Kultura Bogdanović u Kotoru

O upisu Bokeljske mornarice u UNESCO do kraja godine

U Bogoti će pred kraj godine biti donijeta odluka o upisu Bokeljske mornarice na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, kazao je danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović u Kotoru.

“Prošle godine smo predali nominacioni dosije, on je zadovoljio tehničke parametre, pri čemu smo dobili i 300 potpisa saglasnosti za nominaciju”, podsjetio je on.

Tokom posjete Bogdanović se sastao sa predsjednikom Željkom Aprcovićem, sa kojim je razgovarao o brojnim temama.

Sagovornici su konstatovali potrebu cjelovite analize stanja kotorskih bedema, pri cemu je Bogdanović izrazio spremnost da sa italijanskim partnerima iz Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije finansijski podrži aktivnosti na snimanju statičke stabilnosti bedema, te sanacije pojedinih partija savremenom i neinvazivnom metodom.

Takođe, ministar je najavio da će i stari zatvor u Kotoru uskoro biti rekonstruisan. Kako je naglasio, radove vrijedne 1,3 miliona eura finansiraće se kroz prekogranički IPA projekat na kome je Ministarstvo kulture vodeći partner, nakon čega će u objektu bivšeg zatvora biti smješteni sadržaji za kreativne industrije i rezidencijalnu umjetnost.

“Po završetku rekonstrukcije, u objektu će funkcionisati regionalni centar za kreativne industrije – hab, koji će biti namijenjen i stvaraocima iz Kotora, ali i rezidencijalnoj umjetnosti”, naglasio je on.

Send this to a friend