Kultura

Oslobodio zaglavljene stripove

Strip postavka „Zgažena izložba” mladog i talentovanog strip umjetnika Srđana Ivanovića, privukla je brojnu publiku u KIC „Budo Tomović”. Iako je ovo prva Ivanovićeva izložba, njegovi stripovi već dvije godine privlače publiku na društvenim mrežama, u okviru projekta „Zaglavi se”.

Sudeći po broju posjetilaca izložbe Srđan i njegovi junaci svojim osobenim pogledom na crnogorsku zbilju i svakodnevicu osvojili su srca domaće publike. No, opaka maca Brankica, džangrizavi pas Ljubo i ostali junaci Srđanovih stripova sve su poznatiji, i omiljeniji, i u regionu.

Srđan Ivanović se predstavio sa oko 150 radova, koje je izabrao iz svog cjelokupnog opusa.

“Projekat „Zaglavi se” je nastao kao potreba da sebe natjeram da crtam. Želio sam da hobi iz rane mladosti ne zaboravim. „Zaglavi se” je postajao sve popularniji. Na kraju, postao je kao životinja koja živi sama od sebe, a ja je samo usmjeravam. Drago mi je da je ovaj projekat postao takav kakav je”, objasnio je on.

Stripovi Srđana Ivanovića su i lokalni, ali i regionalni. Trudi se da teme budu regionalne, no, kaže on, bez „lokala” ne može, jer mu najčešće upadaju u oči stvari iz najbliže okoline koje mu smetaju kod sebe i sugrađana.

“Zaglavi se” tretira i događaje i pojave iz naše svakodnevice, na koje ne obraćamo pažnju, a koje su i pogrešne ili čudne, do nekih aktuelnih društvenih i političkih pitanja. Naravno, bez prozivki, jer, da budemo iskreni, svi smo krivi za ovo što nam se događa. Ovo je jedan od načina da se probudimo”, objasnio je Srđan Ivanović.

Nije džabe rečeno da je od zamisli do realizacije je dug put. I, Srđan kaže da je ideja za strip najkraći segment strip umjetnosti.

“Najčešće čekam do zadnje ure da bih počeo da crtam. Ali kad proces krene, traje, u zavisnosti od toga što želite da kažete, od dva, tri, do šest sati”, objasnio je proces rada ovaj mladi umjetnik.

Na neki način Srđanovi stripovi su i veoma edukativni. Jer, ovaj mladi autor izborom svojih junaka, posebno mačke Brankice i psa Ljuba, i te kako pozitivno utiče da se podigne naša svijest o životinjama, posebno kućnim ljubimcima. Tu je Srđan potpuno svoj na svome. Jer, on je ponosni vlasnik pet mačaka.

“Pa, može se vidjeti iz mojih stripova da veoma volim životinje. Bića za koje se najviše vežemo su kućni ljubimci, najčešće psi i mačke. Prvo je bio Ljubo, ali onaj drugi dio populacije koji obožava mačke onda nije bio zadovoljan. I, tako je nastala Brankica. Onda sam te lude doživljaje koje ponosni vlasnici kućnih ljubimaca imaju upakovati u „zaglavi se” stil”, kazao je Ivanović.

Srđanovi stripovi su već putem društvenih mreža prešli granice Crne Gore i, kako kaže ovaj mladi autor, postoje ideje da se izložba poput „Zgažene…” predstavi i u regionu. Srđan ističe da je lijepo kad radovi postanu dostupni na društvenim mrežama, ali smatra da je mnogo ljepše kada ih publika može vidjeti uživo. Želio bi da „Zgažena izložba” „prošeta” i Crnom Gorom, jer, kaže on, volio bi da čuje komentare što više građana.

“No, srećan sam i zbog ove izložbe, jer sam njome krunisao dvije godine rada. Drago mi je da sam sreću podijelio sa ljudima koji su me pratili u tom periodu”, rekao je on.

„Zgaženu izložbu” Srđana Ivanovića koja se može pogledati do 25. februara, otvorio je ilustrator Luka Cakić.

Send this to a friend