Kultura

Pikaso otkrio bokeški biser

Iz­lo­žbom gra­fi­ka Pa­bla Pi­ka­sa, ču­ve­nog špan­skog umjet­ni­ka, jed­nog od naj­ve­ćih i naj­u­ti­caj­ni­jih sli­ka­ra, va­ja­ra, cr­ta­ča i gra­fi­ča­ra 20. vi­je­ka, u Ko­to­ru je otvo­re­na ga­le­ri­ja „Kos”, na­zva­na isto­vjet­no naj­sta­ri­joj ga­le­ri­ji iz Lju­blja­ne. U postav­ci ove iz­lo­žbe su 107 eks­po­na­ta, a po­red ko­lek­ci­ja Pi­ka­so­vih pla­ka­ta i ke­ra­mi­ka, njen no­se­ći mo­ment je Majnhajm­ska ma­pa ko­lek­ci­je gra­fi­ka „Vol­lard Su­i­te”, oda­bir Am­broj­za Vo­la­ra, naj­ve­ćeg me­ce­ne fran­cu­skih i španskih umjet­ni­ka. Svi eks­po­na­ti su vla­sni­štvo ko­lek­ci­o­na­ra Lea Po­gel­še­ka. Osim u Lju­blja­ni, ovu iz­lo­žbu je vi­dje­la i pu­bli­ka u Ku­ći Le­ga­ta u Be­o­gra­du, a u Ko­to­ru će sva­ko­ga da­na od 9 do 21 sat bi­ti otvo­re­na do 1. ok­to­bra. Uko­li­ko bude in­te­re­so­va­nja, po­sto­ji mo­guć­nost da se pro­du­ži, ka­že Po­gel­šek.

“Ni­je slu­čaj­nost to što je Pi­ka­so pro­na­šao Ko­tor i Ko­tor pro­na­šao Pi­ka­sa u ovim da­ni­ma ka­da ko­tor­ska kul­tu­ra tr­pi naj­že­šći pri­ti­sak. Pi­ka­so je umjet­nik ko­ji je raz­bi­jao mno­ge ta­bue, kao što je onaj da umjet­nik ne tre­ba da bu­de politič­ki ak­ti­van, a da­nas ova iz­lo­žba bu­di na­du da je Ko­tor cen­tar kul­tu­re Cr­ne Go­re”, re­kao je za „Dan” Vla­di­mir Jokić, pred­sjed­nik op­šti­ne Ko­tor.

Pod­sje­ća­ju­ći da je ova po­stav­ka u Kon­stan­ci, na tro­me­đi Švaj­car­ske, Nje­mač­ke i Austri­je, pri­vu­kla dva i po mi­li­o­na po­sje­ti­la­ca, ko­lek­ci­o­nar Leo Po­gel­šek is­ti­če da od vla­sti u Ko­to­ru za­vi­si ka­ko će ga­le­ri­ja funk­ci­o­ni­sa­ti.

Umjet­nost ide ru­ku pod ru­ku sa tu­ri­zmom, pa je za­to pao iz­bor na Ko­tor, ob­ja­snio je slo­ve­nač­ki ga­le­ri­sta.

“Do­bro je da je Dra­gan Pa­vli­če­vić, vla­snik ovog pro­sto­ra, iz­da­ju­ći ga za ga­le­ri­ju, dao pred­nost kul­tu­ri na ra­čun ekono­mi­je. Ni­je sve u pro­fi­tu, ovo je ve­li­ka stvar za kul­tu­ru. Ovo je jed­na vr­sta sim­bi­o­ze iz­me­đu Ko­to­ra i na­še galerije. Ni­smo sa­ra­đi­va­li ni sa jed­nom par­ti­jom, ni­ti sa pred­stav­ni­ci­ma vla­sti, ni­ti smo ima­li kon­tak­te sa institucijama kul­tu­re, a lo­kal­na vlast je po­ka­za­la ve­li­ko in­te­re­so­va­nje i po­dr­šku. Ipak, na­sto­jim da sve ura­dim sa prija­te­lji­ma ko­je znam od pri­je 30 go­di­na”, is­ti­če Po­gel­šek.

Jed­na od tih pri­ja­te­lja je Sve­tla­na Živ­ko­vić iz Be­o­gra­da, iz­vr­šna di­rek­tor­ka ga­le­ri­je „Kos” u Ko­to­ru, či­ja je ide­ja bi­la da ova ista po­stav­ka, ko­ja je bi­la u Be­o­gra­du do apri­la, do­đe u Ko­tor. Bi­la je to, „ve­li­ka bor­ba”, jer je tre­ba­lo mno­go tru­da da bi se eks­po­na­ti pre­ni­je­li u Ko­tor.

“Na­da­mo se da će­mo ov­dje osta­ti, ima­mo ve­li­ke pla­no­ve. A idu­će go­di­ne plan nam je da do­ve­de­mo Sal­va­do­ra Da­li­ja. Na­dam se da će­mo udah­nu­ti ma­lo umjet­nič­kog ži­vo­ta u Sta­ri grad”, re­kla je Živ­ko­vić za „Dan”.

„Vol­lard Su­i­te”, je­dan od naj­o­bim­ni­jih i po­zna­ti­jih Pi­ka­so­vih gra­fič­kih ci­klu­sa, na­stao je iz­me­đu 1930. i 1937. go­di­ne po do­go­vo­ru sa Am­bra­zom Vo­la­rom. Ko­ri­ste­ći raz­li­či­te gra­fič­ke teh­ni­ke, od su­ve igle, akva­ti­ne do li­to­gra­fi­je, Pi­ka­so je iz­da­vač­ka pra­va do­di­je­lio po­zna­tom gra­fi­ča­ru i iz­da­va­ču Ro­že­ru La­ku­ri­e­ru, ko­ji je po­tom iz­dao ko­lek­ci­ju 300 primje­ra­ka, štam­pa­ju­ći je na naj­kva­li­tet­ni­jem pa­pi­ru Mon­val. Sam ci­klus Su­i­te Vol­lard sa­sta­vljen je iz pet dje­lo­va odno­sno te­mat­skih cje­li­na: Va­ja­rev ate­lje (44), Lju­bav­ne bit­ke (5), Va­ri­ja­ci­je na Rem­bran­ta (5), Mi­no­ta­ur (17) i tri Vo­la­ro­va por­tre­ta.

Od Maj­nhajm­skog mu­ze­ja do Ko­to­ra

“Gra­fi­ke, ukup­no 250 ma­pa, ori­gi­nal su iz 1936. go­di­ne, da­nas vri­je­de oko če­ti­ri i po mi­li­o­na eura. Ovo je „po­na­tis”, re­print ori­gi­nal­nih plo­ča. Od 250 ko­ma­da sa­mo 60 je bi­lo iz­lo­že­no u in­sti­tu­ci­ja­ma, sve osta­lo je pri­pa­da pri­vat­nim zbir­ka­ma. Man­hajm­ski mu­zej iz Nje­mač­ke je na­pra­vio ti­raž od 250 gra­fič­kih ma­pa, uz sa­gla­snost po­ro­di­ce Pi­ka­so. Glav­ni ku­ra­tor bi­la je ćer­ka ve­li­kog umjet­ni­ka Pa­lo­ma Pi­ka­so. Ma­pe, njih 200, od­mah je po­di­je­lje­no mu­ze­ji­ma, a samo 50 ko­ma­da je bi­lo po­nu­đe­no za ot­kup. Sa­da ima­mo sre­ću da po­sje­du­je­mo jed­nu od njih od ukup­no 107 dje­la”, re­kao je za Dan Po­gel­šek.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anominus
Gost
Anominus

Da “dovedete” i Mikelanđela lično, ne vrijedi, jer vama su provincijalizam i imunitet na kulturu usađeni u gene. Šteta toga divnoga grada, na kakve je grane spao. Eh, Venecijo…

85330
Gost
85330

Jokicu, Glavno administrator opstine i coek sa tvoje liste je umjetnik.

Send this to a friend