Kultura U Nikšiću

Pogledajte kako je bilo na Festivalu uličnih svirača

Uprkos kiši koja je prijetila da pokvari program, četvrti Festival uličnih svirača u Nikšiću je na radost mnogobrojnih posjetilaca uspješno realizovan. Festival je postao poznat i izvan okvira naše zemlje, a učinio je da nikšićke ulice budu pozornica za izvođače iz svih krajeva svijeta.

Foto: CdM

Festival je počeo u petak festivalskom promocijom. Na trgu i kod gradske kuće u parku, publika je prve večeri mogla da upozna neke od učesnika i da sami učesnici upoznaju ulice grada i da samim tim uvedu čitav grad u raspoloženje koje donosi ovaj festival.

Foto: CdM

Glavni dio programa održan je sinoć na već poznatim lokacijama i trajao do 1-2h iza ponoći.

Foto: CdM

Nikšićani i nikšićanke kao i svi drugi posjetioci mogli su da uživaju u različitim tačkama performera koji dolaze iz čitavog svijeta.

Foto: CdM

Žongleri, hodači na štulama, one-man-band, performeri sa vatrom, klovnovi, muzičari, plesači su samo neki od učesnika ovogodišnjeg festivala.

Foto: CdM

Više od 40 performera je ove godine učestvovalo na FUS-u i donijelo jedan novi vid umjetnosti i zabave na naše ulice.

Foto: CdM
Foto: CdM

U ponedjeljak, 02.09., u sklopu Festivala Uličnih Svirača, biće održan Jazz koncert Duo Fuss/Leichtfried u saradnji sa ambasadom Austrije u sali nikšićkog pozorišta. Dominik Fuss – truba i Jörg Leichtfried – klavir.

Foto: CdM
Foto: CdM

Muzikom koju stvaraju, oni zajedno istražuju granice između jazz-a, klasične i moderne muzike. Tokom ovog procesa, oni pronalaze svoj originalni zvuk koji se sastoji od originalnog repertoara, upotpunjenog sa jazz standardima.

Foto: CdM
Foto: CdM
Foto: CdM

Njihova muzička povezanost se zasniva na Fuss-ovom snažnom osjećaju za melodičnost i Leichtfried-ovom bogatom harmonskom pratnjom koje obojica dopunjuju i grade u zajedničku simbiozu.

Foto: CdM

Takođe, tokom trajanja festivala, posjetioci su imali priliku i da upoznaju dva turska umjetnika, koja su u saradnji sa Institutom Yunus Emre – Turski kulturni centar Podgorica došla u Nikšić, kako bi svojom umjetnošću i vještinom upotpunili program ovogodišnjeg festivala.

Foto: CdM
Foto: CdM
Foto: CdM

Veysel Celikdemir tehnika slikanja pijeskom, i Nihat Tellioglu izrada predmeta i skulptura od stakla pokazali su zainteresovanoj publici ove nesvakidašnje vidove umjetnosti.

Foto: CdM
Foto: CdM

Posjetioci ovogodišnjeg FUS-a su mnogo mogli da nauče o drugim kulturama i vidovima zabave kroz muziku, vatreni šou, ples, predstave i cirkuske akrobacije.

Foto: CdM
Foto: CdM
Foto: CdM

Ovogodišnji festival, četvrti po redu, bio je jednodnevnog karaktera, iz finansijskih razloga.

Foto: CdM
Foto: CdM

Podršku organizaciji jedne od najznačanijih smotri ulične umjetnosti u Crnoj Gori pružilo je i Ministarstvo kulture.

Foto: CdM
Foto: CdM

M.Drašković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Philosophy
Gost
Philosophy

,,Ako vam smetaju ulični svirači
Oni će otić gdje ih niko neće naći
Ako vam smetaju otići će tamo
Kuda šetaju proste lutke samo”. 🙂

Svetlana
Gost
Svetlana

Najljepsi festival u Crnoj Gori…

thechempresss
Gost
thechempresss

A sigurno bolje nego oni tableticari u budvi

Send this to a friend