Kultura u galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić

Otvoren 41. Crnogorski likovni salon – 13. novembar

Crnogorski likovni salon – 13. novembar, otvoren je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju.

Ovogodišnja nagrada dodijeljena je ravnopravno svim učesnicima čiji su radovi predstavljeni: Dante Buu, Srđa Dragović, Lenka Đorojević i Matej Stupica, Adrijana Gvozdenović, KANA / Ko ako ne arhitekt, Irena Lagator Pejović, Danilo Prnjat i Mirko Radonjić.

Obrazlažući odliku, predsjednica Žirija dr Anastazija Miranović je kazala da oni, angažovanim, lucidno promišljenim radovima, artikulišu savremeni društveni kontekst i poziciju umjetnosti i umjetnika unutar sistema odlučivanja, društveno-političkog i prirodnog ambijenta, uključujući kao kohezionu determinantu svojih umjetničkih realizacija zajedništvo.

“U tom kontekstu i Žiri se odlučio da dodijeli jednu ravnopravnu nagradu svim učesnicima, s obzirom na to da se ni jedan rad kvalitativno nije izdvojio u odnosu na druge”, naglasila je dr Anastazija Miranović.

Selektorka Salona, Natalija Vujošević, pojasnila je da su na izložbi predstavljeni umjetnici i umjetnički kolektivi koji se u praksi bave problemima i krizom društva.

“Cilj ove izložbe je i da ukaže i podsjeti na umjetnost čiji fokus nije zabava, tržište ili turizam, već kultura kao korektivna i razvojna uloga društva. Time ovi umjetnici daju doprinos upravo onoj borbi koja se nikada ne može i ne smije završiti, a to je borba za solidarno i slobodno društvo”, kazala je Vujošević.

U katalogu koji prati izložbu, u “Malim salonskim razgovorima” ili “Niko nas ništa nije pitao”, mogu se pročitati razgovori između selektorke i autora kroz koje se saznaje nešto više o statusu umjetnika i umjetnosti u našem društvu, otkrivaju se različita mišljenja i stavovi autora o aktuelnim pitanjima koja tretiraju obrazovanje, kulturu i umjetnost, dok selektovani radovi kritički vizuelizuju sadržaje iz neposrednog okruženja autora, komuniciraju sa publikom kroz podsjećanje na probleme koji su zajednički i pozivaju na društvenu odgovornost.

Organizatori salona su Prijestonica Cetinje i Narodni muzej Crne Gore, a njegovu realizaciju podržalo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Crnogorski likovni salon – 13. novembar, organizuje se od 1965. godine, kao manifestacija koja je njegovala tradiciju likovne umjetnosti i prezentovala dostignuća, najprije cetinjskih umjetnika, a kasnije i umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pirat
Gost
Pirat

Strašno je opao kvalitet ovog likovnog salona posljednjih desetak godina, ali sve mi je jasno kad vidim ko izlaže.

Send this to a friend