Kultura Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture

Objavljen digitalni album i knjiga Muzička razglednica iz Crne Gore

Harmonikašica Amela Frljučkić objavila je projekat Muzička razglednica iz Crne Gore koji je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore i Muzičkog centra Crne Gore. Sastoji se od digitalnog albuma i knjige tradicionalnih pjesama iz Crne Gore aranžiranih za solo harmoniku.

Aranžmani donose tradicionalne melodije u novom ruhu.

Projekat je osmišljen tako da bude prikaz muzičke raznolikosti različitih dijelova Crne Gore na način da su na albumu i u knjizi uvrštene poznate i manje poznate pjesme od sjevera do juga Crne Gore.

„Ovaj projekat je inspirisan ljubavlju prema spajanju tradicionalnog i novog. Pri radu na knjizi i albumu težila sam prikazati ljepote tradicionalnih melodija naroda u Crnoj Gori na novi način putem zvuka harmonike. Muzička razglednica iz Crne Gore je podsjetnik na sve one lijepe pjesme koje iako su davno nastale i danas nas povezuju. One svjedoče tome da svi prolazimo kroz iste ili slične stvari i doživljavamo ljubav, radost, patnju i strepnju, ali i da „zubu“ vremena odolijevaju uglavnom one najljepše i najplemenitije stvari koje ostaju iza nas, kao što su ove tradicionalne pjesme”, kaže Frljučkićeva.

Saradnici na projektu su Dino Aganović (Sound editing/Mastering), Ivona Radović (fotografija) i Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore (prostor za fotografiju).

Album je dostupan na You Tube kanalu.

Knjiga je dostupna na sajtu: www.amelafrljuckic.com

Amela Frljučkić je rođena u Podgorici. Školovala se na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Akademiji za glasbo u Ljubljani, Conservatoriumu di Musica „Guiseppe Tartini“ u Trstu. Ima zvanje magistrice harmonike i bachelora politologije. Studij je završila kao dobitnica dvije Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu.

Do sada je u okviru koncerata, takmičenja i master classova nastupila u Austriji, Sloveniji, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Dobitnica je osam međunarodnih i dvije republičke nagrade.

Send this to a friend