Kultura Zimski strip vikend od 7. do 9. februara

Noćne more Dilana Doga stižu na Zimski strip vikend HSF-a

Horor žanr u stripu i jedan od najznačajnijih likova devete umjetnosti – Dilan Dog tema su petog izdanja Zimskog strip vikenda koji će se održati od 07. do 09. februara.

Kako smo to navikli, Udruženje ljubitelja stripova Hercegnovski strip festival (HSF) pripremilo je bogat tematski vikend sa sjajnim programom i atraktivnim gostima italijanskim autorima Đorđom Pontrelijem (Giorgio Pontrelli) i Verterom Del’Ederom (Werther Dell’Edera). Nakon prethodnih izdanja kada smo imali prilike uživati u programima vezanim za strip i „Igru prijestola“, pank rok, stend ap komediju, te Teksa Vilera i Divlji Zapad, i sve sa povodom u obilježavanju nekog jubileja, poput početka devete sezone najpoznatije svjetske televizijske serije, ili 40 godina pank kulture ili 70 godina postojanja Teksa, ovog puta je takođe očigledan povod u odabiru teme.

U Italiji se upravo sada na svim prodajnim mjestima nalazi 400. broj Dilan Dog serijala, koji ne samo da predstavlja veliki jubilej, već donosi i novi veliki zaokret u životu, svima omiljenog, istraživača noćnih mora. Uz jubilej, Dilan Dog je u prethodnom mjesecu dobio još jednu veliku čast. Naime, otpočeta je po mnogo čemu revolucionarna i do sada u svijetu nezabilježena saradnja između dva giganta izdavačke industrije, američkog DC komiks i italijanskog Serđo Boneli Editore, kroz koju će se u zajedničkim, takozvanim krosover epizodama, pojavljivati likovi ove dvije kuće. Prva takva epizoda upravo je krosover Dilan Doga i Betmena, koja se takođe nalazi na kioscima u Italiji.

„Promjene u koncepciji Dilan Dog-a su jako aktuelna i kontroverzna tema, kako u Italiji tako i kod ljubitelja stripa u balkanskim zemljama, i već dugo se spekuliše o tome šta je naumio Roberto Rekioni (Roberto Recchioni) urednik serijala. Na Strip Vikendu ćemo imati prilike čuti direktno od strip teoretičara ali i najaktuelnijih crtača ovog serijala o njihovim utiscima, planovima, i saznanjima o Dilanovoj budućnosti“, poručuju iz HSF-a.

Pored glavnih zvijezda 5. Zimskog strip vikenda, Pontrelija i Del’Edere specijalni gosti će biti ponovo i sjajni Valter Venturi, te jedan od najplodnijih pisaca i strip scenarista na ovim prostorima Pavle Zelić, čiji su romani i stripovi uglavnom posvećeni ovom žanru.

Pontreli, rođen 1977. godine, profesor je na međunarodnoj školi stripa u Rimu i na strip scenu je ušao objavljivanjem u jednom od najvećih magazina svih vremena Hevi Metalu. Nakon uspješnog debija, postaje jedan od najtraženijih autora, te radi za veliki broj izdavačkih kuća. Za Serđo Boneli crta Dilan Doga, serijal Jedno doba jedna priča, te Priče iz sutrašnjice legendarnog pisca i Dilanovog tvorca, Ticijana Sklavija. Za američkog izdavača DC komiks radi Betmena, za IDW serijal Dži Aj Džou, za Boom Studios crta CBGB. Radi i za mnoge italijanske kuće Laki Red, Mondadori, Eura, Lion, Edizioni BD i druge, te u francuskoj za Soleil, Monster Alergi i Edision Narativ. Obreo se i u svijetu filma i televizije pa je redovni saradnik na dugometražnim filmovima, televizijskim serijalima i tv reklamam za koje radi na vizuelnom identitu i knjigama snimanja.

Del’Edera je „vruća roba“ na svjetskom tržištu stripa i slovi za jednog od trenutno najboljih i najaktuelnijih crtača. Rođen, 1975. godine, pohađao je međunarodnu školu stripa u Rimu kao i Pontreli, te nakon debija za Medžik Pres serijalom Kraj puta, za izdavačku kuću Eura radi na poznatim serijalima Detektiv Dane i Džon Dou. Slijedi angažman za američke izdavače te za legendarni Vertigo otpočinje saradnju sa jednim od najboljih scenarista svih vremena, Brajanom Azarelom, na serijalu Lavles iliti Bez ljubavi. Slijede angažmani na kultnim naslovima istog izdavača, Kuća misterija, Grčka ulica, te Džon Konstantin. Ubrzo dobija posao i kod najveće američke izdavačke kuće Marvel, za koju realizuje grafičku novelu Spajdermen: porodična posla, ali i sarađuje spektakularnim naslovima kao što su Panišer i Iks Fors! U rodnoj Italiji, za kuću Boneli radi na serijalima Dilan Dog, Jedno Doba Jedna Priča, te Siročad, dok po tekstu legendarnoh Ticijana Sklavija, oca Dilana Doga realizuje grafičku novelu Glasovi vode. Najnovije izdanje Dilan Dog kolor festa na našim kioscima objavljeno tek prije nekoliko dana, upravo je epizoda na kojoj je radio ovaj sjajni crtač, pa eto prilike za hercegnovsku publiku da svoj primjerak dobiju sa potpisom i posvetom.

Venturi već, može se reći, stalan gost Herceg Novog, i njegov veliki promoter, imaće u neku ruku i ulogu domaćina italijanskim zvijezdama, a našoj će se publici ovog puta nakon Zagora i Teksa, predstaviti svojim horor stripovima.

Pavle Zelić, će takođe imati dvostruku ulogu, jer će pored predavanja na temu horor žanra i predstavljanja svog cjelokpnog opusa koji uključuje jako uspješan roman “Peščana Hronika” te izuzetni strip serijal “Družina Dardaneli” biti i moderator panel diskusije na temu Dilan Doga i stvaralaštva naših specijalnih gostiju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nekulturan
Gost
Nekulturan

Ko hoće da se podsjeti na sajtu “Strip utopija” imaju sva izdanja,ne samo Dylan Doga već svih mogućih stripova

Pravi Rade007
Gost
Pravi Rade007

Uz Alana Forda moj omiljeni strio. Nazalost,ne kupujem više ni jedan ni drugi,jbg kriza,preskupi su,a i epizode nijesu kvalitwtne ka nekad.

Send this to a friend