ima ih. Ljudi koji su pripadali tzv Brdima su Srbi. A sto se tice nosnje, i ona se razlikovala po regijama. Tako da nosnja koja je prikazana jeste nosena u staroj Hercegovini i Brdima, a nosili su je… Više »

flamantes
Gost
flamantes

U CRnoj Gori Srba nije bilo prije 1918.

CPRC
Gost
CPRC

Moze i ovako,i nekako je istinitije:Sve najgore u Srbiji uvjek je stizalo i CG?

Katarza
Gost
Katarza

Pa nije to bio jednosmeran proces. I nama je iz Crne Gore dolazila gomila studenata koji se nikad nisu vratili u svoje vukojebine već su zajahali javni sektor Srbije, direktorske fotelje, sišući krv Srbiji svojim štetočinskim delovanjem. Srećom, srpski narod je progledao nakon 2000. godine, te smo rasterali te dukljanske uhlebe sa direktorskih pozicija, koji su svojim neradom i nepostojećim… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bolje da je dotična odgovorila ko pokrade onu slu eksponata iz Narodnog muzeja, nego što se bavi dnevnopolitičkim temama

sutra
Gost
sutra

Trla baba lan da joj prođe dan.

sutra
Gost
sutra

Ko si ti? Izgubi se.

Superhick
Gost
Superhick

Sve sto je lijepo krade se.

Rade Hn
Gost
Rade Hn

Kako je neprihvatljivo ,pa crveno,plavo i bijelo su boje zastave Srbije. A Crnogorska zastava je crvena kao i Albanska. Prilikom doceka Djukanovica u Asusionu,lokalni Crnogorci su ga docekali sa Albanskim zastavama (eto nijesu ni znali razliku izmedju Albanske i CG zastave).

Zeljko Jovetic
Gost
Zeljko Jovetic

Bravo Rade..pametinjo

Justicia
Gost
Justicia

Ne mozes ti Rade pricati o Crnoj Gori, dok su nasi preci krv lili pod tom zastavom, tvoji su sluzili pokorno u “Tamnici naroda”. I tebi je ova zastava natopljena krvlju predaka nasih sporna.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Trenutna crnogorska vlast pa samim tim(nazalost) i Crna Gora vrsi otklon od svega sto ima veze sa Srpstvom pa je normalno da Srbija uskoci i zastiti nesto sto je vrijedno, a cega se mi odricemo i stidimo. Odrekli smo se trobojke Kraljevine CG pa nam ni nosnja koja je u njenim bojama ne prilici. Odricemo se gusala jer se s… Više »

CiNick
Gost
CiNick

Ne drobi gluposti. Ničega što je naše nijesmo se odrekli. Ali nećemo gaće širit kao zastavu, osobito ne da bismo se posličili s agresorima. Gusle su izključivo crnogorske, neodvojivo vezane za crnogorsko odijelo i crnogorsku kapu. To zna i najzatucaniji Srbin, jedino maloumni crbi misle da je fikcija jača od stvarnosti.

Osa
Gost
Osa

Najgore je što smo se odrekli boljeg života i borbe za bolje sjutra… E TO JE BRATE MUKA !!!

Budva
Gost
Budva

Dinosaurusi su najstariji srbi ali su posrbice cistokrvni srbi

Tomos
Gost
Tomos

Čim vidim nik Budva, Nikšić, Kolašin, Rogami… Haha nisi bio tamo ni u prolazu

Boka Ko
Gost
Boka Ko

po nošnji se vidi da su Crnogorci slicniji Dalmatincima nego srbima

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Teško, Hrvati su bili kmetovi 800 godina svakom osvajaču koji je na ove prostore privirio.

CiNick
Gost
CiNick

Zlobno. Hrvati su imali i svoje kmetove i svoje plemiće i svoju vlast. Jedino nijesu bili nezavisni već podanici AU monarhije, stepenicu niže od Mađara.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Hahahah, Hrvati su bili pod tuđom čizmom dok ih Srbi nisu oslobodili

Justicia
Gost
Justicia

Srbi su setali turske opanke 500. Sto sebe ne oslobodise?!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Boka Ko je dobro primijetio. I ne samo po nošnji, nego i guslama, jeziku… I nadam se da svi lako prepoznaju ovog “stučnjaka” što uzima moj nick.

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Ko Cetinjani isto,oni su svakom okupatoru pitali s priganicama,sirom i spijunazom

JOVO
Gost
JOVO

EVO JA SADA OVU TVOJU IZJAVU SAOPŠTIH JEDNOM GOSPODINU IZ ŠIBENIKA . A ON MI ODGOVORI , DA TI PRENESEM PISMENO” DA NE VRIJEĐAŠ , IMAMO MI SVOJU NOŠNJU, VI NAMA NI PO ČEMU NIJESTE SLIČNI I STOP”

LSCG
Gost
LSCG

Je li ovo nošnja Karađorđevića ili Obrenovica, je li ovu nošnju oko ikad obuka na srpskom dvoru?Nije naravno a je li lijepa jeste

Moje ime
Gost
Moje ime

Ko vam je kriv kada niste zaštitili naše kulturno nasleđe gospođo Miranović.

bjelopavlic
Gost
bjelopavlic

Potomci,
Vratite se vjeri prađedovskoj, uzmite gusle u ruke, crnogorsku kapu, ćirilicu koju ste zaboravili, zastavu koje se ne sjećate, himnu Kralja Nikole, a manite se prazne priče i budite svoji na svome, a ne puki podanici koji nemaju ništa crnogorsko. U pamet se dobro Crnogorci!!!!

Zoran
Gost
Zoran

Srbija posto nema nista svoje prisvaja tudje.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Naši su Petrovići, Crnojevići, Vojislavljevići, Oktoih, Miroslavljevo jevanđelje, crkve, manastiri, ćirilica, nošnja, krstaš, trobojka i gusle. Vaši su Lopov, Radijator, Marović, klanovi, zelenaši, čirgilica, Miraš i sendvič.
Svakome svoje.

LSCG
Gost
LSCG

Crnojevici, Vojislavljevici srbi hahaha, Vaši su Karadjorjevici,Beckovic,Pipun, Emilo Labudovi i sl

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dukljani,
ljubite Miraša i drž’te se sendviča.

CiNick
Gost
CiNick

Sendviči su zaštitćeni srbski patent i samo oni ih mogu koristit. Što i čine, ne patišu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ne tužna spodobo koji koristiš moj nick. Naši, Crnogorski su i jedni i drugi, sa svim manama i vrlinama. Vaši su Nemanjići, Karađorđevići i Obrenovići, koji su jedni drugima oči vadili, vaši su četnici, vaši su Sv. Pop Maca, Kačavenda, Pahomije, vaši su Slobo, Koštinica i Vučić. Svakom svoje.

CPRC
Gost
CPRC

A tvoj je samo Milo. Alfa i omega tvoje svijesti,gospodar tvoj, dobra i zla glasnik,za vijekove Amin

Superhick
Gost
Superhick

Zaboravio si da kazes da su vasi Kacavenda,Pahomije i ostale ,,cuvene” vladike.

Miraš glavom
Gost
Miraš glavom

A čija je tenda što je Miraš svojevremno uštopovao čelom, srpska ili crnogorska?

neobavezno
Gost
neobavezno

To je nošnja Srba iz Crne Gore. crvena-plava-bijela (kakvu I zastavu hoćemo) a vi st eizabrali drugu – onu sličnu Albanskoj.

Scepan
Gost
Scepan

To je ratna zastava pod kojom su ti preci ginuli boreci se za slobodu Crne Gore.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nisu pod tom Scepane, no ti ne znaš, tugo.

Scepan
Gost
Scepan

Also barjak je crnogorska ratna zastava.

CiNick
Gost
CiNick

Btw Crnogorci su ginuli pod KRSTAŠ barjak i SVI su ginuli za SLOBODU Crne Gore, a NI JEDAN JEDINI za slobodu Srbije!

Mina
Gost
Mina

Sram bilo druga i prijatelja Mila Djukanovica, diktatora Srbije,Vucica

LSCG
Gost
LSCG

Crnogorska Nego što!!!!

Nislija
Gost
Nislija

stvarno ovo nije nošnje sto su nosili naši iz Niša

Niš
Gost
Niš

Vidi se da nisi iz Niš! Od Niš, za Niš, preko Niš…

Podgorica
Gost
Podgorica

Ma kompleksasi taman kao ove posrbice iz CG uvijek vole tudje više no svoje

Tomos
Gost
Tomos

Da, zamisli drže se Njegoša i onog što je on pisao, sram ih bilo.. Umjesto da se otresu od njega ka’ motenegrini…

Kotor
Gost
Kotor

Kako se posrbica odmah javlja hahahahaa…

Tomos
Gost
Tomos

Zbornik Kraljevine CG državna štamparija Cetinje 1911g “U Crnoj Gori živi 300.000 sve pravi i čisti Srbi, ima nešto Rimokatoličje i Muhamedanske vjere ali smo svi Srbskog porijekla i Srbpske nacije”…

Serdar Janko
Gost
Serdar Janko

Haha,gospodja malo izvrce cinjenice. Dakle naravno da je to crnogorska nosnja sa jednom “malom” razlikom a to je da su se tadasnji pravoslavni Crnogorci nacionalno osjecali Srbima i u tome je kvaka. I danas se veci dio pravoslavnih Crnogoraca osjeca Srbima i ova nosnja i gusle su njihovo naslijedje,ovi drugi su izabrali drugi put i srecno vam bilo ali ne… Više »

djidja
Gost
djidja

Ti si toliko mudar i znaven da recimo znaš kako se kome čukunđed osjećao prije 100 god. Ako su nošnju nosili i svirali gusle Crnogorci koji su se osjećali kao Srbi u CG, kako ti kažeš, onda je opet to Crnogorska kulturna baština, a ne baština Srbije.
Dozovi se malo, pročitaj nešto.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

СВОМ ВИТЕШКОМ ОСЛОБОДИТЕЉУ КЊАЗУ НИКОЛИ I : ЈА ИЗГЛЕДАМ КАО КАКВА СТИЈЕНА, ВЈЕКОВИМА КИШОМ ИЗЈЕДЕНА,АЛ` НЕ ЖАЛИ ГОСПОДАРУ СЛАВНИ,ТЕК МИ ДАНАС СЈАЈУ СРЕТНИ ДАНИ – СРПСКА НАРОДНА ЧИТАОНИЦА-БАР 25 МАРТА 1881″ Ovo ti je Djidja natpis uklesan 1881 na kamenoj tabli i postavljen na Srpskoj narodnoj citaonici osnovanoj u Baru iste godine(1881). Da ti bude zanimljivije medju osnivacima su i… Više »

Boka Ko
Gost
Boka Ko

što očekivati kad ljudi nemaju svoju isoriju, robovali 500 godina

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pričaš o Bokeljima ?

Backa i Nis hah
Gost
Backa i Nis hah

O srbima

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Da li tu spada i cijela današnja Crna Gora, osim 4 nahije ?

Cocorayco
Gost
Cocorayco

A ja bih ih pustio. Kad obuku crnogorsku robu da bar lice na ljude.

Krtola
Gost
Krtola

Malo fasizma, a. Stop crnogorskom fasizmu!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zato tebi nikakva roba ne može pomoć’.

wnk
Gost
wnk

Kaže da su običaji nematerijalna sredstva. Onda su to i krsne slave. Śutra je Sveti Nikola, moja Krsna slava. Da vas pitam: -čiji su običaji krsne slave?

Paucina
Gost
Paucina

Paganski preneseni u hriscanstvo. Sto je danas svetac kojeg slavis to je nekad bio jedan od Bogova, zastitnik kuce koja ga je slqvila. Jasno?

Ljubomir
Gost
Ljubomir

U mome kraju se nosi i nosila se uvijek ovakva nošnja , ali nažalost nijesmo teritorijalno u sastavu Crne Gore .
Ako kome nije baš najjasnije može lako provjeriti .

SEKULE DRLJEVIĆ
Gost
SEKULE DRLJEVIĆ

E CRNOGORCI, AKO NE BUDE PAMETI OPET ĆE NAS BRAT SRBIN U LANCE KA 1918

wnk
Gost
wnk

Sekule@ i ti si se izjašnjavao da si Srbin do 1937. godine.

SEKULE DRLJEVIĆ
Gost
SEKULE DRLJEVIĆ

GOVORI SRPSKI DA TE CEO SVET RAZUM

Tomos
Gost
Tomos

Gluposti

Kikiriki
Gost
Kikiriki

Koliko price oko srpske nosnje koja se nosi u srpskoj Crnoj Gori. Valjda je svima jasno da je ovo srpska nosnja Crnogoraca. Nije valjda turska.

lakojetako
Gost
lakojetako

Kikiriki, ime ti je kao i razmisljanje.

Gaeta
Gost
Gaeta

Ova priča od naših rukovodilaca nema smisla. Zamajavaju nas nebitnim stvarima. Oće na neki način da opravdaju svoje postojanje i ogroman broj činovnika koji živi na grbači ovog naroda. Pričajte malo o smanjenju nameta -poreza koje ste donijeli na sve i svašta i to po nekoliko puta oporezujete jednu te istu stvar. Da li je gospodo iz vlade opravdana ovolika… Više »

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Srpska politicka i kulturna elita se nikada nece pomiriti sa nezavisnom Crnom Gorom. U suprotnom na ovim prostorima nikada ne bi bilo problema, mrznje, ratova itd. Crna Gora je uvijek bila zemlja na koju su imali pretenzije, da bi je kad se pruzila prilika anektirali. Obnavljanje nase nezavisosti i ulazak u NATO je posljednji zakuzan ekser u mrtvacki sanduk zlocinackog… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Velika Poljana

Srpska politicka i kulturna elita se nikada nece pomiriti sa nezavisnom Crnom Gorom.
——————————————————————————————————————
Tipična rečenica koja koristi za crnogorske interne svinjarije.
Srbima je previše crnogorštine i po Srbiji, još im samo treba Crna Gora.

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

@R.Srpska
Da li sam rekao nesto netacno? Sa Milom ne bih polemisao.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Naravno da si rekao puno toga netačnoga. Druže, Srbima ste zadnja rupa na svirali, Srbi ne da se bave vama no ni ne razmišljaju o vama, Srbi su presretni što ste otišli kao država a nebi im bilo žao ni da odete kao pojedinci. Vaše more je Srbima tek šesta turistička destinacija po redu sa tendecijom ubrzanog opadanja, Srbi se… Više »

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Ti ne polemises sa mojim stavima vec pricas uvijek neku svoju pricu. To je legitimno iako nijesam siguran da vecina Srba u Srbiji tako misli.

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

@Velika Poljana,
Obrati pažnju, ne priča on neku svoju priču, on uvijek priča istu priču… Ima dijagnozu koja nije za šalu.

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

@R.Srpska,
Kao ni ti, u ostalom..?

Voda do grla
Gost
Voda do grla

@R.Srpska Najgore od svega je što ne postoji institucionalni način da taj ološ vratimo u zabiti iz kojih su ispuzali. Tolerantna Srbija će u budućnosti, platiti skupu cenu prihvatanja tog taloga koji nas vuče ka dnu. Jedino što možemo je da napravimo izvesnu kontrolu štete, tako što ćemo te parazite da polako uklanjamo sa direktorskih i šefovskih pozicija.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Koji đava lupate minuse Crnogorci ? Ja sam za nezavisnu Crnu Goru u svojim granicama, ja ne da ne priznajem da su Crnogorci posebna nacija totalno različita od srpstva, ja ne priznajem ni da postoje autohtoni Srbi u Crnoj Gori, niti da su ikada i postojali. Ja sam za autokefalnost CPC-a, ja sam za crnogorski jezik potpuno odvojen od srpskog… Više »

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

@R.Srpska,
To je zbog toga što ste takva fela. Nikakva.

Milo Vujovic CT
Gost
Milo Vujovic CT

Ahaaaaaaa blago ti upamet s Ilijom i okupacijom dok si ti na to fokusiran zaista si zakuca ekser u kovcek Crnoj Gori…Pametnije biti bilo dase okrenes Crnogorskom Srbstvu i damu vise paznje posvetis no stosi fokusiran u tudje dvoriste lazavi Crnogorce

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

Nisi ti Milo Vujovic,ti si milojko

Nick
Gost
Nick

Neka bude borba neprestana!
Svaki narod i nacija se moraju boriti i odupirati okupatorima i domaćim izdajnicima!

marius
Gost
marius

Mene interesuje zasto nase ministarstvo koje je trebalo da se bavi ovim pitanjima nije nista ucinjelo da do ovoga ne dodje. Da su se na vrijeme pozabavili ovim stvarima, danas se oko ovoga nebi prepucavali.

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Direktorice….gde su 1000 eksponata pokradenih iz muzeja Crne Gore??? Što se desilo sa tim blagom…batali nam priču o nošnji…nadji lopove državnog blaga…ali počni od stanova i vila DPS činovnika

Veteran od1990
Gost
Veteran od1990

Sad ce Montenegrini Srbijancima ukras i prisvoit Subaru s KOKARDOM….ahaaaaa e ojadjela druzino falsifikatorska

HAHA
Gost
HAHA

Neka hvala. Zadrzite subaru, Montenegrini samo stite svoje.

marius
Gost
marius

Ovo se bez suda u Strazbur rijesit nece.

ND
Gost
ND

Crnogorska kapa i nošnja karakterišu Crnogorce više stotina godina,pogledajte samo najranije crteže stranaca o CG i sve će biti jasno. Pokušaji da se ona proglasi Hercegovačkom ili srpskom imaju jasan cilj!

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

U svemu postoji korijen. Korijen u matematici, rijec svaka ima korijen…. E pa dragi moji, i nosnja ima korijen. Zna se da je ova nosnja namjenjena za srbe iz crne gore, zna se da je nilad nije obukao ni jedan albanac i bosnjak. Ovo je srpska nacionalna nosnja!!!!

ND
Gost
ND

Crnogorsku nošnju su,logično,nosili Crnogorci,a sigurno nijesu oni protiv kojih su se tada borili,Turci i njihovi istomišljenici. Jednostavno upoređenje tadašnje nošnje u CG i Srbiji pokazuje ogromnu razliku.

Milo Vujovic CT
Gost
Milo Vujovic CT

Ahaaa uporedjivanje nosnje u CG i Srbiji kaze ND pa mismo starija Srbska drzava od Raske njihove slavna ZETA Nemanjica jado

ND
Gost
ND

I povedi računa o pismenosti. Elementarno nepismen!

Primorac
Gost
Primorac

E lažete kad zinete, nego vi sa nošnjom dobijate i hercegovce za srbe , koji su bili crnogorci, bar su bježali u crnu goru od turaka i montenegro im je dolazio kao oaza u pustinji.
Nego lažite možda i sebe ubjedite u ľaž

Tomos
Gost
Tomos

Nikšić je Hercovski grad, da li znaš to i da li ti je jasno što. Moraš da čitaš malo

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Ta “bratska” Srbija nam je zabila noz u ledja po ko zna koji put. A ove nase posrbice gledaju da se sto vise uvuku Srbijancima.

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

U pravu si, mnogo puta su to uradili. Nikola Pasic, po nacionalnosti Bugarin, pise Kralju Aleksandru: Vase Velicanstvo, Srbija trenutno gubi rat protiv Austrije, ali zauvijek dobija rat protiv Crne Gore.
Ovo pismo jednog promotera srpske zvanicne politike je u duhu te osvajacke politike, ali je neshvatljivo da je Nikola Pasic imao sljedbenike u Crnoj Gori. Ima ih i danas.

Veteran od1990
Gost
Veteran od1990

Ojdose GUSLE ojde NOSNJA e da vidjo kakocete branit CIRILICU od 32 slova to je na red bivsa domovino moja…Ostade vam od istorije CPC s Mirasem,Sako Polumenta i eurosong Kalezic e VIVA e Viva zatukljanci i njeni badnjaci

Tifozi
Gost
Tifozi

Idi ti na opismenjavanje. Istorijski tekstovi nijesu za ljude sa elementarnim nepoznavanjem pismenosti.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Zasto nijesu? Ovi sto mijenjaju istoriju su pismeni, ali ipak pisu krivo. Pismenost nije primitivizam, mozes biti nepismen ali ne i neuk. Brkas pojmove, tifozi! Ja mogu sa nepismenim ali postenim ljudima, ali primitivizam ne mogu da podnesem.

Tifozi
Gost
Tifozi

Osim na elementarno nepoznavanje pismenosti (sto ne kazem za tebe), problem je etiketiranje. Kazes mijenjaju istoriju, to je opste mjesto, ne nudis dokaze. Ako ti se nesto ne svidja ne znaci da je to netacno. Ja sam spreman da polemisem argumentima bez vrijedjanja.

Milo Mugabe
Gost
Milo Mugabe

Dok nam ti pismeni istoriju vodis mi ojdosmo od 2006 u nestanak.Ne vidim kobi se treba opismenit (Tifozi)

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Vec Cirgic sprema odbranu veli dasu 30 slova istopili pa nije olova tada bilo za 32 a slova i Serbo s Zivkom to potvrdjuje

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Ja boh da se u cg uvedu salvae kao nacionalna nosnja. U svakom slucaju nike mi jasno kako mogu bosnjaci ili albanci mogu obuci tu nosnju. Niti postuju CG niti nosnju? To se ne odnosi na muslimane, mislim na masu bracu koji su naucili da zive sa pravoslavnim crnogorcima. Ne pricajte i nemojte zapocinjati pricu za koju nemate argumete niti… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Ja kolko sam pratio zaključio sam da je naša nacionalna nošnja “Versaće”. Izašao je bio i tekst na tu temu 90′ “Versaće zlatne toke za Crnogorce”

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Dok god sud u Strazbur ne pocne resavat nase probleme falsifikatorice pravit probleme.Samo njih po dzepu klepit treba za sve lazi meni isplatise 80 000EURICA pred prosle godine.Situacija je kod nosnje cista ko suza…postoje slike kako suse Srbi s teritirie Crne Gore odjevali Njegos,Kralj Nikola,Marko Miljanov itd…Sve je dakle cisto ko suza samo tuzbu poslat za narusavanje ugleda i kradju… Više »

Gubitnici
Gost
Gubitnici

bravo i ovo je sve bilo prije 1878 kad dobismo ime Crna Gora

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Licemjerno se pozivati na Petrovice a predstavljati se kao Banovina Zeta. Taj geografski i politicki provizorijum u vrijeme Karadjordjevica je sve ono sto Crna Gora nije. Trebalo nam je i ime zatrijeti.

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Kad sam se 1992 sprema na Vukovar,sjedi djed Simo ispred kuce od 84 godine ka daga sad gledam,naocare cita novine prsti zuti od duvana i motanja.Reko djede procitali ovo o LIBERALIMA s Cetinja te oce neku suverenu Goru Crnu. E veli diete moje odrejcese oni i Srbstva samo da metka omrcili nebi i da im sta dodje na prevaru vise… Više »

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Uz postovanje prema tvom đedu ali ne znam sta si htio da kazes. Kaže “te oće neku suverenu Crnu Goru”. Kao da Crna Gora nikada nije postojala kao suverena država. Toliko o tome. I sad si ti junak sto si isao na Vukovar (ne znam šta si tamo radio i zašto si išao), a moji preci nijesu sto su živote… Više »

Nick
Gost
Nick

A kad je kralj Nikola odgovara vama, zapisano u poslanicama, rekao je: ” Śedite dje ste, dobro ja znam kakav je vas patriotizam ufatio”.
Taj patriotizam vam je bio 91′ i 92’….kad ste iz Konavala otimali frizidere, televizore i muzicke stubove iz kuća baba i djedova koji su sami ostali u dom.
Eto tolko o vasem junastvu i čojstvu!

Milo Vujovic CT
Gost
Milo Vujovic CT

Ahaaaaaa ZETA ti bila za vrieme KARADJORDJEVICA ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nadji mapu ZETE iz 1400 i neke da vidis koliki si lazov

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Banovina Zeta Milo, Banovina Zeta. Nije to isto strucnjace.

Jadranka Jonska
Gost
Jadranka Jonska

Nosnju posjedujemo evo vec 150 god.Sve je divno ocuvano.Ali na kapi je cetiri S.Pa niko ne pravi pometnju.A veliki smo Crnogorci.Inace nosnja je slicna Hercegovackoj.Nilo to ovoj godpodji milo ili.ne.Brini ti gospo o.ukradenim EKSPONATIMA IZ MUZEJA.O nosnji brinu ljudi.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha. Jadranka. Nema toga ko će u to povjerovat. Vi koji lažete za nekakvo srpsto protiv Crne Gore ste najjadniji.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Ja sam crnogorac, medju prvim i nakvecim. Ali neces ti i takve nezmalice i falcifikatori istorije pricati ko sam i sto sam. Kus !!!!

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Nije neko, zna se ko!!!!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

A šta ovo nebi mogla biti i Hercegovačka nošnja ???
A i nošnja Krajiškh Srba je poprilično slična.
Koliko znam, velik dio Hercegovine je u Republici Srpskoj, a oni su sastavni dio srpskog nacionalnog korpusa, za razliku od Crnogoraca.
Ili možda vi Crnogorci imate teritorijalne pretenzije prema Republici Srpskoj ???

Tomos
Gost
Tomos

Nikšić je Hercegovina, tako da je tu sve jasno

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Duh junastva, genij rada, krasili ti divno lice.
Istocnog mi kraja strazo, zdrav Niksicu perjanice.

Nikola Mirkov Petrovic, Pobjednik sa Vucjeg dola

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Pa eto, sam rece cija je nosnja i ko su crnogorci!!!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Tomos I Široki Brijeg ( kao i Nikšić) je Hercegovina. Nadam se da si me razumjeo. Možete se izjašnjavati i osjećati kako ‘oćete, ali ste prešli crvenu liniju sa koje više nama povratka nazad i Srbi vas ne doživljavaju kao sastavni dio svog nacionalnog korpusa. Saveza među nama više nikada neće i nesmije biti čak i pod prijetnjom možebit’… Više »

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

@R.Srpska,
Zašto zajedničkog? Samo srbaljskog!
Doduše, navikli ste vi Srbalji na to, pa ne bi bila novina.

Tomos
Gost
Tomos

Kakvi savez, da li si lud. Ti stvarno povjerovao da smo lokomotiva Evrope. Sačuvaj ti čl. 23 tu pokaži “snagu”, Grb i Zastavu…

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

@R.Srpska,
Nošnja krajiških Srbalja bi trebala biti austro-ugarska nacionalna nošnja.
I piše se “ne bi” Bosancu!

Hercegovac
Gost
Hercegovac

Treba tebe smienit s te pozicije.Prvo moras dat Miranovicka na uvid dokumentaciju kako izgleda Hercegovacka nosnja i Srba iz Crne Gore pa onda palamudi o Montenegrinskoj Nosnji i prisvajanju

Danko
Gost
Danko

E pa i tebe treba procerat iz drzave pa nista ! Ne moze se sve!

VISITOR
Gost
VISITOR

ODRICU LI SE SAJKACE? DA JE NEKO DRUGI NE ZASTITI? STETA BI BILO!

Veteran od1990
Gost
Veteran od1990

Nosio si je i ti u JNA jedino akosi bio neka sila jorgan planine ili invalidskih kolica junacino….Ja sam vise za SUBARU s kokardom

Lobovanje
Gost
Lobovanje

Kako je u Konavlima?

Veteran od1990
Gost
Veteran od1990

Hladna voda u Terezin bazen a klavir radi…no ocemoli na prolece nazad?

Dnevna doza
Gost
Dnevna doza

Neko rece da Dubrovnik pozuru inace….

Rumija+
Gost
Rumija+

Молим Вас да прије свега причате о ношњи после 2006 године, голих задњица. Што се тиче традиционалне ношње оставите се празне приче! У мојој кући се поносно чува Црногорска ношња са све Црногорском капом на којој стоји 4С ! Велики поздрав за истинске чуваре Црногорске традиције! Живјела Црна Гора ! Ви ново печени квази стручњаци маните се празне приче!

Joko
Gost
Joko

Hahahaha…ponosno se čuva nošnja sa kapom na kojoj stoji 4 C…hahahahahaaaa…Od kad vam je ta nošnja. Od prije 3-4 godine…hahahaha…

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

A hahahahahaha, a hahahahaha…. sto se kikoces tuljane? Pogledaj koju kapu njegos nosi?

Dnevna doza
Gost
Dnevna doza

Crnogorska kapa sa 4 ocila je najobicniji falsifikat. U duhu lazi o kojima pise otac srpske nacije Dobrica Cosic.

Danko
Gost
Danko

Ma nijesi rekao iz koje godine ti je kapa sa 4S kako si je nazvao!!! Sto ne pitas onoga ko ti je ostavio? Mada nema potrebe , i ti znas od kad je ta kapa no se pravis lud!!!

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Ta je kapa od starina s 4 C nasa a uzeta je s grba Mrnjavcevica koi gradise Skadar na Bojani..Ciji je orao Nemanjica ? Ojdi na spomenik Ivanu Crnojevicu imas ga na stit da vidis kako izgleda i kakveste izdaice jadna li vam majka

Siniša
Gost
Siniša

Srpsko ministarstvo mi je jasno i to mi je sasvim u redu, Oni ne priznaju crnogorsku naciju pa samim tim ni sve vezano za to! Nejasni su mi naši političari i institucije što se kao čude. Treba to prihvatiti kao dan i noc i lakše ćemo živjeti. Srbi su oduvjek Crnu Goru smatrali kao srpsku provinciju, srpsku spartu , srpsko… Više »

Danko
Gost
Danko

Bravo, tako je!!!

wnk
Gost
wnk

Sad ste se śetili gusala, a do juče nijeste dali da se pomenu. Govorili ste: “Ne živi se od gusala i srpskije guslarskije pjesama.” Vašijem marifetlucima i svakodnevnim zaokretima, zbunili ste i onako pogubljeni narod, posvađali ga i podijelili, pa se ni za narednih 100 godina neće pomiriti. Svjesno ste stvorili mržnju i netrpeljivost među rođnom braćom.

Danko
Gost
Danko

Hehheheh ne moze to tako u sadasnjem svijetu ! Ko oce lako ce saznat sve sto ste uradili, ne mozete vise nikoga drugoga da krivite za vase sramotne rabote!

nebojša
Gost
nebojša

I još nešto.Pršutu ste zaštitili a crnogorsku nošnju niste,a što znači da vam je pršuta bitnija od crnogorske nošnje ili čak da vam je pršuta bitna,a crnogorska nošnja vam uopšte bitna nije i to stalno plakanje zbog crnogorske nošnje i optuživanje Srbije u vezi sa tim očito nikakve veze nema sa crnogorskom nošnjom ,već sa tim plakanjem u vezi nošnje… Više »

Zeljko
Gost
Zeljko

Ko je jos mislio da tako nesto treba zastititi..To samo nenormalan i nemoralan narod moze uraditi.Pokusati krasti nesto..sto se ne moze ukrasti.Pa citav Balkan i bivsa velika drzava ce puknuti od smijeha..Pa svi znaju..kome pripada ta nosnja

Mrt
Gost
Mrt

Ne mlati! neprihvatljivo je to što Srbija radi sa tastom Ministra kulture, lopovom.

nebojša
Gost
nebojša

To nije crnogorska nošnja.Kad je zaštitite u skladu sa međunarodnim pravilima i to što zaštitite to će biti crnogorska nošnja.Do tada je i srpska i crnogorska i hercegovačka,dalmatinska, itd.

CG1
Gost
CG1

Nebojša ajde idi neđe umij se lednom vodom

Miloje
Gost
Miloje

Tamo se nije otvarao nacionalni srpski kulturni centar nego centar drzave Srbije. Razlikuj naciju od drzae. Vucic je ppredsjednik drzave Srbije i onih koji u njoj zive. Ko odavde hoce da je i njemu predsjednik neka se seli tamo. Do tada neka sluzi srbijanskim ciljevima i trudi se da rusi ovu drzavu jer to Beograd jedino od njih ocekuje.

UN skupština
Gost
UN skupština

Dogodine u Prizrenu…hahahahahhahaaa…Neće moći. Sad je kosovska vojska na granici. Bravo Kosovari!!

Prle
Gost
Prle

Neprihvatljivo je to sto vi radite od nas..dijelite narod i otimate sve sto stignete..dok nesposobnjakovici tipa ,golisavog sudije’ zive na grbaci ovog naroda.

CG, a ne MNE
Gost
CG, a ne MNE

Ovi Muslimani se ubise komentarisuci na cdm-u ali ne daj Boze da se neko potpise svojim imenom nego kradu pravoslavna.

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Lopovska posla…ili u prevodu srpska posla…

Region
Gost
Region

Pa ne znam baš koga po svijetu tretiraju kao, mi to zovemo “šaneri” , stvarno ljepše zvuči

вуњене гаће
Gost
вуњене гаће

МИ СРБИ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ НОСИМО НАШЕГ НАРОДА НОШЊЕ. НОСИО ЈЕ МОЈ ЧУКУНЂЕД,ПРАЂЕД,ЂЕД, НОСИМ ЈА И НОСИЋЕ СЕ У МОЈУ СРПСКУ КУЋУ ЦРНОГОРСКА НОШЊА ДОВЈЕКА ЈЕР ЈЕ НЕОДВОЈИВА КАО ШТО СЕ НЕ ОДВАЈА МАЈКА ОД ЂЕТЕТА! а ти виђи анастазија окле си па носи те гаће а у наше не бркај !

Dragutin
Gost
Dragutin

Sve si sam reka. Nosiće se u tvoju SRPSKU kuću CRNOGORSKA NOŠNJA. I neka će, svaka ti čast. Ljudskije i poštenije izjave odavno ne pročitah. Fala ti na iskrenoj i ljudskoj izjavi.

Zeljko
Gost
Zeljko

Dobro si rekao Srbine. CRNOGORSKA NOSNJA..BRAVO..I bolje da nju nosis nego li sajkacu..Bravo..i kao Srbin..pokazi i nazovi nase istorijsko nasledje ..nosnju kolo kapu..CRNOGORSKIMJos jednom bravo

Mali budo
Gost
Mali budo

Ne znate vi nista Adam i Eva su bili Srbi to je nebeski narod i svjetski lazovi

Tomos
Gost
Tomos

Za njih ne znamo, ali znamo za sve Petroviće oni su se izjasnili i to napisali, da ne bude da zabune. A i “tvoje” su pominjali u Zborniku Crnogorskom iz 1911g štampanom na Cetinju u Državnoj štampariji” Crnoj Gori živi oko 300.000 sve čisti i pravi Srbi koji govore srbskim jezikom, većinom su Pravoslavci ima nešto Rimokatoličje i Muhamedanske vjere,… Više »

uma
Gost
uma

Opet lažete…dokle više?

Tomos
Gost
Tomos

Što od navedenog nije tačno

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

Tomos,
Isto kao i Ivo Andrić, a doktore?

Tomos
Gost
Tomos

Ti, koga u ulazu gje živiš makar pola ljudi ne poznaje daješ sebi za pravo da govorio o tome što ti misliš što si, a Ivu Andriću, Njegošu ne dozvoljavaš. Već im osporavaš to što su oni mislili o sebi haha. Biće da su bili nepismeni pa nisu znali ko su

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

Tomos,
Dovoljno si pameti danas prosuo, pođi malo hiberniraj do proljeća.

Tomos
Gost
Tomos

Da li je to način izlaženja iz diskusije u nedostatku argumenata..

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

Tomos,
Argumente ne prihvataš kad je u pitanju Andrić, zašto diskutovati s tobom nadalje i na druge teme..?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Napiši nam Tomose kad i đe su se Petrovići “izjasnili” da su Srbi, da ne bude zabune. I to za knjigu si pročita a nijesi dobro zapamtio. To je bio zemljopis (geografija). I nije samo on krivotvoren. Dopisali ste Srbe, Petru I i Knjazu Danilu. Prepravili Srbi, đe god su mogli uz pomoć takvih ka što si ti. No vi… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Dopisali da li ste vi normalni, haha pa na svakom listi u samo Srbstvo pominje. A da ne bi bilo da misli na Srbpstvo=Pravoslavlje, i to je odvoio “prosto vjeru što promjeni drugu..” Što kažeš i Zemljopis je krivotvoren hahaha. I Memoari Kralja Nikole su krivotvoreni, od njih samih… Ne sprdaj se…Još ćeš reći da Njegoš nije ni postojao, da… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ne vrdaj Tomose. Napiši đe su se “izjasnili” ka Srbi. Niđe u rukopisu Petra I nema “S” od srpstva. Kod Danila i Njegoša ste ufaćeni u prepravljanju. “Danilov zakonik član 92”. A jadni Nikola ka danas Amfilohije. Obećali mu presto. No je Nikola svati kad su ga išćerali a Amfilohije neće nikad.

Tomos
Gost
Tomos

Đe ti god navedemkameš “dopisao” je neko haha. Ko je dopisao to naono iz 1911..

Veteran od1990
Gost
Veteran od1990

Ne lazi EVA je bila Dukljanka i Montenegrinka pitaj vojskovodje Dukljanske kako ju je Srbin obradjiva

H.Novi
Gost
H.Novi

Zašto nema nijedne vijesti sa sinoć održane sjednice UN-a. Čestitke Kosovu, još jednom su dokazali da su ozbiljna Država, a Tači se poigrao sa Vučićem. Srbima je ostalo samo da cvile kao što to uvijek čine.

Marko
Gost
Marko

Rozajac zašto stavljas nick H.Novi kad znaš da su Novljani preko 90% Srbi ?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ima li ova Anastazija koga bliskog u Srbiji, ili je neda Dragi Bog kupila kakvu nekretninu u Srbiji kao pola vrha DPS-a ???

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

@R.Srpska,
U Zemunu…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Znači, opet u Srbiji.
Baš ste bagra.
Sve bi ja to pajserima nazad.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Srbine, kad ćemo na Kosovo? Hahahahahahaa…Ne smijete na svetu srpsku zemlju da kročite, jadovi, jadni, pa se iživljavate na Crnogorskim portalima. Miševi. Uvijek bili i ostali!

Vjernik CPC
Gost
Vjernik CPC

Kad ces ti MONTENEGRIN za METOJIJU ? Ili junacko srce klokoce

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Nesmije on ni u Ulcinj.

Pracka
Gost
Pracka

Koje ste vi blese! Cime se vi bavite? Da li vas je sramota da zaglupljujete svoj narod sa ovakvim trivijalnim stvarima dok o bitnim stvarima, zivotno bitnim cutite. Pa dje vam je etika, dje vam je pripadnost narodu, dje vam je ljubav prema narodu i drzavi.

Rolex
Gost
Rolex

Ovo treba shvatiti ozbiljno jer je ovo ogoljen napad na dostojanstvo crnogorskog naroda,a koga oficijelna Srbija ne priznaje,to treba da prihvati ka cinjenicu vlada Crne Gore.Do sada ovolika servilnost prema Srbiji ne vodi nikuda,ovo mora da se zaustavi,jer vlada Crne Gore do sada pise pamflete za crnogorsku javnost,a ne dize problem na nivou EU putem diplomatije,plus dje je diplomstska nota… Više »

Danilo Docleano
Gost
Danilo Docleano

Znamo da je neprihvatljivo nego sto cete cinjet u ime drzave i naroda po tom pitanju?

Dragutin
Gost
Dragutin

Nazvat će Vučića i reć: ovo oko gusala i nošnje što smo se dogovorili prije dva mjeseca, aj da skalamo malo, postajemo providni. Aj malo da se vratimo na Marovića, đe pije kafu i te fore…
Eto šta čine i eto šta će činjet.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Je li ostalo još što da opelješe? Jadnici! Zato će i završit pod trešnju! Ako Bog da, a oće, jer zaslužuju! Živjeli Crnogorci i sve crnogorsko! Amin!

BG-PG
Gost
BG-PG

Sta hoćete vi montenegrini ,dukljani i ostala kvazi Crnogorci?To je nošnja srpskog naroda u Crnoj Gori,sto postižete sa ovakvim naslovima ništa?Dzabe vam je sve vise od pola stanovništva CG se izjašnjava kao Srbi,na izborima uz kradju jedva dobijate vlast,nije mi jasno da neko zbog uskogrudih interesa izdaje i prodaje sebe i svoj identitet.Nego sve to ne treba da čudi na… Više »

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Dogodine u Prizrenu…hahahahhahahahaha

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ MONTENEGRO Polako samo. Doći će i naše vrijeme. Jesi li mogao 1986. godine zamisliti da će u SFRJ izbiti krvavi građanski rat ? Naravno da nisi. E, tako ni danas ne možeš zamisliti šta će se desiti za pet godina. Jer,…. vrijeme je postalo nekako ubrzano, a sve se mijenja dramatičnom brzinom na globalnom nivou. Lako je moguće da… Više »

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

@R.Srpska,
Dogodine u Nišu…
Hi hi hi

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Dogodine tvoja djeca u grobu.

Paucina
Gost
Paucina

Ako je to nosnja srpskog naroda u Crnoj Gori, koja je onda nosnja crnogorskog naroda u Crnoj Gori?

Živa istina
Gost
Živa istina

Pa to je jedna te ista nošnja jer su svi pravoslavci u CG Srbi,na žalost tvoju i sličnih tebi,znamo da vam to teško pada ali to su činjenice,neznalice obična.

Zeljko
Gost
Zeljko

Sto rece
.vise nego pola naroda se naziva Srbima..Da ..toliko puta forsirate tu laz..da je pocela da lici na istinu..E JAADNICE.da je toliko Srba u CG..odavno nas ne bi bilo.

Niko kao vi
Gost
Niko kao vi

Pa eto patentirajte Sveta Marovića. To je unikatan element crnogorske kulture kakvog niko na svetu nema.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Bruka i sramota.ovo je mizeria..sto cine srbi..

NBA
Gost
NBA

KAKO JA KO NAVIKAO:VAZDA SU SE KITILI “TUDJIM PERJEM”,I POSLE NEUSPJEHA ,VAZDA IM JE NEKO KRIV ZA NJIHOVE LAZI!

Dragutin
Gost
Dragutin

Dosadni ste. Čak i nama kojima je crna gora svetinja. Prelazite granicu dobrog ukusa.

Marinero
Gost
Marinero

E greote, zamislite da su se pojavili s opancima i sajkacom tamo. I kinezi bi se sprdali s njima. Ovako su obukli CG nosnju da se k…e.

CG, a ne MNE
Gost
CG, a ne MNE

A Montenegro (ne Crna Gora) se ponosi Slavkom Kalezicem. Precima nam se kosti u grobovima prevrcu kakvi smo.

Marinero
Gost
Marinero

On je bar pjevac, nije “PREMIJER(KA)”. Brnabic

UN skupština
Gost
UN skupština

Još uvijek je nejasno kako jedan Crnogorski portal dozvoljava ovakve ogavne i lažave komentare od strane domaćih izdajnika, posrbica i srba. Nijedan srpski portal vam nikada ne bi puštio komentar koji se tiče te ogavne i sramne nacije. Zato, ološi, dalje ruke od Crne Gore. Ostaje vam samo da lajete i lažete po portalima jer za drugo nemate onoga među… Više »

Toni
Gost
Toni

Brate, ti imaš ozbiljan problem. AKo ti to ne vidiš, možda ima neko u familiji da ti skrene pažnju.

CG, a ne MNE
Gost
CG, a ne MNE

@ UN skupština
Kako bi ti meni jeo prasetinu i pitao ima li jos, sve slusajuci epske pjesme uz gusle.

Grgec
Gost
Grgec

Ada do juce ste se utrkivali ko ce bolje pljunuti na gusle, cirilicu, srpsku tradiciju. Ko zapjeva uz gusle do juce je bio srbocetnik, neprijatelj drzave, izdajnik, a od juce naglo zavoljeste taj instrument. Pa kad ste bili iskreni.

HN-CG
Gost
HN-CG

Sta ce jadovi,kada more ne mogu barem gusle da uzmu.

Zabole nas
Gost
Zabole nas

Šta nas briga, nama je prihvatljivo. 🙂 🙂

Kokot
Gost
Kokot

Molim vas da se kao kulturno dobro zaštiti i nošnja RAE populacije sa vrela ribničkih i oni se izjašnjavaju kao crnogorci

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Svakako Kokote i oni su dio Crne Gore. I još ću ti reći da sto puta više vole i poštuju Crnu Goru no vi posrbice. I da ne postoji na svijetu fela ka vaša kojoj je jedini cilj da unizi Crnu Goru. I sram te i stid bilo.

jedantamo
Gost
jedantamo

Mi treba da uzmemo Sarmu i Gajde i zastiti ih kao nase, jer ako je Crnogorska nosnja njihova onda su i dragacevski trubaduri nasi, ada to se vidi na prvi pogled. Taj narod je totalno izgubljen u mitovima i lazima kojima su ih hranili toliko vremena. Tacno mi ih dodje zao nesto, geotice male.

Titograd
Gost
Titograd

Znas li ti ko si i sto uzmi glas crnogorca iz 1911 i sve ce ti biti jasno

Dadon
Gost
Dadon

Kad si mali pa volis da probas TATINO

anoniman
Gost
anoniman

dok narod gladuje radnici ostaju bez posla minimalac nizak plate bedne oni se bave temomom cija je nosnja i gusle bavi te se ozbiljnim temama kako da prezivite a ne o glupostima pricaj te malo sto gradjani sa sjevera crne gore iz dana u dan iseljavaju o pada nataliteta a ne o glupostima svaki dan srbija ovo srbija ono

Fandjo
Gost
Fandjo

Mene ovo lici kao da smo htjeli da izbrisemo gusle iz nase istorije kao da se stidimo njih.

Region
Gost
Region

Pa i jesu “zabranjene”. Pa djeci u Crnoj Gori staviš Gusle između bubnjeva i sintisajzera ne bi znala pogoditi što je od toga ponuđenog Gusle. Pametniji bi išli sistemom eliminacija i došli bi do rešenja

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Odlično za CDM. Svaki dan objavljivati bar jedan ovakav tekst. Naša policijsko-intelektualna agentura ne smije da spava. I kada nema ovakvih vijesti, iste izmišljati. Da budemo pripravni, o jadu nam rade… Možda krenuti sa serijalom ovih tekstova, nošnja, pršut, sir, kačamak, cicvara, vino, rakija….

Toni
Gost
Toni

Ovo je idiokratija.

Podukljica
Gost
Podukljica

Odrzi ti koju privatnu modnu reviju u muzeju, ovo ostalo nije bitno !!!

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Podukljica, prije će biti da pripadaš onim kradljivcima PODREBRICA, IZDAJNIK, LOPOV, LAŽOV, KOMPLEKSI SU ČUDO. BEZ NACIJE, BEZ DOMA!

Podukljica
Gost
Podukljica

Ti li si Anastasija Edinova Kolarevic -Djukanovic ? Naciji pripadam i dom imam, jedno 600 godina u kontinuitetu !!! A Vi se zapitajte zasto su Vam djedovi bili druge nacije, a djeca ce vjerovatno bit trece !😂

Mariofil
Gost
Mariofil

Ivo Andrić HRVAT!! Nošnja crnogorska!! Imaju li ti srbi išta svoje da pokažu, sem da kradu drugima!!

razocarang i
Gost
razocarang i

Gos.Miranovi,sva TVOJA prica je zlo namjerna,ili ne poznajes materiju koju komentarises,bez obzira na tvojeobrazovanje. Nije sporno,Gos.Miranovic,da su Gusle i predmetna nosnja,Crnogorska,To niko ne negira.Oroblem je u vama.Vasa negacija da su Crnogorci Srbi.A upravo je to poenta.I Gusle i Nosnja su DIO TRADICIJE SRPSKOG NARODA Da,nije tako,nebi 95% Epskih pjesama,sa ovoga oignebkja,upravo opjevalo Srpski narod ,u C.Gori,od Njegosa do Kralja Nikole.… Više »

Commentator
Gost
Commentator

Da li je Crna Gora zaštitila svoju nošnju kao nematerijalno kulturno nasljeđe? Ako nije, onda bi to trebalo što prije da učini, kao i sa mnogim drugim stvarima koje Srbi mogu da svojataju.

Kibe
Gost
Kibe

A dopustivo je šta vi radite sa Kosovom,i podrškom koju dajete nekim tamo …

Čudan svijet
Gost
Čudan svijet

Ovako čačkaju svakoga komšiju, pa kad dobiju šaku u nos, čude se što se dogodilo. Kao da im odnekud pripada pravo da za.ebavaju.

Tomos
Gost
Tomos

Možemo li kako zabraniti ulazak Lepi Lukić u CG, bez stida pjeva “leti leti leti iznad Cetinja, Podgorice, Čeva..” Cetinje je našeee… i Čevooo…Pominje li ko Morači, Durmitor, Lovćen, Gusle…haha. Sramota kolko je narod nepismen da ovo prihvata kao normalne i logično teme

putalj
Gost
putalj

tomos, tvoje ništa ništa.. za tebe su teme, kosovo, zvezda ili partizan (zavisno za koga navijaš) i frula (vaš instrument).. 😀

Tomos
Gost
Tomos

Kada ti je Njegoš genocidan, kada ti smeta Krst na Sat Kuli, logično je za koga ti navijaš. Ili ti ono kao ne smeta ali bi ljepše bilo bez njega haha. Što bi rekao “genocidni”…”spuštavah se ja na vaše uže”…

BG-PG
Gost
BG-PG

Putelj@a sto su tvoje teme nesretni sine?Je li te sramota da na silu budeš ono sto nikad nisi ni bio,ni ti ni tvoji preci(Crnogorci ),teritorijalno da ali ni na jedan drugi način ne možeš to biti jer Crnogorci kao nacija ne postoje,jedino ako si poturica ili latin onda ovakve tekstove podržavaš ali i kao takav sigurno nisi došao iz Istanbula… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

BG-PG, tvoj je izvor zabavnik. Ne može Gografski pojam bit država sa svim atributima u trajanju hiljadu godina. Dok ste vi vodili žene Turcima prvu bračnu noć ođe ginulo. Dok ste vi čučali pod Turcima, ođe se kamen jeo. Dok ste bježali za Grčku ođe se ginulo. Zato “brate” Srbine svoga posla i dalje ruke od Crne Gore.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Tomos A šta misliš momče Crnogorče da iz Srbije proćeramo Sergeja Ćetkovića, Andriju Miloševića, Bobana Rajevića, Kneza, Ramba Amadeusa, Bojana Marovića i ost., da ne govorim o protuvama tipa Milivoja Bešlina, Milenka Perovića, Staše Zajević, Jakše Šćekića i sl. Da se razumijemo, Srbija ne treba koristiti crnogorsku nošnju u vezi gusala i ja to osuđujem. Ali nas, prekodrinskih i… Više »

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

@R.Srpska,
Opet tripuješ Bosanac. Ti si u Bosni.
Osim toga, kad god su Srbalji nekoga ćerali, super su prošli… zato šuti bolan u tom tvom toru.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Kad čuješ časno ime REPUBLIKA SRPSKA, ima da ustaneš, staneš u stav mirno i u znak poštovanja spustiš glavu dolje .
JEL JASNO ???

Ovo ti poručuje Marko Lazarević iz Pelagićeva.
Možeš me potražiti i na fejsu.
Ako misliš da kradem tuđ’ identitet pošalji mi zahtjev za prijateljstvo.
Mada sumnjam da ti to smiješ, jer bi ti otkrio identitet.

Srb-PG
Gost
Srb-PG

Vala slušaj Lazarević,ja sam Srbin iz Crne Gore,ali ti čvrstu riječ dajem da ću te potražiti u pelagicevu,a ne moram ja ni dolaziti imam dosta prijatelja tamo da te malo prevaspitaju,jerdosadi junače sa pljuvanjem…..bazali se nesretnice bujanja da te to ne košta pa će ti sam djabo biti kriv!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Srb-PG

Ne postoje Srbi u Crnoj Gori.
Ne postoje Srbi iz Crne Gore.
Potraži me.

Terra nova
Gost
Terra nova

Spušti im ga R Srpska, a što ćete sad ,,srbi” iz Crne Gore a ?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

To nije moj narod zabolje me za Crnu Goru u blagostanju živjela ili se u jezerima krvi potopila.
Mene muči vaš ološ po Srbiji.
U tome je stvar.
Imaš li ti koga u Srbiji ???

Tomos
Gost
Tomos

Marko, uspori malo. Ovdije nema ništa lično. I ako stvarno znaju da pretjeraju sa komentarima, to je tačno

...
Gost
...

Cudo ces ti ucinjet,ha ha…

Tomos
Gost
Tomos

Vidim da si Bosanac, ali zar ne shvataš da se sprdam sa ovim napadima na Srbe, i navodim nelogično sto i ti se uhvati da njih braniš od mene… Čitaj polakše malo..

Terra nova
Gost
Terra nova

Potalauši se ti a Tomos

Tomos
Gost
Tomos

I da predložim da Uneskom zaštitimo Crnogorski Grb, Crnogorsku Zastavu, to ne možemo od Srbijanaca očekivati da urade za nas. Kao što su Gusle. Eto peticije “manjina” da se izmjeni Grb, Zastava. Ima li iko a da hoće to da zaštiti, a da će prestati da se bavi glupostima što neko svira Gusle u Beogradu..

Posrbica
Gost
Posrbica

Toliko si prepametan i duhovit da bi bila prava šteta ako tvoj lik i djelo ne zaštitimo u UNESCO.

Tomos
Gost
Tomos

Nije ovo šala ovo su zvanični zahtjevi Skupštini da se mjenja Grb, Zastava. Zaštiti ti čl23. Da se u Crnoj Gori može širiti tuđa zastava samo uz našu. Dok se ti bavišš ko svira Gusle moj drug pred nos ti se sve promjeni

Tomos
Gost
Tomos

Vidim po minusima sa niste za očuvanje Grba, Zastave.. Morate nešto i sami… Eto su vam Srbijanci sačuvali Njegoša, Gusle, Nošnju…ne možete očekivati baš sve

BG-PG
Gost
BG-PG

Brzo će taj vas grb i zastava pasti u zaborav,ajde vidijeces nećeš mnogo stariji biti.

Region
Gost
Region

Jedno stručno pitanje, jer se pobuni smo što onaj Crnogorac zasvira gusle u Srbiji… Pitanje.. Da li može Đuro Palica sa nastupa i što misli min. Nuhodžić o tome

đurica
Gost
đurica

Vala Mirašu,nemam lično ama baš ništa protiv bilo koga na ovome jadnome Balkanu.Ali Mirašu oko babino,Crnogorac postade od Srbina bilo to tebi drago ili ne.Što me briga ko je napravio GUSLE ili ODJEĆU,kada je tu živio srpski narod.Nezavađuj ljude,ovakove ovdje je vrlo lako zavadit.Što onaj reče moj Mirašu pa nijesmo mi od juče.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Đurice, pojasni nam malo. Nemanjići su prva srpska dinastija a Stefan Prvovjenčani prvi srpski Kralj, Vojislavljevići i Kralj Mihailo su bili 150 godina prije njih, pa nas prosvijetli kako i kad su Crnogorci postali od Srba. Ne računam kad je Fatić 1918-e reka: Nijesmo više Crnogorci no Srbi.

Tomos
Gost
Tomos

Prvo pominjanje Srba se vezuje za okolinu Virpazara. Ali ne opoterećuj se čitaj Njegoša piše ti sve, ako nećeš njega uzmi Kralja Nikolu.. Ili nemoj ni njega uzmi Zbornik 1911g Cetinje državna štamparija “u Crnoj Gori živi oko 300.000 Srba većinom su Pravoslavci….”

Servantes
Gost
Servantes

Ne naprezi se Tomose, za Staru ti je to sve fasifikat xDD

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tomose . Odgovori ti na ovo što sam napisao. Petru I ste doštampali Srbe đe god ste mogli. Knjazu Danilu takođe. Probali ste i Njegošu sa pjesmom o “Veroljubu i Rodoljubu”. Srećom provaljeni ste odavno. Kad postadosmo Srbi ako je Crnogorski Kralj 150 godina stariji od srpskog?

Tomos
Gost
Tomos

Mi mu štampali, drug on je sam štampao svoje knjige znaš li to. I da ih je imao u ruci prije objavljivanje. I neko je njemu doštampao nešto da bi napakostio Dps-u…

đurica
Gost
đurica

Ma nema se ovdje što više pojasnivat,sve je jasno ako želiš jasno.Moji pd kada se znamo SRBISU,uvijek su živjeli na primorju,znam samo 40 tih godina,jadna pok.majka,imala je takvu nošnju,jedno veče u suzama trpala je to sve u rusak,da bi sjutra ujutro,nogu pod nogu za Konavle,promijenit za rusak nekog žita,da bi smo nas petoro mogli preživjeti.Jad i nevolja teška,sada u dobru… Više »

Živa istina
Gost
Živa istina

Stara Podgorica@Procitaj nešto iz ozbiljne literature a ne se edukujes iz dječjeg zabavnika i emisija vjerovali ili ne.Previse se ti praviš pametan i koliko se vidi iz tvojih tekstova dobro slažeš izmišljotine. Vjerovatno ti je mašta na zavidnom nivou pa nas prosvijetli i ukaži nam gdje ti procita sve ove tvoje gluposti koje pišeš?Savjetujem ti da se dohvatis pera i… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Živa istina, potroši pet redova a ništa ne napisa. Što nije istina od onoga što sam napisao? To se uči u srpskim školama. To je Amfilohije prvi shvatio, pa je od zabijanja Dukljana za Vezirov most, počeo da dijeli dukljanske titule.

Ziva istina
Gost
Ziva istina

Nemam ja sa tobom zajedničkih tema,ne mogu raspravljati sa nekim ko razmišlja i piše na nivou kako ti rekoh prije,naučne fantastike.Pet redova ili petnaest sve jedno,dovoljno rečeno za pametnoga a ti očigledno to nijesi. Drži se ti i dalje tih tvojih izmišljotina i kvazi činjenica,ja sam ti lijepo rekao da nas prosvijetliš i ulažeš gdje to sve procita,a ne da… Više »

Skobalj
Gost
Skobalj

Sta to Srbija lose radi. Prikazala je srpsku nosnju koja se koristi u CG. Albanci u CG imaju svoju, muslimani svoju, Hrvati svoju, a ova koja je prikazana je srpska.

Komsija
Gost
Komsija

Kad su dosli crnogorci na Kipar da pokazu narodne igre i uz ono “Ojha” iz publike pitali da li su ovo domoroci iz Afrike dosli.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Komsija

Nije tako.
Pitali su se jesu li to Siuxi, Komanči ili Apači.
A onda im je neko rekao da su to Cuce, Piperi i Krivošije, koji takođe imaju glavnog vrača.
A Kiprani su odgovorili da ne vide nikakve razlike.
Sve im je to isto.

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

@R.Srpska,
A đe da nađu krajišku sirotinju?
– Pitaj speleologe!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Dvoje ti muške đece doživjelo sudbinu srpske djece sa Kozare u Jasenovcu.

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

@R.Srpska,
Takva sudba je, ipak, predodređena za vas Srbalje i srbaljsku đečicu.

Majo
Gost
Majo

Ministarstvo treba da kao kulturna dobra CG predloži: kumstvo vasojevićko,intriga cetinjska,ila pivska,stima ćeklićka,zor bjelopavlićki,hvala kučka,glavarstvo čevsko,svađa župska,ljubomora crmnička,lukavstvo drobnjačko…

free samples
Gost
free samples

glib golijski….

Del_Bosque
Gost
Del_Bosque

Šipak iz Bara

Srbija brale
Gost
Srbija brale

Pa sprdaju se sa vama,obukli ih kao klovnove…

Suvozac
Gost
Suvozac

Tako su ukrali Miroslavljevo Jevandjelje iz Nikoljca pa ga prodali u JAR .Puna je biblioteka grada Beograda starih knjiga sa područija Crne Gore.E sad kako god se izjasnjavao ko nek stavi prst na celo pa razmisli sto su nam prazni muzeji po gradovima.
Lako se tudjim perjem kititi.

joko
Gost
joko

,,rad­nik Na­rod­nog mu­ze­ja Cr­ne Go­re Alek­san­dar Ber­ku­ljan pod­nio je kri­vič­nu pri­ja­vu zbog kra­đe 2.900 mu­zej­skih pred­me­ta iz te in­sti­tu­ci­je. Ma­njak mu­zej­skih pred­me­ta kon­sta­to­va­la je Upra­va za kul­tur­na do­bra još 2013. ,,
Što bi sa ovim ,,SUVOZAC,, ovo su Srbi odnijeli ..a… Ajde volan u ruke i voziii

Gost
Gost
Gost

Za početak pročitaj ko je bio Miroslav pa onda pređi na zadnje sedište.

free samples
Gost
free samples

lijepo sam ja rekao da bi se CDM vratio na budzet mora da posle clanka o Vucjem Dolu napise bar deset ovakvih clanaka!Da autor nije isao na prevaspitavanje u agenciju(nije turisticka)

Djuro
Gost
Djuro

Prije svega to nije ili to nije samo crnogorska nosnja.Srpski narod od crnegore do like nost tu nosnju u bojama srpske teobojke sto je cinjenica koju ne treba dokazivati.Gusle su takodje instrument ovih prostora , srba pravoslavaca i katolika i muslimana.

Terra nova
Gost
Terra nova

Pa Djuro kako se zove ta nošnja crnogorska ili srpska. Da nije možda i crnogorski oro igran u Srbiji pa se sad zove srpski oro.

srboizkraja
Gost
srboizkraja

sramno i ogavno. stidite se srbi sami sebe. ako i imate obraza al ocigledno nemate. koliko ste samo mizerni i jadni. svaka uvreda je za vas kompliment. ljubim vas

Klara
Gost
Klara

Neka obuku jelek i opanke pa nek uzmu gusle

Savo
Gost
Savo

Predlažem da se kao crnogorsko nematerijalno dobro zaštiti: Špijanje !

Joveta
Gost
Joveta

Špijanja ima i kod drugih nacija,ali je ono dominantno na materijalnoj osnovi.Jedinstveno je u svijetu ,kako je izjavio komandant okupacionih italijanskih snaga na Cetinju,da mu dolaze da špijaju za džabe.Prema tome,nematerijalno dobro !

Zeljko
Gost
Zeljko

A odakle ti bi Joveta..nadam se da nisi sa Dubove..jer mi tamo da ja znam..nemamo izdajnika i volimo svoju jedinu drzavu CG..

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Savo. Tuđe uzimate a ono vaše što ne valja drugom uvaljujete. Sinoć slušam generala Šljivančanina koji priča kako su se u Hagu Albanci držali zajedno a Srbi stalno špijali jedni druge. No ti jadan ne znaš ko si i što si. Tuge tužne.

Cile mile
Gost
Cile mile

Lepo sto ste poceli da citirate Sljivancanina. Mislio sam da ste vi protiv osvajanja Vukovara. Nego sta ocekivati od prevrtaca.

Grgec
Gost
Grgec

Hahahahaha. A u pravu si. Podici spomenik Iliji Cvorovicu sa sve Moskvicom. Kazu da crnogorce u svijetu poznaju po imeniku u telefonu, jer u njemu nemaju imena rodjaka i prijatelja, nego inspekcija i policajaca.

Tomo
Gost
Tomo

Država treba jasno i glasno da kaže:Gusle su crnogorski nacionalni instrument! Ali,nijesam siguran da će to uraditi,jer novokomponovanim evropejcima gusle ustvari smetaju.Isto kao i Njegoš.

Danko
Gost
Danko

Pa kako su jadni ovi Srbi to je cudo jedno! Oni misle kao nesto su pozurili da prisvoje i to je to, nece se saznat istina! Jos zive u doba kad su mogli crnogorskome seljanu da lazinjaju sve i svasta!!! Stvarno treba da pocnemo da ih zalimo, jadi ih znali da se oce vise smirit!!!

Region
Gost
Region

Možemo li da mi “zaštitimo” Žutog Serhatlića kako..

dali
Gost
dali

A sto se Miranovicka sjekira napravicemo mi novu kao sto smo se odrekli zastave stare crnogorske i napravili novu i jos ako budu uporni bosnjaci i nju cemo mjenjati a i gusle bez cirilice brate nemogu kako kad nam se Njegos nemoze pjevati uz gusle jer ga nece bosnjaci jer nemozes nijednu pjesmu otpjevati a da se ne pominje ubijanje… Više »

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

XA xa xa kulturni centar Ivo Andrić a Ivo Andrić se izjašnjavao kao Hrvat ima dokumenat njegova isprava o tome.

Djuro Cvorovic
Gost
Djuro Cvorovic

Da,da bistrino.

Razum
Gost
Razum

Pravi huskacki portal!!!

boki
Gost
boki

Ajde više od…e sa ovim pričama!!! Čitav život nam prođe u oviim idiotskim pričama!

super ideja
Gost
super ideja

O čemu bi ste vi pričali da vi nije Srbije? A jeli Anastazija polaže pravo na CG nošnju? Mora da je iz Cuca pa se ovako razgalamila.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Da nas oće osravit vise na miru, da počinemo. Čudi me da i onog poglavicu ne proglasiše kulturnim naslijeđem

Region
Gost
Region

Oni nas ne spominju više nego Burkinu Faso, a to što mi ne umijem jutro polet bez njih, to se zapitaj

Terra nova
Gost
Terra nova

Ma ne, oni samo regionalno kraduckaju malo kulturna dobra, malo crkve, malo teritorije ( no im više ne može bit ), pa malo istoriju – pa dokle više, ima li tome kraja. Ali što to tebe brine kad, ono što je naše to je i njihovo, je tebe normalno čak što više poželjno.

Region
Gost
Region

Drug hrvati ti traže Prevlaku, Bosanci Sutorinu, Kosovari Čakor…jedina priznata granica Crne Gore je prema Srbiji

MinistarKulture
Gost
MinistarKulture

Prevlaka je hrvatska teritorija, i ona nije sporna. Sporna je granica na moru. A sto se BiH ticr, batalili su tu pricu prije koju godinu, nakon pritiska kojeg je na njih izvrsila USA. Isto vazi i za Kosovo, koje je u svom parlamentu ratifikovalo granicu sa nama. Jesu se oni nesrecnici iz Kurtijevog samoopredjeljenja bunili, ali je i to gotova… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Zaštitite vi “Crnogorske brkove”… a da to su vam već uzeli oni iz LGBT, samo da nisu Srbijanci. Dobro, svako uzima ono što mu je važno, bitno je da je “pršuta” na sigurnom…

bjelopavlic
Gost
bjelopavlic

Brkovi i pršuta, ide jedno s drugim!!!

Tomos
Gost
Tomos

Što vi to ne zaštitite Uneskom Gusle, nošnju… ako vam je tolko bitno. Zaštitili ste “pršutu” haha

PIPER
Gost
PIPER

KO ĐAVOLOM TIKVE SADI…….”IGRAO SE I KRALJ NIKOLA S NJIMA ZNAMO KAKO JE ZAVRŠILO
UPAMET SE CRNOGORCI
KAD NAM NEKO NAMIGNE MI RAŠIRIMO RUKE MALO VIŠE MUDROSTI,MANJE EMOCIJA

Tomos
Gost
Tomos

Sada širimo druge stvari

Vinss
Gost
Vinss

To je nacionalno blago srpskog naroda, ne gleda se prema državama. A ionako se aktuelna vlast odrekla i gusala i Njegoša, tako da je ova priča deplasirana.

Gulag
Gost
Gulag

Crnogorska nošnja!
Može samo da predstavlja Crnu Goru!
I nacionalno je blago Crne Gore!
Njegoš, Petrovići, crnogorska nošnja, Crkve, more, brda i planine, krš crnogorski!
Sve pripada Crnoj Gori!
A Srbija neka se vidi tamo u Leskovac, Novi Pazar…

Ivo
Gost
Ivo

Dakle,crnogorska nošnja je naša i nije srbijanska. Doduše,slična je nošnjama Hercegovaca,Dalmatinaca,Ličana,ali nije Srbijanska!

Tomos
Gost
Tomos

Tako je nije Srbijanska, ali jeste Srbska. Ukoliko ne misliš da su Petrovići nepismeni bili pa nisu znalo ko su…

Gulag
Gost
Gulag

Tomos
Brkaš pojmove!
Postoje države, a ko je kakvog porijekla je nešto što su nacisti pokušali da urade da “očiste” svoju naciju od drugih…i što Srbija propagira od 90tih da su svi Srbi- to jes da sve pripada njima.
To su gluposti, i to veoma opasne gluposti!

Zeljko
Gost
Zeljko

Odrekli smo dr vas. Da bi sacuvali nasu istoriju i istorijsko nasledje..i upravo sa ovim stvarima pokazujete Crnogorskom narodilu,kakav vid asimilacije bi bio sproveden upokojno SCG,kada i ovakvom stanju stvari*potezete za badim kulturnim i istorijskim nasledjem.Tek sada Crnogorci vide ,koliko su bili u pravu kada su izglasali nezavisnost..i tek sada vide kakva nas duga borba ceka za ocuvanje Crne Gore

Piksi
Gost
Piksi

Kokoska se kiti tudjim perijem!!!

Rašo
Gost
Rašo

Nijesu samo u pitanju gusle. Što se neko ne zapita što Srbska crkva radi sa crkvama i manastirima po Crnoj Gori i kako ih devastira. To je veći zločin.

asnusmne
Gost
asnusmne

dobili ste deda mraza biznismena sa onim njegovim glasnogovornikom do juce u dzempercicu a sad firmirano sirotinja ali sto cete kad nemate boljeg prdsednika NVO

Tomos
Gost
Tomos

Čuva, što i uvjek. Ukucaj na google Zemljopis Kraljevine Crne Gore iz 1911g, pa će ti jasno biti

asnusmne
Gost
asnusmne

a bogami i tebi treba dosta perja

Send this to a friend