Kultura

Obnoviće objekat u kojem su održana prva zasjedanja ZAVNO-a

Ministarstvo kulture opredijelilo je značajna sredstva za projekte u Kolašinu, ocijenjeno je na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića sa predsjednikom Opštine Kolašin Milosavom Bulatovićem, te predsjednikom UBNOR-a Kolašina Gojkom Vlahovićem.

Posebnu pažnju tokom sastanka izazvala je tema rekonstrukcije Kuće u kojoj su održana prva zasijedanja ZAVNO-a Crne Gore, a koja ima status kulturnog dobra.

Sagovornici su konstatovali da je riječ o objektu od posebnog značaja za crnogorsku istoriju koji treba u najskorijem roku biti konzervatorski tretiran i rekonstruisan.

Ministar je istakao da će Ministarstvo kulture već ove godine uraditi Konzervatorski projekat za rekonstrukciju objekta, kako bi mu se dala adekvatna namjena.

Više riječi tokom današnje posjete bilo je o kulturno-umjetničkoj sceni u tom gradu, manifestacijama koje će biti organizovane tokom predstojeće sezone, mogućnostima podrške lokalnim umjetnicima, te programima očuvanja kulturne baštine na području Kolašina.

S tim u vezi, Bogdanović posebno je istakao kako je Ministarstvo kulture ove godine opredijelilo značajna sredstva za projekte u Kolašinu, među kojima je najveći dio pripao Festivalu alternativnog teatra „Korifej“.

“Kada je riječ o kulturnom programu, prije svega smo govorili o festivalu „Korifej“, koji nas čeka ovog ljeta. Smatram da upravo takve manifestacije jesu prava ideja za animiranje i građana i turista – te stoga mogu kazati da navedeni festival može biti odličan primjer. Želim pomenuti i da smo danas govorili o istaknutom kolašinskom i crnogorskom vajaru Miodragu Šćepanoviću, odnosno o pitanju gradnje njegovog ateljea. Stoga, zadovoljstvo mi je što mogu reći kako je Opština Kolašin dala primjer, obezbjeđujući parcelu za tu namjenu. Mi smo, svakako, spremni da finansijski učestvujemo u ostatku realizacije te zamisli”, kazao je Bogdanović.

On je istakao da je ove godine opredijeljeno 30.000 eura u svrhu izrade projekta i sprovođenja konzervatorskih mjera na mostu knjaza Danila na Mrtvici, koji takođe pripada kolašinskoj opštini.

“Danas mogu kazati i kako će Ministarstvo kulture, najvjerovatnije tokom avgusta, realizovati poseban umjetnički program na sjeveru, koji će imati višestruk značaj. Prije svega, težićemo da doprinesemo umjetničkoj sceni u gradovima tog dijela naše države, a sa druge strane – da na sjeveru dodatno afirmišemo rad crnogorskih autora iz različitih oblasti. Naravno, tim programom obuhvatićemo i Kolašin”, rekao je ministar nakon posjete.

On je pozvao kolašinske umjetnike da učestvuju u programima koje je Ministarstvo kulture osmislilo kao podsticaj stvaraocima.

U prvom redu, kako je naglasio, to se odnosi na program „Kreativna Crna Gora“, u okviru kojeg će uskoro biti raspisan drugi konkurs.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović je iskazao zadovoljstvo podrškom Ministarstva kulture, kako u oblasti kulturno umjetničkog stvaralaštva, tako i u oblasti kulturne baštine.

“Vjerujem da će Ministarstvo, pored snažne podrške za rekonstrukciju objekta Osnovne škole Rista Manojlovića, podržati i predlog rekonstrukcije objekta Spomen doma koji se nalazi u samom gradskom središtu”,  istakao je on.

Tokom razgovora, Bogdanović je naglasio nužnost učešća u međunarodnim i regionalnim programima saradnje na polju kulture. Kako je on kazao, riječ je o izdašnim fondovima koji gradovima poput Kolašina mogu donijeti višestruke benefite

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Na minimalcu222
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Aleksandre mali,šta bi sa onom fabrikom čokolade na CT.Jesi li to već zaboravio,časti ti.

Send this to a friend