Kultura Mandolinski orkestar

Nocturno za nezaboravnog profesora Gegu

Mandolinski orkestar “Nocturno” maestra Nikole Gregovića

Piše: Dubravka Jovanović

Bili su golobradi i galioti sa svojih 12 do 14 godina kada su napustili fudbal ispred zgrade, bicikle, fjondre i vaterpolo na bazenu, da bi bili redovni, poštujući uru za probe mandolinskog orkerstra kod profesora Nikole Gregovića.

Ko okasni zna mu se epitet, a ko tokom proba krene u galioštine, nakon dvije profesorove opomene, slijede mu ključevi ili note u letu, ma vazda namjerno promašenom putanjom da ih opomene, ali ne i povrijedi.

Bili su dakle dječaci uz prve note za nježne strune mandoline i prve bijele bluze i tamne gaće. Prve kolarine ili leptir fjoke, na prvim koncertima školskim, a potom i gradskim, da bi proputili i izvan granica naše države.

Nocturno se zvao mandolinski orkestar pod dirigentskom palicom maestra Nikole Nika Gregovića. A i kako bi drugačije, kada je notama donosio i čuvao šug mora i slanu ariju Boke.

Isključivo i samo smo ga zvali profesore, pričaju mi Ugi i Dinko, nekadašnji članovi koji su prvo krenuli na časove gitare kod nezaboravnog profesora Nika, a onda se od probranih formirao mandolinski orkestar.

Sa zvucima mandolina rasli su Nikovi dječaci koji mu danas organizuju koncert.

„Koncert posvećen našem divnom profesoru Nikoli Gregoviću 19. avgusta na ljetnoj pozornici kojemu mnogo dugujemo. Najviše mi koji smo bili njegovi učenici, a potom i čitav Kotor kojemu je mnogo dao“, kazao je za emisiju „Skalinima kulture“ Skala radija jedan od njegovih muzičara Petar Bukilica.

Koncert će okupiti članove orkestra Nocturno kojeg je profesor Gregović osnovao davne 1992. godine. Na jednom mjestu biće svi oni koji su tada bili djeca, a danas su ljudi sa ozbiljim karijerama, ljekari, ekonomisti, kapetani duge plovidbe, upravitelji, profesori.

Prepoznatljiva eruptivna energija stvaralačka, nosila je našeg profesora koji je i u dubokim godinama organizovao koncerte, priredbe, muzičke svečanosti.

Neponovljiv, prepun životne energije, entuzijasta kakvih na žalost u ovom vremenu više nema, svog profesora slika Petar Bukilica, umjetnički rukovodilac Nocturna.

Škuribanda je logičan nastavak mandolinskog orkestra Nocturno. Drugarstvo iz djetinjstva je kumovalo našem dogovoru da se osnuje kvintet ,kao muzički izražaj sviranja i višeglasnog pjevanja, kazao je Bukilica. Danas ni jedna autentična fešta u Kotoru i Boki ne prolazi bez note morske, sastava Škuribanda, koji vraća u vremena serenada, plesa i entuzijazma.

Pero vjeruje da je i gore profesor srećan i zadovoljan što su njegovi muzičari nastavili da se bave muzikom od kojih je stvoren i muzički sastav Škuribanda kojeg čine braća Vukašinovići, Petar Bukilica i Nenad Meštrović – Meštar.

„Profesor je jednostavno živio muziku. Za kvalitetan koncert i dobru izvedbu je bio spreman da nas sve okupi bez pare i dinara kako je govorio, pogotovo kada bi prepoznao želju da se dogodi prava stvar u muzici. Bio je jedna neponovljiva ličnost. Ne mogu ga ni sa kim uporediti u današnjem vremenu. Izbijala je i velika nervoza koja je u suštini bila plod njegove životne energije“, priča Bukilica.

U osmoj deceniji i dalje nas je sa žarom prijavljivao na festivale i do zadnjeg dana ga je nosio taj, samo njemu svojstven stvaralački duh.

Furiozan, šarmantan, emotivan i kotorski gospodstven, Nikola Gregović uz dirigentsku palicu, elegantan u crni veštit i leptiricu dominirao je scenama.

Pedagog, muzičar, kompozitor,muzilčku tradiciju njegovao je kao svoj najintimniji đardin pun mirisa i kolura.

Generacije kotorskih đaka je muzički obrazovao i smiještao nas u redove horova školskih i gradskih, po glasovima, prepoznajući talente i odvajajući ih za dalji rad na njihovom umjetničkom razvoju.

Kada bi brzim korakom i temperamentom prolazio gradom kao more, ili sjedao po užanci na klupi ispred Kulturnog centra, činilo se da i tada muzicira.

Dječaci profesora Gregovića danas su porasli u ljude i časno i čestito čuvaju uspomene na svoga profesora.

Ovim koncertom profesoru Gregovićui u čast, obilježiće se deset godina od njegove smrti. Na onaj svijet gdje s anđelima muzicira, zanimljivo je da je Nikola Gregović otišao upravo jedne ljetne noći na pjaci Svetoga Tripuna gdje je prisustvovao koncertu. Praćen muzikom rekao je adio svom Kotoru i svima koji smo ga voljeli i od kojeg učili.

Godine nijesu izblijedile sjećanja na profesora Gregovića koji će zasigurno svojim dubokim i istančanim uhom slušati u srijedu 19. avgusta svoj Nocturno odozgo, i poslati im aplauz od koga se bude sveci u tišini božjoj.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pronto
Gost
Pronto

Veliki covjek i umjetnik …slava mu

Gordon
Gost
Gordon

Poznavao sam, nažalost pokojnog, uvaženog kolegu Gregovića. Svaka čast za ovakvu ideju obilježavanja njegovog velikog doprinosa kulturi kako svoga kraja tako i čitave Crne Gore. Svojim velikim i nesebičnim radom i trudom, iznjedrio je čitave generacije mladih umjetnika. Njegove dvije ćerke imaju zašto biti ponosne.

Racko
Gost
Racko

19 cu biti tamo.

Racko
Gost
Racko

Da dodam I moja unuka.

Send this to a friend