Kultura dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Oglasio se Komitet: Nobelova nagrada Peteru Handkeu ne može biti oduzeta

foto: DRAGAN TATIC

Dodjela Nobelove nagrade za književnost kontroverznom piscu Peteru Handkeu izazvala je brojne reakcije i polemike u svjetskoj javnosti, a pokrenuto je i potpisivanje peticije da mu se nagrada oduzme, nakon čega je iz Nobelovog komiteta poručeno da to nije moguće.

U statutima Nobelove fondacije se, prema navodima njihovog predstavnika za medije, ne spominje mogućnost oduzimanja nagrade, što znači da nikada nijedan odbor za dodjelu nagrada u Stockholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodijeljena.

Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, javnosti je poznat po kontroverznim stavovima o dešavanjima u regionu.

Austrijski književnik u četvrtak je proglašen dobitnikom Nobelove nagrade za književnost za 2019. zbog, kako je navedeno u obrazloženju, “jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja”.

 

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Djuka KoMinaBeli Orao s 4 S
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Djuka Ko
Gost
Djuka Ko

Bravo

Mina
Gost
Mina

Neka bleje koliko god hoce, Hande je genijalac i borac za pravdu i istinu.Ne pristaje na nametnutu istinu,medijski isfabeikovanu.Uz to, genijalan je je pisac.

Beli Orao s 4 S
Gost
Beli Orao s 4 S

Da mu se oduzme I dodijeli Miju bokseru, najboljem piscu medju bokserima!

Send this to a friend