Kultura

Objavljena knjiga Metri života autora Momira Matovića

Ovih dana iz štampe je izašla knjiga „Metri života“ Momira Matovića, jednog od rijetkih autora koji u jednoj stvaralačkoj ličnosti spajaju izuzetnog filmskog estetu i majstora dokumentarnog filma, posvećenog istraživača i čuvara nacionalnog filmskog nasleđa.

„Metri života“ su uzbudljivi pregled crnogorske kinematografije, knjiga nastala iz snažne potrebe da se ne zaborave ni filmovi ni ljudi koji su ih stvarali. Tu su reditelji, scenaristi, glumci, snimatelji i montažeri, direktori, kino-operateri, kaskaderi… Njihove priče se, u mozaičnoj formi, prepliću i dopunjavaju, otvarajući veliku naraciju o filmu u Crnoj Gori i Jugoslaviji u proteklom vijeku. Matovićeva knjiga „će otkriti koliko nam nedostaju sjećanja i briga o građi i njenom dokumentovanju kroz svjedočenja, a posebno to što odveć lako zbrišemo sve stvoreno i nepotrebno počinjemo „od nule““, napisala je u predgovoru knjige Božena Jelušić.

Za ovaj projekat, autor je prošle godine dobio nagradu „Ratko Đurović“ za istraživanje crnogorske kinematografske baštine, koju dodjeljuje Crnogorska kinoteka.

Izdavači knjige su: MFILM Montenegro, Crnogorska kinoteka i Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ iz Podgorice. Realizaciju ovog projekta omogućili su i Filmski centar Crne Gore i Glavni grad Podgorica – Sekretarijat za kulturu i sport.

Send this to a friend