Kultura

Otvoren 12 Hercegnovski strip festival

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je 12. Hercegnovski strip festival. Na otvaranju je govorilo i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

“Strip je u svom razvoju uspio da opovrgne sve one kvalifikacije koje su ga limitirale na nivo trivijalnog fenomena popularne kulture. Od takvih početaka strip je došao do neupitnog umjetničkog statusa, koji danas sve manje osporavaju čak i oni najkonzervativniji teoretičari. Pojavom forme grafičke novele, uspostavljeni su u devetoj umjetnosti visoki standardi kako u segmentu njene likovnosti tako i u onim strukturama kojima se oblikuju narativno-tekstualni elementi ove sve slojevitije umjetničke forme. Zato danas možemo govoriti o razgranatim poetikama kojima su autori stripa nadišli puko podražavanje postojećih likovnih pravaca, stvarajući često autentičan vizuelni izraz čiji se uticaj sve više može prepoznati u onim sadržajima koji pripadaju klasičnijim umjetničkim formama. Na nivou tema i karaktera, strip je takođe donio cio jedan registar novina, pa tako danas možemo reći da su neke od najintrigantnijih tema filma, pa i književnosti, često inspirisane stripom, od distopijskih i futurističkih do onih koje pripadaju noar žanru i mitskoj fantastici”, istakao je Bogdanović u svom obraćanju.

“Svojim dvanaestogodišnjim trajanjem Hercegnovski strip festival uzdigao se među tri najznačajnije manifestacije ovog tipa u regionu, a takav napredak mogao se postići prije svega visokim nivoom entuzijazma organizatora, ali i zahvaljujući kulturnom ambijentu Herceg Novoga, grada osobene likovne tradicije, ali i grada u kojem je, zahvaljujući raznovrsnim kulturnim slojevima, uvijek vladao duh otvorenosti prema novom i različitom,” dodao je ministar.

Ambasador Republike Italije Luka Zelioli je naveo:

“Čast mi je, kao i veliko zadovoljstvo, što sam večeras u Herceg Novom, na otvaranju Hercegnovskog strip festivala. Naime Festival je jedinstvena manifestacija u panorami kulturnih događaja koji se organizuju u Crnoj Gori, koji je tokom godina porastao i postepeno postao jedan od najinteresantnijih i najživljih međunarodnih događaja u svijetu stripova. To potvrđuje i prisustvo brojnih i poznatih autora i umjetnika iz raznih zemalja. Posebno sam srećan što ovogodišnje izdanje Festivala karakteriše pogotovo učešće brojinih vrhunskih strip umjetnika iz Italije.“

Kako su istakli organizatori Festivala, tokom šest dana u Herceg Novom će gostovati preko 50 strip autora od kojih će mnogi crtati uživo, biti organizovane izložbe, strip radionice, berze stripova, predavanja, promocija stripa u školama, žurke i koncerti.

Nakon otvaranja pubika u Herceg Novom je mala priliku da pogleda izložbe „Živio Kavandoli! Hod po beskonačnoj liniji” i „Dvadeset lakih komada” koje se realizuju u saradnji sa Nova Festivalom iz Pančeva i Italijanskim kulturnim centrom iz Beograda.

U izložbenom prostoru galerije „Josip Bepo Benković”, svoje radove su predstavili specijalni gosti dvanaestog HSF-a: Fernando Dagni no (Španija), Huanan Ramirez (Španija), Đada Pe risinoto (Italija), Valter Venturi (Italija), Đoevito Nućo (Italija), Dan Verlin den (Belgija), Mirko Čolak (Srbija), Davide de Kube lis (Italija), Alesandro Pa strovikjo (Italija), Lorenco Pastrovikjo (Italija), Jovan Ukropina (Srbija) i Robert Solanović (Hrvatska)”.

Izložba „Dvadeset lakih komada” koju čini izbor stripova najpoznatijih italijanskih strip majstora, koji su u toku svojih plodnih i svjetskih karijera inspiraciju tražili i u muzici, predstavljena u galeriji „Sue Ryder”. Izložbu je priredio priredio italijanski publicista Andrea Placi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Sve čestitke za festival ali zar nijesu mogli bez ovoga nepomena na otvaranju?!!!

Send this to a friend