Kultura

Otvoren 14. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Ovogodišnji 14. Sajam knjiga i obrazovanja koncipiran je tako da zadovolji različite čitalačke afinitete, ni u jednom segmentu ne stavljajući kvantitet ispred kvaliteta. U tom duhu može se čitati i slogan manifestacije: “Ne vjerujte svemu što pročitate na internetu“.

Na sajmu je prisutno oko 100 izlagača, brojne izdavačke kuće, veliki broj autora iz regiona.

“Ovaj sajam je prerastao u najposjećeniju kulturnu manifestaciju u Crnoj Gori koju svake godine pohodi više desetina hiljada posjetilaca. Nije popularnost sajma ono glavno što nas raduje, prije je to činjenica da je on danas stekao širu regionalnu reputaciju, te da je postao nezaobilazno čvorište kulturnog prepoznavanja naše zemlje u međunarodnim okvirima”, kazao je Nikola Nikolić umjetnicki direktor sajma.

Dragica Milić direktorka Direktorata u Ministarstvu kulture je istakla da su crnogorski vladari imali posebnu naklonost prema štampanju knjiga:

“To je bila jedna od naših posebnosti na kojoj nam mogu zavidjeti i mnoge velike kulture. Pored osnivanja skriptorija i štamparija, crnogorski vladari su i pisali knjige, a znamo da neka od tih djela danas predstavljaju svjetsku književnu riznicu”.

Na 14. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga, umjetnički muzej Crne Gore predstavlja djela velikana crnogorske likovne umjetnosti koji su svojim stvaralaštvom obilježili ne samo crnogorsku, već i regionalnu i Evropsku umjetnost. Riječ je o umjetnicima čija djela čine vrijedan dio zbirke crnogorske likovne umjetnosti umjetničkog muzeja ali i sveukupne kulturne baštine Crne Gore.

“Ovom prilikom muzej je odlučio da izađe iz ustaljenih okvira prezentacije i svoja djela pokaže umjetnički kompatibilnom međutim ekspozicijski atipičnom ambijentu, sajmu knjiga među čitalačkom publikom”, kazala je Anastazija Miranovic direktorica Narodnog muzeja Crne Gore.

Pisac Vladimir Tabašević dobitnik NINove nagrade je otvorio Podgorički sajam knjiga.

Send this to a friend