Kultura Kulturni centar Bar

Onlajn projekcija dokumentaraca o zemljotresu 1979.

U srijedu 15. aprila od 20:00 JP Kulturni centar Bar prirediće onlajn projekciju dva dokumentarna filma i video panel, povodom obilježavanja 41. godišnjice razornog zemljotresa koji je 15. aprila 1979. pogodio crnogorsko primorje.

Pod nazivom „Bar 1979-1984-2020“, u sklopu podrške kampanji #Ostanidoma, u srijedu veče u 20:00 počinje livestream na zvaničnom veb sajtu Kulturnog centra www.kulturnicentarbar, na Facebook stranici Kulturnicentarbar i na YouTube kanalu jpkcbar.

Biće prikazani dokumentarni filmovi u produkciji Bakarf ilm i RTV Bor . Prvi je “Hronika o Baru”, snimljen 1979. godine, koji traje 18 minuta. Scenario i režiju potpisuje Milorad Milojević, a snimatelj je bio Strašimir Prvulović.

Ovaj dokumentarni fium o potresnim prizorima u naseljima širom barske opštine nakon katastrofalnog zemljotresa rađen je u okviru pomoći Bora bratskom gradu Baru.

Drugi film je “Bar 84”, koji traje 17 minuta. Režiser je Dragan Marjanović, a snimatelj Radomir Radošević. Riječ je o reportaži iz 1984. godine o privrednim, kulturnim i turističkim znamenitostima Bara i njegovoj brzoj obnovi nakon zemljotresa.

Oba filma je digitalno restaurirala Crnogorska kinoteka, kojoj JP Kulturni centar Bar odaje zahvalnost na pomoći i odlično urađenom poslu.

Učesnici video-panela su Irina Dabović, koja je u aprilu 1979. bila članica prvog tima Radio-Bara, tadašnji opštinski rukovodilac Miloš Šušter i novinar i publicista Željko Milović, a moderator video-panela je Radomir Petrić.

Send this to a friend