Kultura

Podgorica kao Njujork: Cipele “lebde” u Njegoševom parku

U okviru projekta “Centar park“ koji realizuje NVO Punkt danas je u Njegoševom parku u Podgorici prezentovana interaktivna instalacija umjetnice Vane Prelević.

Ideja je da se u centralnom parku glavnog grada, poput praksi velikih svjetskih metropola dešava aktivnost koju vodi umjetnik, animirajući i aktivirajući građane.

Princip je takav da se u parku odvija umjetnička aktivnost koja će pokrenuti kontakt, komunikaciju, pribiližavanja umjetnosti građanima, a koja će biti tematska.

Time se podstiče umjetnički izraz, umjetnost stavlja u funkciju grada, građana, ona dobija svoju najnepodredniju primjenu.

Po riječima umjetnice Vane Prelević, instalaciju čine cipele koje “lebde” u prostoru Njegoševog parka, zakačene elastičnim nitima za grane drveća.

“Cipele nemaju ulogu zaposijedanja, osvajanja prostora u kojem se nalaze, one su u funkciji otkrivanja i mapiranja zelenih površina. To su preostala zelena ostrva u urbanom dijelu grada koja su nam neophodna. Ovim putem su prolazile razne generacije koje su parkovski prostor ostavile u nasledstvo svojim potomcima da ga i oni na isti način čuvaju i uživaju u njemu. Ovim činom poput neke vrste obreda stvara se uzajamni sporazum među generacijama. Cipele su zakačene za lastike, tako da se mogu dohvatiti što omogućava prolazniku da rad zadrži kao suvenir. Postavljanjem ovakve instalacije umjetnost se stavlja u funkciju prolaznika”, kazala je Prelević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bokaa
Gost
bokaa

U napadu kreativnosti, malo me dijeli da kroz prozor izbacim toalet papir na trotoar. Nebih zamjerio i ako ga neko upotrijebi 🙂

ana
Gost
ana

kakvi NJujork. zašto neSENŽERMENiliItalijanski park a gdje je tu umjetnost ja ne znam

Toni
Gost
Toni

Ma kakav NY…

Gost
Gost
Gost

Vana kako si? Aaaa ha haaa ??????????

Herbarijum
Gost
Herbarijum

Znajuci istancani senzibilitet koji podgoricani, narocito mladji narastaji, imaju za ovakav vid umjetnosti, sumnjam da ce osvanuti i jedna.

Umjetnik
Gost
Umjetnik

Stravična umjetnost, idući put raširite veš između dva drveta, neka se istovremeno suši i kapanjem ostvaruje kontakt sa publikom, čineći tako jednu transcendenciju profanog i nepatvorene kreativnosti.

Send this to a friend