Kultura

Podgorički KIC i sarajevski BKC potpisali Protokol o saradnji

Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ i Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo (BKC KS), potpisali su Protokol o saradnji čime će, zvanično biti uspostavljene čvršće veze u oblasti kulture i umjetničkog stvaralaštva.

Na sastanku čelnika dvije institucije, direktorice KIC-a Snežane Burzan i direktora BKC Edina Kukavice, istaknuto je da vodeći kulturni centri Podgorice i Sarajeva imaju za cilj zajedničko djelovanje na očuvanju kulturološkog, tradicijskog i civilizacijskog nasljeđa, kulturne i duhovne baštine.

U razgovoru je naglašena želja da kroz buduću saradnju bude unaprijeđena prezentacija kulture i obrazovanja dvije zemlje, ali i da se pomogne daljem razvijanju dobrosusjedskih odnosa, a time doprinese regionalnom kulturološkom zajedništvu u duhu zajedničke i balkanske i evropske tradicije.

Dogovoreno je da prvi zajednički projekat bude koncert KIC pop hora “Pod sjajem zvijezda” u Sarajevu ovog ljeta, kada će hor nastupati na tradicionalnom 24-om renomiranom ljetnjem festivalu “Baščaršijske noći”.

KIC “Budo Tomović” na jesen će ugostiti neki od programa sarajevskog BKC-a.

Podsjećamo da je KIC “Budo Tomović” u junu 2017. nakon, 20 godina “kulturnog zatišja”, obnovio saradnju sa Kulturnim centrom Novog Sada, i do sada je realizovano šest uspješnih zajedničkih umjetničkih projekata.

Send this to a friend