Kultura Crna Gora dobila novi dom muzike i filma

Ozvaničen početak rada Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke u rekonstruisanom Domu vojske u Podgorici

„Trebalo je dosta vremena da se savladaju komplikovani ne samo finansijski nego i tehničko-tehnološki izazovi transformacije zgrade nekadašnjeg Doma Vojske u danas mjesto na kojem će se odvijati vrlo intenzivan kulturni život Crne Gore, posebno u oblasti filmske i muzičke umjetnosti”, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas nakon obilježavanja zvaničnog početka rada Muzičkog centra i Crnogorske kionoteke u rekonstruisanom Domu vojske u Podgorici.

Đukanović je izrazio uvjerenje da će rad ovih institucija, ali i ostalih crnogorskih ustanova kulture u narednom periodu dati prepoznatljiv doprinos daljem snaženju svijesti o crnogorskom državnom, nacionalnom i kulturnom identitetu, vodeći računa o multikulturalizmu kao jednom od temeljnih stubova našeg društva.

Podsjetio je i da je prethodnih godina intenzivno rađeno na obnovi objekata kulture u cijeloj Crnoj Gori.

„Vjerujem da smo stvorili kvalitetan temelj i da će to predstavljati unaprijeđenu platformu za dalje djelovanje crnogorske državne politike i crnogorskih kulturnih institucija na unapređenju kulturne ponude svremene Crne Gore i stvaranju uslova za njenu kvalitetniju prepoznatljivost na tržištu ujedinjene Evrope“, kazao je Đukanović.

Ozvaničavajući početak rada Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke u novoj zgradi, ministar kulture Aleksandar Bogdanović napomenuo je da danas dvije važne nacionalne ustanove kulture, nakon dugogodišnjeg podstanarskog života, nastavljaju da funkcionišu u sopstvenom prostoru, opremljenom savremenom tehnikom i urađenom prema standardima muzičke i kinotečke djelatnosti.

„Nešto više od decenije nakon osnivanja, Muzički centar se snažnim zamahom razvija i formira u ozbiljnu instituciju koja kroz djelatnost Crnogorskog simfonijskog orkestra stremi ka visokim produkcijskim i izvođačkim standardima. Za očekivati je da će tehničko-prostorni uslovi ovog zdanja te ambicije podići na još veći nivo i da će ga njegove aktivnosti i izuzetna ambijentalna pozicioniranost učiniti jednom od najvažnijih tačaka na kulturnoj mapi i glavnog grada i Crne Gore. Tim prije što je pored Muzičkog centra u ovom amblematičnom zdanju najzad adekvatan prostor našla i Crnogorska kinoteka. Zahvaljujući tome, riješen je još jedan od naših prioritetnih zadataka u segmentu čuvanja, proučavanja, prezentacije i daljeg unapređenja filmske umjetnosti u našoj zemlji“, naglasio je Bogdanović.

Izrazio je uvjerenje da će novi uslovi u rekonstruisanom Domu vojske biti i novi podsticaj za buduću kontinuiranu prezentaciju domaće i inostrane kinematografske baštine kojom Crnogorska kinoteka raspolaže. Takođe, napomenuo je da će ovaj prostor biti na raspolaganju i Filmskom centru Crne Gore da svoje projekcije organizuje u optimalnim uslovima novog doma muzike i filma.

„Useljenjem u novi objekat proširuju se infrastrukturni i organizacioni kapaciteti ovih institucija kulture, čime se otvaraju brojne mogućnosti za programske i izvođačko-koncepcijske inovacije. Zato sam siguran da će ukupna djelatnost ovih ustanova biti dodatni zamajac za našu intenzivniju integraciju u evropski kulturni prostor“, ocijenio je Bogdanović.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da je današnjim početkom rada Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke u novom prostoru, poslata poruka da crnogorska kultura traje i da će trajati, uprkos teškom vremenu krize, odnosno onda kada se otvoreno nasrće na crnogorski kulturni identitet i pokušava osporiti sve ono vrijedno što smo ostvarili kao društvo unazad decenijama i vjekovima.

„Naša država i naš Glavni grad danas su dobili jedan velelepni objekat, budući dom važnih institucija kulture, ali i mjesto prepoznavanja Podgorice. Na taj način činimo snažan iskorak u pravcu dalje kulturne i društvene emancipacije“, ocijenio je Vuković.

Uz poštovanje epidemioloških mjera, Gudački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra u Velikoj sali Muzičkog centra danas je izveo dva stava iz kompozicije Antičke arije i igre broj 3, Otorina Respigija, a u Kamernoj sali Kvintet limenih duvača svirao je dva stava iz Američke svite Enrikea Krespa. Početak rada u novom prostoru Crnogorska kinoteka obilježila je projekcijom filmskog žurnala „Obnova Crnogorske kraljevine 1910. godine“.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MNPG
Gost
MNPG

Ovo je dobra vijest. Da ljudi koji zavrse akademije na Cetinju imaju dje da rade. A ne da honorarno uvozimo zasluzne strane gradjane, a nasa djeca da sjede kuci. Ili da se rsde ili zakljucajte akademije.

Vincenzo
Gost
Vincenzo

Koji broj cipela Milo nosi? Extra long

veki
Gost
veki

48 a đe ih kupuje

Atina
Gost
Atina

Gospodin i pravi Predsjednik!

PetrovicNjegos
Gost
PetrovicNjegos

Djukanovic i Bogdanovic su gospoda. A ne ono prije neki dan. Samo naprijed, puna podrska. Brzo cete se vratiti tamo dje vam i pripada mjesto. Da je vjecna Crna Gora!!!!!!!!!!!!!!!

Fortuna
Gost
Fortuna

Da je Vjecna Crna Gora🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Podgorica
Gost
Podgorica

Oce li cuvena basta biti otvorena. Jedna od najljepsih u PG. Samo da je ne zastakljujemo. Valjalo bi bastu hotela Hilton CG vratitti u prvobitan izgled. Naravno pustati odgovarajucu muziku.

Support
Gost
Support

E bilo je krajnje vrijeme. Ka Skadar se zidalo. Još da se oće završit ono čudo pored Savo Pejanović škole, da đeca mogu prolazit bezbjedno. Trotoara nemaju tri godine

Fortuna
Gost
Fortuna

Neka je sa srecom predsjednice svaki Vas napredak I rad, srecan Vam naslednik❤️👍♥️

Šomi
Gost
Šomi

Uporedite samo ovaj nivo i onaj od prije neki dan…

ovca ristova be
Gost
ovca ristova be

impresivno , Milo kad se vratis na vlast ,pametnije molim te , ne dozvoli da ovo ludilo zavlada opet . manje forsiraj posrbice i bolji kadar , da ne gledaju korist nego kako drzava i narod da prosperira , zivio i nek ti je ziv i zdrav naslednik 🇲🇪👆🇲🇪👆🇲🇪👆🇲🇪👆🇲🇪

Šomi
Gost
Šomi

On je na vlasti već i samo se to i računa

Orli-ban
Gost
Orli-ban

Tako je predsjedniče, tako se brine za duhovno zdravlje, muzikom iz orkestra, a ne iz crkava.
Pokažite kako se drži nivo i odstojanje.
Samo još malo da se uključite oko korone, bilo bi dobro, ovako ste se odvojili od naroda.

Sizif
Gost
Sizif

Milo rules!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Alo.. živimo li u istu državu?
A vi, kako ste? Ima li što novo kod vas?

TonyZ
Gost
TonyZ

Gospoda!

Kenan
Gost
Kenan

Slazem se al ovaj drugi gospodin treba da prica bez papira od srca

Prč
Gost
Prč

Aj sa srecom vise.koliko se radi,zrela je za renoviranje

Send this to a friend