Kultura

Pikaso stigao u Tivat: Jedinstvena djela španskog majstora

Foto: Bokanews

Uz muzički omaž Pablu Pikasu koji su izveli mladi crnogorski muzičari u hotelu Regent Porto Montenegro otvorena je izložba Pikasove keramike. Na otvaranju je govorio i ministar turizma Pavle Radulović. Izložba će biti otvorena do kraja mjeseca.

Izložba Pikasove keramike je događaj „koji kao rijetko koji pravi razliku između luksuzne i elitne destinacije i jedan je od rijetkih koji umije da udahne život ovom i onako arhitekstonski dobro izvedenom zdanju”, kazao je na otvaranju izložbe Pikasovih keramika u hotelu Regent Porto Montenegro, ministar turizma u Vladui Crne Gore, Pavle Radulović zahvalivši se organizatorima, kompaniji Discover Montenegro i Porto Montenegru koji konstantno čine da Crnu Goru predstave na drugačiji način.

„Na taj način ne dozvoljavaju da uljuljkaju Crnu Goru na lovorikama nagrada koje dobijaju već stalno čine da ona izgleda nova, lijepa i da zaista bude elitna”, naveo je ministar istakavši da je kao mladić bio zadivljen Pablom Pikasom i njegovim radom koji je akademski svijet zaista žestoko poljuljao miješajući ga sa nečim što je tada doživljavano primitivnom afričkom umjetnošću.

Ističući da je grad zahvaljujući ovakvim i sličnim događajima postao centar kulturnih dešavanja u Crnoj Gori i na Jadranu, predsjednica opštine dr Snežana Matijević je pozdravila napor i trud kompanije Discover Montenegro u čijoj realizaciji je Pikasova keramika stigla u Tivat i zahvaljujući njima uživamo u djelima jednog od najvećih umjetnika 20 vijeka i njegovim radovima u keramici. Matijević je podsjetila i niz kulturnih dešavanja u Tivtu koji se organizuju gotovo svakodnevno pozorišne predstave, književne i muzičke večeri.

„Proteklih godina ulagani su veliki napori da Tivat postane prepoznatljiv po ovim i ovakvim sadržajima, po renomiranim umjetnicima koji stvaraju u Tivtu i onima koji u Tivat rado dolaze kako bi se ovdašnjoj publici i svim gostima predstavili na najbolji način i ponudili kvalitetan sadržaj. U tome nas prate Porto Montenegro, Luštica bay, koji su partneri Opštini i našem Centru za kulturu, a koji istovremeno i samosotalno doprinose raznolikoj kulturnoj ponudi nudeći programe za domaće i strane goste i Tivčane”, kazala je predsjednica Opštine. Pozicioniranje Crne Gore putem organizovanja događaja u kulturi predstavlja način da se promoviše turizam i privuku turisti, kazala je direkotrka Turističke organizacije, Gabrijela Glavočić istakavši da je izložba od velikog značaja kako za sam grad tako i za cijelu zemlju.

“Umjetnost prevazilazi sve granice i na taj način afirmiše sam grad i nudi kako turistima tako i lokalnom stanovništvu mnogo toga. Izložba je podržana od Ministarstva kulture Italije koji su učinili dostupnim bar djelić Pikasove i imaginacije i inspiracije”, istakla je Glavočić zahvalivši se organizatorima u nadi da će i u budućnosti biti ovakvih dešavanja jer je to od velike kulturne važnosti za grad.

Romy Hawatt, investitor Discover Montenegro, izrazio je zadovoljstvo što su podržali organizaciju međunarodne izložbe sa 22 jedinstvena djela.

„Ovo je jedinstvenost u različitosti i mislim da u kulturi umjetnosti mora biti dato najviše mjesto jer ona nadilazi sve vrste kulture. Crna Gora koja ima dugu kulturu i istoriju i vraća svoje mjesto na svjetskoj sceni i mi podržavamo i stavljamo na međunarodnu mapu. I rado ćemo i dalje tražiti priliku da spojimo jedinstvenost i različitost”, istakao je Hawat.

Izložba će u hotelu „Regent Porto Montenegro” biti otvorena do 31. avgusta.

Send this to a friend