Kultura

Peto izdanje Džade svečano otvoreno

Peto izdanje Džada Film Fest-a svečano je otvoreno sinoć, u Ulici Svetozara Markovića, nastupom benda Vis Tetra i projekcijom prvog takmičarskog filma ”Granice kiše”, na Međunarodnom festivalu debitantskog igranog filma, autora Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara. Festival je svečano otvorio predsjednik festivalskog žirija, hrvatski režiser, Hrvoje Hribar, a posjetioce su pozdravili i ostali članovi žirija, crnogorski producent Ivan Đurović i srpski režiser Miroslav Momčilović.

Gospodin Hrvoje Hribar je istog dana u 17h, u Marienplatzu, kroz novi festivalski segment ”Kafa sa…” pozdravio i prve posjetioce Džada Film Festa, sa kojima je razgovarao o preprekama i podsticajima za razvoj kinematografije, finansijskim izazovima i benefitima sa kojima se jedna zajednica susrijeće u razvoju filmske industrije, ali i izazovima na koje danas nailaze filmski kritičari.

Na svečanom otvaranju Džade, prisutne je, pored Nine Lončar ispred organizatora Link Creative Studio, pozdravila i predstavnica kompanije Mtel, generalnog sponzora Festivala, Ana Martinović koja je poželjela da ”kompanija Mtel i Džada Film Fest-a još puno rođendana slave zajedno, pod vedrim nebom”, kao i nekadašnji menadžer Glavnog grada, Dragutin Đeković, koji je podsjetio publiku da iza svakog dobro organizovanog festivala stoje gradske službe.

Ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, koji je prisustvovao otvaranju petog izdanja Međunarodnog festivala debitantskog igranog filma, Džada Film Fest, izjavio je za medije da ”popularizacijom filma u mikrourbanim dijelovima grada ne samo da podižemo nivo kulturne svijesti kod građana, već generišemo novu publiku sedme umjetnosti, kroz edukaciju mlađeg naraštaja koji nam je uvijek u fokusu. Na putu ka tom cilju Džada Fest je jedan od ključnih partnera Ministarstva kulture sa kojima ćemo zajednički narednih dana istinski Živjeti Kulturu”.

Džada Film Fest traje od 10. do 16. juna, a program nastavlja se danas u 12:00 u Marienplatzu, uz Master of Cinema: Masterclass sa Hrvojem Hribarem, na temu ”Postoje li dovoljni razlozi da i dalje snimamo filmove?” Nakon toga će u 13:00, posjetioci popiti kafu i porazgovarati sa drugim članom žirija, gospodinom Miroslavom Momčilovićem, u okviru segmenta ”Kafa sa…”, čiji će potom film ”Sedam i po” gledati istoga dana u 21:00, u Bloku 5.

Takmičarski filmovi će se od utorka do nedjelje prikazivati u Narodnoj biblioteci ”Radosav Ljumović”, svakoga dana u 19:00h, a već u utorak će biti prikazan film ”Meso”, Saše Hajdukovića.

Send this to a friend