Kultura

Ovacije za Gradsko pozorište Podgorica na festivalu Sterijino pozorje

Ansambl predstave „Kozocid“ Vide Ognjenović, turneju po Srbiji završio je pozdravljen ovacijama brojne novosadske publike okupljene u petak veče u Srpskom narodnom pozorištu, u sklopu 64. izdanja uglednog festivala Sterijino pozorje. Nakon Beograda i Šapca, naš ansambl je i probirljiva festivalska publika u Novom Sadu ispratila sa scene uz salve aplauza. „Kozocid“ je od publike ocijenjen prosječnom ocjenom 4.66, što je najveća ocjena koju je neka predstava dobila ove godine na festivalu.

Izvanredan dijalog sa gledalištem propraćen je smijehom i identifikacijom u izuzetnoj drami ugledne spisateljice i rediteljke Vide Ognjenović, koja je je za polazište svog novog dramskog teksta uzela događaj iz prošlosti nekadašnje Jugoslavije. Spisateljica se bavila apsurdnom odlukom o istrebljenjenju koza u krševitim planinskim krajevima zarad pošumljavanja i razvoja drvne industrije, a Novosađani su je vrlo dobro prepoznali i kao aktuelnu priču o današnjici.

Značaj sjajnih reakcija iz gledališta scene „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta utoliko je veći imajući u vidu da je Gradsko pozorište posljednji put na Sterijinom pozorju bilo sad već davne 2000. godine sa predstavom „Zauvijek tvoj“ koju je prema tekstu Stevana Koprivice režirao Milan Karadžić.

Pravi pozorišni događaj za pamćenje festivalskoj publici priredili su glumci: Milivoje Mišo Obradović, Igor Đorđević, Goran Slavić, Pavle Ilić, Dejan Đonović, Mladen Nelević, Miloš Pejović, Željko Caja Radunović, Danilo Čelebić, Simo Trebješanin, Omar Bajramspahić, Stevan Radusinović, Branka Femić, Maja Šarenac, Ivana Mrvaljević, Dubravka Drakić, Jelena Simić, Katarina Krek, Dragan Račić i Pavle Popović.

Na okruglom stolu koji je održan nakon izvođenja naše predstave čule su se brojne pohvale na račun kvaliteta i uigranosti glumačke ekipe, ali i izvrsne drame Vide Ognjenović koja je uporište našla u istorijskom događaju i napravila izvrsnu predstavu o vremenu u kojem živimo i mentalitetski portret cijelog ovog podneblja.

Pored Vide Ognjenović koja potpisuje tekst i režiju, u autorskom timu su i dramaturškinja Dragana Tripiković, scenograf Geroslav Zarić, kostimografkinja Ljiljana Dragović, kompozitor Zoran Erić, asistent reditelja Zoran Rakočević, asistentkinja scenografa Vladislava Munić Cunnington i asistentkinja kostimografkinje Isidora Ceković.

U produkciju Gradskg pozorišta, u selekciji 64. Sterijinog pozorja ove godine je još sedam predstava: „Petrijin venac“ prema romanu Dragoslava Mihailovića, u dramatizaciji Mile Mašović-Nikolić, i režiji Bobana Skerlića, koju će izvesti Atelje 212 iz Beograda, „Zla žena“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, „Neustrašive – kao i sve slobodne devojke“ Tanje Šljivar, u režiji Salome Dastmalhi i izvođenju Dojčes teatra iz Berlina, „Karolina Nojber“ Nebojše Romčevića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, „Hasanaginica prema motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana i izvođenju Novosadskog pozorišta, „M.I.R.A“ prema konceptu i u režiji Andraša Urbana, u produkciji Bitef teatra i „Bolivud Maje Pelević na muziku Anje Đorđević, u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
markisa
Gost
markisa

Sjajna predstava!

Srbalj
Gost
Srbalj

Nemoguće da nas je Srbadija pozdravila… oni su naši vjekovni okupatori i neprijatelji. Oni žele da Crna Gora bude njihovo more!
Ua okupatori!

NSRS
Gost
NSRS

@ Srbalj

Ovo je crnogorština po Srbiji, koje na žalost ima puno.

Marko
Gost
Marko

Đe pođoše u tu mrsku Srbiju koja mrzi sve što je crnogorsko.

Bokaa
Gost
Bokaa

Još jedna pozorišna bravura… Sjajna predstava!

Send this to a friend