Kultura

Patrijarh SPC German tražio da ga zbog mauzoleja primi Tito, on odbio

Mauzolej na Lovćenu

Piše mr

Jadranka Selhanović

Sastanku su prisustvovali: Angel Čemerski, predsjednik Centralnog komiteta SK Makedonije, Nikola Minčev, predsjednik Skupštine Makedonije, Ksente Bogoev, predsjednik Izvršnog vijeća Makedonije, Veselin Đuranović, predsjednik Centralnog komiteta SK Crne Gore, Vidoje Žarković, predsjednik Skupštine Crne Gore i Žarko Bulajić, predsjednik Izvršnog vijeća Crne Gore.

<<<Otporom izgradnji mauzoleja SPC štitila ideologiju Karađorđevića<<<

<<<U kampanji protiv mauzoleja SPC se služila falsifikatima o Njegoševoj kapeli<<<

<<<Politička mobilizacija u Srbiji protiv Njegoševog mauzoleja<<<

<<<Srpska crkva preko Pariza vršila pritisak na Tita da se ne gradi mauzolej<<<

PREDRAG AJTIĆ

Prvo bih htio da kažem da shvatite našu situaciju da u nekim sredstvima informisanja mi krajnje loše stojimo. Kad se radi o “Ježu” mi tamo nemamo člana Saveza komunista. Mi smo u neprekidnom sukobu sa njima. O “Književnim novinama” da ne govorim, znate koliko je tih konflikata bilo, smijenjenih redakcija i izdavačkih savjeta. “Student”, a to postaje i “Indeks” stavljen je na dnevni red. Onda “Vidici”. Ima čitav niz listova koji su van našeg uticaja ili gdje je naš uticaj minimalan. To je jedan proces koji je u toku i nastojimo da ojačamo naše pozicije i zato vas molimo da shvatite tu našu situaciju.

Drugo, kada se radi o listovima kao što je “Politika” kao što su “Večernje novosti”, tu imamo članove Centralnog komiteta i sve što se tamo događa pada na našu adresu. Mi smo prilično sa tim našim drugovima nategli odnose da oni ne mogu prevaljivati krivicu na neke urednike rubrika. “Nin” koji je jedno vrijeme vrlo lošu ulogu odigrao u čitavoj ovoj stvari, tu je promjenjena ekipa u cjelini.

Treće, htio sam da vam pružim jednu informaciju o stavu Srpske pravoslavne crkve, najnoviji do koga smo došli. Na posljednjem Saboru Srpske pravoslavne crkve, kako je to German saopštio našoj Vjerskoj komisiji, mitropolit crnogorski je insistirao da Srpska pravoslavna crkva bude nosilac te tužbe Ustavnom sudu. Međutim, navodno je rečeno da je German odbio takav zahtjev, da je rekao da svaki od vladika ima svoje lokalne probleme i smatra da su to osnovni problemi Srpske pravoslavne crkve. Međutim, crkva ne može da stane na takvo stanovište i da on smatra da je to eparhijski problem, da se on kao Srpska pravoslavna crkva neće usprotiviti takvoj politici njegovoj, ali ga neće ni pomoći ni podržati i stati u cjelini iza njega u takvoj njegovoj poziciji.

I drugo, navodno su bili njegove namjere da se izabere, ne znam kako da kažem, vikar, da bi se njemu pružila šansa da u natezanju ovih odnosa podnese ostavku, da bi doprinio daljoj tenziji tih odnosa, a da dođe taj namjesnik koji bi tu njegovu funkciju vršio.

To su informacije sa kojima raspolaže naša Vjerska komisija. Ako je od koristi mi bi mogli da damo autentičan tekst.

VESELIN ĐURANOVIĆ

Dobro bi bilo da to imamo, jer je mitropolit u razgovoru sa našom Vjerskom komisijom dao drugačiju interpretaciju tog stava. Govoreći o tome on je rekao da je za ovu njegovu akciju čitav Sinod. Imali smo jednu informaciju koja je slična ovoj o kojoj si ti govorio, pa bi htjeli da to provjerimo. Predsjednik Vjerske komisije Šuković mu je postavio to pitanje u razgovoru i on je rekao da iza njega stoji i Sinod i Sabor.

DOBROSLAV ĆULAFIĆ

Izjednačio je njegovu akciju sa Sinodom.

PREDRAG AJTIĆ

Izvor ove informacije je naša Republička vjerska komisija.

VESELIN ĐURANOVIĆ

Ja sam htio da dam još dvije informacije. Mi smo imali razgovor sa Titom na našu inicijativu i istovremeno smo ga informisali o ovoj problematici. To je bilo u vezi ovih problema. On je rekao u razgovoru da je svojevremeno dobio pismo od patrijarha Germana u kojem je tražio da ga primi na razgovor. Drug Tito je rekao da ga neće primiti niti će odgovarati na pismo.

Mislim da je u cjelini prihvatio naše mišljenje vezano za ocjene ove problematike, a posebno u vezi sa tim je rekao da nije vidio potrebe da Ustavni sud onako reaguje, jer je mogao da nađe načina da se distancira od toga. To napominjem zato što ima jedan broj ljudi u Crnoj Gori koji postavlja pitanje: što Tito misli o tome. Često puta se operiše sa takvim navodnim mišljenjima itd. On je rekao da neće da se miješa u to jer je to stvar Crne Gore.

Doduše, nama je rekao da treba da budemo u kontaktu sa drugim republikama i da nam daju druge republike podršku svemu tome. On se slaže da je to isključivo političko pitanje, tu je saglasan sa tim, a uz to je rekao da se radi o ostacima srpskih šovinista koji vrše atak na srpsko rukovodstvo. To sam više htio da kažem kao vašu informaciju.

I drugo, oko štampe. Veljko Milatović je predsjednik Odbora za izgradnju mauzoleja. On je imao jedan sukob sa direktorom “Politike” na ovom pitanju. Ne znam da li ste informisani o tome. Veljko je okarakterisao odnos “Politike” na pitanju Njegoševg mauzoleja tako da je rekao da “Politika” vodi anticrnogorsku politiku. Ne znam koliko to ima nekih svojih posljedica.

Mi smo imali primjedaba na “Politiku” to je činjenica, ne kažem da je to jedan politički stav, ali se provlači u nekim stvarima nešto što očigledno nije trebalo od strane “Politike” da dođe. Samo jedan detalj. Kada je objavljeno ovo da će Ustavni sud raspravljati, odnosno da je stigla tužba Ustavnom sudu, mene je telefonom na stan zvao saradnik “Ilustrovane politike” i tražio intervju. Ja sam rekao da niti želim da dajem intervju niti izjavu i da smatram da ne bi trebalo ni “Ilustrovana politika” od toga da pravi senzaciju.

Međutim, oni su dali onaj članak koji je prenio tu tužbu Ustavnom sudu kroz riječi advokata. Ti su advokati, znamo ko su i kakvi su, i to je izazvalo ozbiljne političke proteste i reagovanje kod ljudi, jer se automatski podržala ta teza da se radi o dvije suprotstavljene strane. Znači, dvije sporne strane, s jedne strane crkva, a s druge država u vidu Crne Gore. Mi ne možemo biti nikakave sporne strane u tom pitanju. Kada su to uvidjeli onda su napravili drugi članak.

Sa tog stanovišta imamo primjedbi i čini nam se da je moguće da se tu izbjegnu neke stvari i ako treba da se “Politika” javi onda treba da pođe od političkog aspekta problema.

DOBROSLAV ĆULAFIĆ

Da li možemo da privodimo ovaj razgovor kraju?

Meni se čini da je to što smo izvršli ovo međusobno informisanje oko tih političkih zavrzlama, kako da kažem, bilo korisno iako smo od prilike znali vaš stav. Ali, bilo je korisno da to čujemo i ovako i da vi budete od naše strane informisani o tome kako mi gledamo na sve to, kako mi gledamo na tu situaciju i da vam pružimo informaciju što smo mi do sada uradili.

Mislim da je mnogo značajno da i vi drugovi u Srbiji i mi ovdje u Crnoj Gori imamo iste poglede i istu kvalifikaciju te akcije, da se radi o jednoj političkoj raboti, i vjerovatno da će to biti od značaja i za Savez komunista Srbije i za nas da u buduće na jednu eventualno ovakvu manifestaciju možemo jedinstveno reagovati. To je dosta značajno i ovaj razgovor tome treba da doprinese.

Inače, Veso (Veselin Đuranović) je govorio o tim načinima na koje smo do sada reagovali, koristeći “Pobjedu” i to saopštenje Vjerske komisije. Mi smo nešto u Sekretarijatu razgovarali oko toga, da li na neki način, nešto jasnije i određenije da reagujemo.

Međutim, ja mislim lično da ćemo, zavisno od toga kako će se razvijati situacija, pošto definitivno pristupimo relizaciji tog projekta, može se očekivati da kada radovi odmiču da to splašnjava, a inače treba očekivati da će te snage sve to koristiti. Zavisno od toga mislim da ćemo mi ovdje biti u situaciji da se odlučimo kako da reagujemo i u kojem momentu i na kakav način.

Na kraju o tome pitanju kada se radi, mislim da bi u tom smislu bilo dobro i češće da se dogovaramo i telefonski nazovemo, pošto faktički više se stvari oko toga zbiva u Beogradu nego ovdje. I dobro bi bilo da se informišemo oko toga zavisno što se bude zbivalo.

Inače što se tiče potrebe koordinacije i tješnjih kontakata i po ovom, a posebno po drugim pitanjima, mislim da
smo se složili da postoji potreba za tim i da bi možda u nekom kontaktu, poslije ovih odmora i porazgovarali, izvršili selekciju tih najznačajnijih pitanja koja imaju političke implikacije, šire o tome razgovarali i dogovarali se.

Kada je ovdje bila delagacija Srbije dosta smo o tome razgovarali i to je osnova od koje želimo po ovim pitanjima da idemo.

Ne znam što bi mogli danas drugo da zaključimo.

PREDRAG AJTIĆ

Ovo sam htio reći da se ima tri-četiri dana desio jedan štrajk glađu na Filozofskom fakultetu. Nije ozbiljnih razmjera, radi se o njima dvadesetak, već je to juče palo na dvanaestak njih. Oni pokušavaju da izađu u širu javnost, govori se o tome da bi željeli ići na miting koji bi okupio i kulturne radnike na pitanju tih socijalnih razlika u našem socijalističkom konceptu, što je bilo inače u junu, a tu se nadovezao i problem izgradnje mauzoleja. To se sve prepliće. Mi ne znamo koliko je to ozbiljno, to su bile prve informacije juče, ali imamo osećaj da se na taj način stvara napregnuta i konfliktna situacija.

To kažem samo radi toga da to imate kao elemenat u vašim razmišljanjima. Inače, mi ćemo napraviti jednu informaciju o tome.

VESELIN ĐURANOVIĆ

Mi smo nešto čuli, ali ne izvorno nego posredno.

PREDRAG AJTIĆ

Mi smo se postavili tako da to suzimo politički, idejnim akcijama, ali nećemo prezati ni od administrativnih mjera da to ne uzme šire razmere i neke oblike javnog djelovanja.

VOJO SRZENTIĆ

Ono reagovanje Socijalističkog saveza Beograda je veoma dobro bilo jer je jasno kvalifikovano to što je pokrenuto na Filozofskom fakultetu.

VESELIN ĐURANOVIĆ

Kod nas vjerovatno postoji potpuna saglasnost u najširem krugu političkog aktiva Crnogoraca da stav Savez komunista Srbije i političkog rukovodstva Srbije na tim pitanjima je potpuno jasan i da ovdje u ovom političkom rukovodstvu u tom pogledu nema nikakvih rezervi. Sve to što se u posljednje vrijeme dogodilo, a vezano i za akciju Gradske konferencije Saveza komunista u vezi sa “Književnim novinama” u tome najširi politički aktiv Crne Gore ima sasvim jasno stanovište.

VLADO JOVIČIĆ (član Izvršnog komiteta CK SK Srbije)

Kad smo formulisali te zaključke imali smo to u vidu. Nije se dogodilo ono što se očekivalo, jer se smatralo da će političko rukovodstvo grada nasjesti, to se moglo čuti u nekim razgovorima, i da će reći da mauzolej treba da se gradi. Međutim, bilo kakav decidiran odnos, bio on pozitivan ili negativan, to bi u neku ruku predstavljalo tutorstvo.

Osjećam iz ovih neposrednih kontakata da se mnogo koristi posljednja Njegoševa volja u vezi….. pa bi možda dobro bilo pogledati u zube ovoj izjavi jer u interpretaciji drugih i Mažuranić nije pjesnik itd., stalno se insistira na tu posljednju volju, pa bi to trebalo bolje vidjeti.

PREDRAG AJTIĆ

Ja mislim da ne treba sa ovog razgovora davati nikakvo saopštenje, pošto je ovo jedan radni razgovor.

VOJO SRZENTIĆ

I ja mislim.

(Kraj)

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miroslav Dragić
Gost
Miroslav Dragić

Takođe vječna hvala braći Crnogorcima za Mojkovac

Muzil
Gost
Muzil

Srbalji bise da vladaju narodima nad kojima su izvrsili genocide Crnogorcima Albancima Bosnjacima Hrvatima kako je tomoguce

Hogar
Gost
Hogar

Nezahvalna je pozicija ovih posrbljenih crnogoraca.U Srbiji nijesu Srbi a u Crnoj Gori nijesu Crnogorci.
To su ljudi bez identiteta,mada su sami krivi.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Proces stvaranja crnogorske, kao i makedonske nacije, jos nije zavrsen ! Sve sto su komunisti zapoceli islo je traljavo i nedefinisano, narocito kada su u pitanju crkva i nacija ! Tako imamo situaciju da se neko iz Berana ne moze izjasniti da je Srbin ali neko sa brijega od morace ili ribnice moze kao Bosnjak !

Lovcenska
Gost
Lovcenska

U SAD koja je najdemokratskija drzava na svijetu davno su sravili veliki znak jednakosti izmedju fasizma i komunizma. I jedno i drugo je zabranjeno u politickom zivotu Amerike !

samo istina
Gost
samo istina

Lovćenska, nemaš pojma.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Istiniti@ a ti si nepismena neznalica tzv. politicki aktivista koji iza coska posmatra ko je dosa na glasanje i onda spijas nekome da ga zovu….

Naroz
Gost
Naroz

Zbog chega mislish i na osnovu chega tvrdish da je SAD najdemokratskija drzhava na svijetu?

Zeta
Gost
Zeta

Jos 17 dana

Live
Gost
Live

Potpuno sve dokumentovano i jasno. Svaka cast za tekst. Naci ce vlast posle izbora nacin da izadje sa ovim na kraj.

Cika miki
Gost
Cika miki

Treba vas je Tito pocerat iz cg, ali neka vas tu je tile 2 on ce vas polako pospremit i stavit dje vam je mjesto,

Kiko 12_pamti
Gost
Kiko 12_pamti

Bice kapela brzo,Njegoseva,nicija drugo

Titograd
Gost
Titograd

Tito Germanu nije ni odgovorio na pismo. Tako bi trebalo da se ponašaju Marković i Đukanović, a ne da zakazuju nekakve sastanke sa svetosavskom fašističkom sektom.

Mickelie
Gost
Mickelie

Upravo tako. Još pokušavaju naći konsenzus na štetu Crnogoraca!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Čudno mi je to da je tito odbio da primi patrijarha srpske pravoslavne crkve kada se zna da je tito bio veliki demokrata koji je mnogo volio srpsku crkvu i srpski narod i to do te mjere da je naredio ili je odgovoran za strijeljanje mitropolita Joanikija i još nekolkko stotina pravoslavnih sveštenika,a što su još samo ustaše tokom rata… Više »

Joko
Gost
Joko

Samo Goli Otok dosta je i da drugo ništa Tito nije napravio. Veliki Tito!

Srpska posla
Gost
Srpska posla

Kad sve znaš ti vjerovatno znaš i da je Joanikije bio saradnik okupatora. Što bi ti uradio sa saradnikom okupatora? Poljubio ga u ruku i tražio da te blagoslovi. E, četnici, ko vas ne zna …

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Ti slabo znas.

Send this to a friend