Kultura

Posljednje riječi Franca Kafke

Franc Kafka danas se smatra jednim od najvećih pisaca svih vremena. Stil njegovih kratkih priča karakteriše spoj stvarnosti i fantazije, a glavni motivi, tj. okosnicu njegovog cjelokupnoog stvaralaštva predstavljaju egzistencijalna anksioznost, apsurdna birokratija, otuđenje i krivica.

Tokom života, Kafka je objavio dvije zbirke kratkih priča i nekoliko priča u tadašnjim književnim časopisima. Međutim, većina djela objavljena je tek nakon njegove smrti. Prije nego što je umro, Kafka je naredio svom najboljem prijatelju Maksu Brodu da spali sve rukopise!

Brod ipak nije ispunio Kafkin zahtjev i objavio je sva njegova djela jer je u njima prepoznao ogromnu književnu vrijednost.

Kafkini najpoznatiji romani “Proces”, “Amerika” i “Zamak” su objavljeni posthumno. Ovi kultni romani i danas inspirišu pisce, čitaoce, umjetnike i filozofe.

“Zamak” je posljednji poznati Kafkin rad.

Priča prati protagonistu po imenu K koji se doseljava u malo selo i očajnički pokušava da stupi u kontakt sa misterioznim seoskim vlastima koje upravljaju selom iz utvrđenog zamka.

Roman je karakterističan po nevjerovatno mračnoj i jezivoj atmosferi, a prisutni su Kafkini lajt motivi o ljudožderskoj birokratiji i apsurdnosti postojanja.

Kafka je započeo pisanje “Zamka” 1922. godine inspirisan planinskim odmaralištem “Špindleruv Mlin” koje danas pripada Češkoj. U to vrijeme završavao je svoj posljednji roman uprkos činjenici da je bolovao od teškog oblika tuberkuloze.

Umro je od opake bolesti dvije godine kasnije u svojoj četrdesetoj godini. Zbog iznenadne i brze smrti roman je ostao nezavršen, a posljednja rečenica prekinuta je na pola.

Kafkina posljednja rečenica u romanu “Zamak” glasi:

“Pružila je drhtavu ruku K. i natjerala ga da sjedne pored nje, jedva je govorila, bilo je nemoguće razumjeti šta priča, ali ono što je rekla… “, bila je posljednja Kafkina zapisana rečenica.

Nekoliko mjeseci prije smrti, Kafka je rekao svom prijatelju Maksu Brodu da će se roman završiti smrću glavnog lika koga će vlasti neobičnog sela posthumno proglasiti za novog stanovnika.

Brod je završio djelo i objavio ga 1926. godine. Roman je u početku bio slabo primljen, ali je u tridesetim godinama doživio nevjerovatnu popularnost. Kao vlasnik Kafkine književne zaostavštine, Brod je donirao originalni rukopis Oksfordskom Univerzitetu, kako bi ga studenti detaljno proučavali, piše portal Vintage news.

Srećom, Brod je prepoznao Kafkinu genijalnost i odlučio da je podijeli sa svijetom.

Send this to a friend