Kultura Povodom Dana slovenske kulture i pismenosti

Otvorena izložba Knjige, pravci, publika

Povodom Dana slovenskog pisma, bugarskog prosvjetiteljstva i kulture – 24. maja – Sveti Ćirilo i Metodije, u prostorijama gradskog parlamenta upriličena je izložba u organizaciji ambasade Bugarske, pod nazivom ,,Knjige, pravci, publika’’.

Izložbu su otvorili  Nj.E. Meglena Plugtchieva, ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori, gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković  i sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Ana Medigović.

Na izložbi je prikazana istorija rukopisa, stare štampane, rijetke i vrijedne knjige koje datiraju od osnivanja Narodne biblioteke Bugarske, 1878. godine. Posebnu dragocjenost izložbe predstavljaju i dvije inkunabule štampane u prvoj štampariji na Balkanu, štampariji Crnojevića koju je vladar i gospodar Crne Gore, Đurađ Crnojević iz Venecije donio u Crnu Goru.

Sekretarka za kulturu i sport, Ana Medigović tim povodom istakla je značaj bogatstva koje baštini Crna Gora  kada je riječ o štamparstvu, pismenosti i uopšte kulturi.

‘’Podsjećajući se na najvrijednije u crnogorskoj kulturu, Glavni grad je tokom 2019. godine zajedno sa Maticom crnogorskom na ovom istom mjestu upriličio izložbu i okrugli sto na temu „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo“ a povodom obilježavanja 525 godina od štampanja prve knjige u štampariji Crnojevića, Oktoiha prvoglasnika (1494. godine) i 500 godina od štampanja prve knjige u štampariji Božidara Vukovića Podgoričanina (Psaltir, 1519. godine). Matica crnogorska je takođe u Sofiji organizovala ovu izložbu i predstavila crnogorsko ćirilsko štamparstvo”, istakla je Medigović podsjećajući da je Peti internacionalni sajam knjiga koji takođe organizuje Glavni grad, protekao u znaku obilježavanja ova dva značajna datuma crnogorske kulture.

“Stoga, iskazujem zahvalnost Ambasadi Bugarske koja je izložbom koja nam se danas prezentuje ukazala i podsjetila nas na dvije dragocjene ličnosti, Đurađa Crnojevića i Božidara Vukovića Podgoričanina, na njihovu posvećenost i istrajnost za crnogorsku istoriju i kulturu. ‘’ zaključila je sekretarka Medigović.

Izložbu ‚‚Knjige, pravci, publika’’ možete pogledati od 24.maja do 30.maja u holu Skupštine Glavnog grada.

Send this to a friend