Kultura uručene nagrade najboljima

Otvorena godišnja izložba radova studenata FLU

Godišnja izložba radova studenata završne 2018/2019 godine Fakulteta likovnih umjetnosti otvorena je danas u Galeriji 42 na Cetinju. Postavku čine radovi studenata sa I, II, III i završne-specijalističke godine.

Fakultet likovnih umjetnosti UCG, od osnivanja, 1988. godine, ima značajnu misiju u kulturnom životu Crne Gore, istakao je dekan Ratko Odalović. Činjenica da djeluje na Cetinju, gradu sa bogatom kulturnom tradicijom, daje fakultetu, kako on kaže, posebnu prepoznatljivost ali zahvaljujući kreativnim dometima profesora i studenata ovog i srodnih fakulteta (FDU, Muzička akademija) i Cetinje sve više biva prepoznato po njima.

“Već trideset jednu godinu fakultet je jedna od uporišnih tačaka odakle su inicirani i podržavani svi emancipatorski procesi u crnogorskom društvu. Rad akademije na obrazovanju novih kadrova daje nam za pravo da sa više povjerenja gledamo u budućnost crnogorskih institucija koje se bave istraživanjem i valorizacijom crnogorske kulturne baštine kao i njenom prezentacijom u domaćem i evropskom kulturnom prostoru”, kazao je Odalović.

Otvarajući izložbu, pomoćnica ministra kulture Dragica Milić istakla je da su mladi važan dio kulturne politike koju sprovodi Ministarstvo kulture. Pokroviteljstvo ove manifestacije, dodala je ona, nije samo primjer dobre saradnje koju imamo sa FLU na raznim poljima, već i jedan specifičan podsticaj mladim umjetnicima kojim se promivišu nove nade crnogorske umjetničke scene i doprinosi njihovom boljem profesionalnom i društvenom pozicioniranju.

“I ove godine imamo privilegiju da budemo svjedoci stvaralačkog sazrijevanja grupe mladih autora, koja će u vremenu pred nama zasigurno dati specifičan i važan doprinos crnogorskoj kulturi i umjetnosti. Oslanjajući se na iskustva i mentorstvo svojih profesora, svoj istraživački i kreativni potencijal razvijaće u okvirima svog akademskog sazrijevanja, a kroz inovativnost i talenat koji posjeduju formiraće stazu svog budućeg umjetničkog puta. Na tom putu pomoć i podrška Ministarstva kulture biće neupitna, ne samo u realizaciji projekata već i u stvaranju uslova za saradnju i učešće u mnogobrojnim međunarodnim inicijativama, koje u kontinuitetu razvijamo a koje omogućavaju dalje usavršavanje, promociju crnogorskog stvaralaštva u jednom širem kontekstu”, istakla je Milić.

Na otvaranju izložbe dodijeljene su i nagrade najboljim studentima. Jovana Popović dobitnica je nagrade “Jovana Karadžić i Anita Bućin” za najbolju studiju na I godini, dok su dobitnice nagrade “Slobodan crtež” studentkinje III godine osnovnih studija Marija Radusinović i Maša Latković.

Ivana Kadić dobitnica je Nagrade za najboljeg studenta na studijskom programu Grafički dizajn, Željki Pestorić uručena je Nagrada za najboljeg studenta na studijskom programu Grafika i Otkupna nagrada Fondacije “Ćano Koprivica”. Nagrada za najboljeg studenta na studijskom programu Vajarstvo i Otkupna nagrada Univerziteta Crne Gore dodijeljena je Stefanu Boškoviću, dok je Milica Lakićević sa studijskog programa Slikarstvo dobitnica Otkupne nagrade Ministarstva kulture Crne Gore – Perspektive.

U okviru današnje svečanosti, profesorima Iliji Branku Buriću, Branislavu Sekuliću i Rajku Todoroviću dodijeljenje su Zahvalnice za razvoj i doprinos fakultetu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Čestitam dobitnicima nagrade i želim svaku sreću u daljem radu i uopšte u životu 🙂 Bravo omladino!

Send this to a friend