Kultura Juđa Vang i Andreas Otenzamer

Ovacije za svjetske umjetnike na KotorArtu

Sinoć, 09. avgusta u Crkvi Sv. Duha, svjetski vodeći umjetnici, Juđa Vang i Andreas Otenzamer održali su drugi koncert u okviru XVIII KotorArt Don Brankovih dana muzike. Pažljivo odabranim programom dočarali su i kod publike izazvali najrazličitije emocije svirajući kompozicije različitih epoha i kompozitora. Ono što je bilo zajedničko i evidentno u njihovom sviranju jeste perfekcija izvođenja, simbioza zvuka i prisutnost u datom momentu.

Izvođeni više puta na bis, popraćeni 20-minutnim ovacijama publike, opravdali su superlative koji se uz njihovo ime koriste. Pijanistkinja, Juđa Vang, koja je prepoznatljiva po jedinstvenoj mješavini tehničke bravuroznosti muzičkog promišljanja i emocionalne dubine, sama je u sklopu programa, kao i nakon, izvela nekoliko kompozicija. Reakcije su svakim izvođenjem bile burnije, oduševljenje nije jenjavalo, kako publike tako i umjetnika. Kao rezultat toga uslijedio je dogovor o nastupima i sljedeće godine u Crnoj Gori. Koncertu su prisustvovali ambasador Kine u Crnoj Gori, Liu Jin, gradonačelnik glavnog grada, Ivan Vuković kao i predsjednik jedne od najvećih kineskih koncertnim agencija Jianguo Zheng.

Posljednju sedmicu Festivala i ovakav vrhunac umjetničke muzike, gdje su nastupali Narek Hahnazarjan, Roman Simović, Blajt Teh-Engstrem, Sajmon Kroford Filips, Milena Simović, kao i Juđa Vang i Andreas Otenzamer, ispratili su i regionalni mediji koji su boravili u Kotoru. Novinari iz Srbije i Hrvatske oduševljeni su programom, organizacionim timom i Kotorom, koji je vremenom postao za Crnu Goru ono, što su Dubrovačke ljetnje igre za Hrvatsku.

Send this to a friend