Kultura dodijeljena je ove godne dva puta

Nobelova nagrada za književnost Olgi Tokarčuk i Peteru Handkeu

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je književnici Olgi Tokarčuk iz Poljske i Peteru Handkeu, austrijskom književniku i aktivisti.

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je ove godne dva puta nakon što je švedsko tijelo koje bira laureate bilo pogođeno skandalom zbog seksualnog napada što je odložilo ceremoniju 2018. godine.

Među favoritima, prema pisanju Gardijana, su bile autorka “Sluškinjine priče” Margaret Atvood i pjesnikinja En Karson, obje iz Kanade, književnica Maris Konde, sa francuskog karipskog ostrva Gvadalupe, japanski autor Haruki Murakami i kenijski pisac Ngugi Va Tiongo. U najužem izboru su navodno bile i ruska spisateljica Ljudmila Ulickaja i Olga Tokačuk iz Poljske.

<<<Ko je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost<<<

Švedska akademija, koja dodjeljuje ovu prestižnu nagradu, odlučila je prošle godine da ne dodijeli Nobela za književnost, upravo zbog skandala koji je izbio. Žan- Klod Arno, suprug članice Akademije, Katarine Frostenson osuđen je u oktobru na dvije godine zatvora zbog seksualnog napada. Iako se Frostenson povukla sa mjesta članice Akademije, ovaj događaj je izazvao krizu u organizaciji, odnosno do sukoba interesa i “curenja” informacija jer su se u javnosti pojavila imena dobitnika Nobelove nagrade.

Sara Danijus, sekretarka Švedske akademije je rekla da se Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje nekome ko je učinio nešto izvanredno za čovječanstvo, kao i da je nacionalnost nevažna.

O pobjedniku odlučuju članovi Švedske akademije i taj postupak odlučivanja se čuva u tajnosti 50 godina.

Član akademije Anders Olson rekao je da su se članovi ove godine udaljili od “muški orijentisane” književnosti.

Među prethodnim pobjednicima su Bob Dilan (2016), Alis Manro (2013), Orhan Pamuk (2006), Toni Morison (2003) i Gabrijel Garsija Markez (1982). Pobjednici su dobili po devet miliona švedskih kruna, medalju i diplomu.

Nobelova nagrada za književnost, osim prošle godine, nije dodijeljena ni tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

Alfred Nobel je napisao u svom testamentu da se nagrada dodjeljuje ljudima koji su doprinijeli čovječanstvu u oblastima koje su njega interesovale- fizici, hemiji, medicini, književnosti, ali pored toga, nagrada se dodjeljuje i za mir.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Crni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crni
Gost
Crni

Svaka cast dobitnicima…

Send this to a friend