Kultura

Otvorena retrospektivna izložba Slobodana Pura Đurića

Retrospektivna izložba Slobodana Pura Đurića, “Antikvarnica sjećanja”, nastala povodom 60 godina slikarskog rada ovog istaknutog umjetnika otvorena je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić”.

Izložbu je otvorio prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture, a o umjetnikovim životu i radu govorili su i prof. Pavle Pejović, direktor Narodnog muzeja Crne Gore i dr Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara.


Ministar Ljumović je u svom obraćanju rekao:

“Zadovoljstvo mi je što u gradu koji je iznjedrio značajne likovne stvaraoce imam priliku da vas pozdravim na retrospektivnoj izložbi Slobodana Pura Đurića, slikara čiji je bitan dio opusa posvećen upravo Cetinju. Roditi se na Cetinju i biti darovan umjetničkim talentom, što je slučaj Pura Đurića, znači biti jednako stavljen pred izazove prostorne očuđenosti koliko i pred zagonetkom istorijskog trajanja. Takve okolnosti u svakom istinskom umjetniku pokreću tragaoca, koji iako pripravan na nova tumačenja i revidiranje ostaje u stalnom dosluhu sa tradicijom.”


“Ali, bitan podatak za naše slikarstvo predstavljaju i Đurićevi gvaševi na kojima se kroz lirski i intimistički dijalog sa crnogorskim ruralnim ambijentom i prirodom otkriva obilje i kolorizam u naizgled svedenom pejzažu, što je još jedna potvrda Đurićevog dubokog poniranja iza svijeta pojavnosti i objekata. Zato večeras imamo priliku da vidimo retrospektivu ne samo jednog likovnog opusa, već i svojevrsno raznoličje crnogorskog prostora, njegove mjene i valere i, nadasve, njegovu magiju,” istakao je ministar Ljumović.


O monografiji u kojoj je predstavljen stvaralački opus slikara, a koju su povodom otvaranja ove izložbe izdali Narodni muzej Crne Gore i Centar savremene umjetnosti Crne Gore istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović je rekla:

“Purov šezdesetogidišnji svijet slike pokušali smo smjestiti među korice monografske publikacije u želji da kažemo sve što treba, bez, kako bi Puro rekao, pretjeranih pojašnjenja. Otuda je ova monografija mnogo više od pukog predstavljačkog štiva sa taksativnim nabrajanjima izložbi i kritčkim tekstovima. U njoj je kroz krucijalne momente sublimiran život umjetnika, stvaralački razvojni put, interesovanja, mijene, pogledi na život, društvo, umjetnost, vremenski kontekst.”


Na životni i umjetnički put Pura Đurića podsjetio je direktor Narodnog muzeja Pavle Pejović, koji je istakao posebno zadovoljstvo što su u prilici da u galeriji koja nosi ime Miograga Dada Đurića organizuju ovu znajnu izložbu.

Slobodan Puro Đurić je izlagao je na dvanest samostalnih, preko 220 grupnih izložbi u zemlji i oko 45 u inostranstvu. Za svoj rad i stvaralaštvo nagrađen je bronim priznanjima, među kojima se izdvajaju: Prva nagrada za mlade likovne stvaraoce Savjeta za prosvjetu i kulturu Crne Gore; Nagrada likovnog salona “13. novembar” Cetinje; Trinaestojulska nagrade za slikarstvo – Skupštine Crne Gore; Trinaestonovembarska nagrade grada Cetinja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
aaaa
Gost
aaaa

hahahaa, a, vidji ovu kako je “iskombinovala”…evo je ka’ da je utekla iz naucnofantasticnih filmova 50-tih godina , hahaha….nije uvreda admine , puštaj 🙂

Send this to a friend