Kultura kultura, imidž, promocija

Potpisani Ugovori sa korisnicima sredstava konkursa Kreativna Crna Gora za 2019. godinu

U Ministarstvu kulture je danas upriličeno potpisivanje Ugovora sa dobitnicima sredstava iz Konkursa za sufinansiranje projekata i proizvoda iz oblasti Kreativnih industrija – “Kreativna Crna Gora: kultura, imidž, promocija” za 2019. godinu.

U svom obraćanju ministar kulture Aleksandar Bogdanović naglasio je stalni fokus Ministarstva na sektoru kreativnih industrija, kao ključnom ka uspostavljanju savremene kreativne zajednice koja djeluje u domenu inovativnog stvaralaštva:

“S tim u vezi, naša nastojanja će u narednom periodu kao i u prethodne dvije godine, biti usmjerene ka uspostavljanju tržišno-orijentisanih projekata, proizvoda, ali i stvaraoca ili konkretnije – biznisa u kulturi, koji svojim kreativnim radom mogu pozicionirati Crne Goru kao kreativnu destinaciju. Takav pristup djelatnostima poput industrijskog, modnog ili produkut dizajna, ali i virtulene realnosti, primjenjene umjetnosti i ICT-a, ne samo da će doprinijeti generisanju novih radnih mjesta u kulturnom sektoru, već će ujedno i kreirati ambijent za razvoj kulturnih proizvoda koji svoju perspektivu mogu pronaći u region, a i šire. Jer samo inovativnost i kreativnost to mogu omogućiti. A program “Kreativna Crna Gora” svim crnogorskim stvaraocima upravo daje tu priliku.

Na ovogodišnjem konkursu, od pristiglih 105 aplikacija, podržano je njih 13 koji se ističu svojom inovativnošću, estetikom i tržišnom orijantacijom u tematskim okvirima: raznolikosti kulturnih izraza, ICT-a te uspostavljanju kulturnog proizvoda u oblasti modnog dizajna.

Prvi put smo ove godine podržali ICT sektor i to prije svega kroz afirmaciju razvoja video igara, kao jedne kompleksne djelatnosti i generalno rastuće industrije, koja može uposliti i do 50 ljudi u jednom timu ali i sektora tekstilnog i modnog dizajna, koji u perspektivi treba da nam obezbijedi prepoznatljiv i originalan nacionalni modni brend”, istakao je on.

Pored obezbjeđivanja vidljivosti, Konkursom je finansijski podržano uspostavljanje proizvodnih procesa, nadogradnja postojećih, ali i promocija. Za ove namjene, Ministarstvo kulture je opredijelilo 80.000 eura, 30.000 više nego prošle godine.

U narednom periodu će podržani autori, uz podršku programskih koordinatora, vršiti implementaciju svojih projekata.

Send this to a friend