Kultura Trideset deveti strip-album

Novi strip o Asteriksu i Obeliksu izlazi u oktobru 2021.

Trideset deveti strip-album o Asteriksu bi trebalo da izađe 21. oktobra, rekao je za nedjeljnik Journal du Dimanche scenarista Žan Iv Feri, koji je s crtačem Didijeom Konradom jedan od “očeva” neustrašivog Gala, ali u albumu neće biti aluzije na koronavirus.

„Riječ je o albumu u kojem su glavni junaci ‘na putu’, jer se prošla avantura događala u selu. Asteriks i Obeliks polaze na nesvakidašnje putovanje, u zemlju koja danas ne postoji kao takva“, rekao je scenarista za francuski nedjeljnik.

„Svaki album je malen korak ka uvođenju nečeg novog. A Obeliks nastavlja svoj polagani psihološki rast“, dodao je.

Odgovarajući na pitanje može li se još poigravati stereotipima o zemlji u koju putuju, kao što je to obično činio u crtanom filmu o Asteriksu i Obeliksu, Feri je priznao da je to danas mnogo teže.

„U šezdesetim godinama Albert Uderzo i Rene Gošini mogli su da ismijavaju strance, crtaju Engleze sa njihovim velikim zubima i Grke sa njihovim profilom. Atmosfera je bila prijateljska. Danas skoro da moramo da imamo leksikon na stolu da bismo znali sa čime imamo pravo da se šalimo“, rekao je.

Od 2013. junaci, koje su prije 61 godinu izmislili Rene Gošini i Albert Uderzo (prvi je umro u 1977. godine, drugi prošle godine), imaju pustolovine u selu i na putu.

Autori su odoljeli porivu da se pozabave pandemijom koronavirusa, o čemu bi „bilo zanimljivo progovoriti“, rekao je Feri.

„Epidemija je tužna tema, puna tjeskobe. Bolje je smijati se drugim stvarima i poželjeti da nakon izlaska albuma napokon završimo s tim“, istakao je Feri, pa priznao da su nekim sitnicama ipak aludirali na kovid-19, pa je čarobni magični napitak u novom albumu nalik vakcini.

Send this to a friend