Kultura

Nova imena na Hercegnovskom strip festivalu

Hercegnovski strip festival (HSF) čije će se dvanaesto izdanje ove godine održati od 7. do 12. septembra, ozvaničio je gostovanje još dvojice sjajnih strip umjetnika Jovana Ukropine i Dana Verlindena.

Jovan Ukropina

Poznati beogradski autor, Jovan Ukropina, jedan od najtalentovanijih crtača svoje generacije deveti je potvrđeni specijalni gost 12. HSF-a. Ukropina je rad većinom bazirao na najveće evropsko tržište stripa, Francusku, na kojem je karijeru započeo još 2011. crtajući album „Gdje žive mrtvi“. Njegov veliki talenat dolazi odmah do izražaja pa je uslijedio poziv za rad na nekoliko izuzetno uspješnih serijala, između ostalih, fenomenalni „1940 – I ako je Francuska nastavila rat“ (1940 Et si la France avait continué la guerre) za koji crta sva tri albuma.

Ukropinin rad

Potom je Ukropina angažovan na superuspješnom serijalu „Wunderwaffen“ , predstavljenom na jubilarnom desetom izdanju HSF-a, na kojem je gostovao i autor svih epizoda, Milorad Vicanović Maza. Dopadljiv stil crtanja Jovana preporučuje i za angažman na proslavljenom serijalu „Djevojke Sunca“ izdavačke kuće „Sunce” (Soleil). Pored niza sopstvenih projekata, Ukropina nastavio rad na nekoliko serijala u Francuskoj na čijem tržištu postaje jedan od najtraženijih autora.

Dan

Po prvi put HSF će imati i gosta iz Belgije. Riječ je o fenomenalnom Daniju Verlindenu ili jednostavno Dan. Sjajni Belgijanac jako rano se opredijelio za crtačku karijeru i imao veliku sreću da se u kući svog učitelja Vitoria Leonarda upozna i druži sa nekima od najvećih crtačkih imena svih vremena poput Robe, Frankina, Pejoa, Vila ili Morisa. Uskoro dobija priliku da radi u najvećem belgijskom magazinu „Spiru“ kao saradnik i korektor na svim stripovima, gdje je imao priliku da iz prve ruke prati i prilagođava za štampu radove najboljih autora svijeta. Nakon nekoliko godina uredničkih poslova u istom magazinu, upoznaje legendarne Tomea i Žanrija, te se zaljubljuje u studio koji su ovi autori dijelili sa još dvoje vanserijskh umjetnika Stufom i Gazotijem, i postaje Žanrijeva desna ruka i ko-crtač na legendarnim „Spiru i Fantazio“ i „Mali Spiru“.

Danov rad

Nakon desetak albuma, počinje da crta naučo fantastičnu sagu „Rages“ po scenariju Tomea, ali strip do danas ostaje neobjavljen. Dan međutim dobija ponudu koja se teško odbija, da preuzme ulogu glavnog crtača na jednom od najpopularnijih belgijskih stripova svih vremena – „Soda“! Dan je i vrstan muzičar što, u neku ruku, postaje i tradicija HSF-a da uz Nikolu Ćurčina na festivalu nastupaju i specijalni gosti. Nakon Waltera Trona i Antonia Lucchia, došao je red i na supertaletovanog Belgijanca.

Potvrđivanjem gostovanja i ove dvojice vrhunskih umjetnika, HSF dodatno ovjerava ozbiljnost u radu i imidž jedne od najkvalitetniji regionalnih manifestacija posvećenih stripu, jer tri mjeseca prije prije početka dvanaestog izdanja festivala, već ima desetoro (ranije potvrđeni Walter Venturi, Joevito Nuccio, Mirko Čolak, Davide de Cubelis i braća Lorenzo i Alessandro Pastrovicchio, Mario Alberti i Giada Perissinotto) svjetskih zvijezda devete umjetnosti.

Send this to a friend