Kultura pozorište osnov za povezivanje

Pozorište most između Sankt Peterburga i Herceg Novog

Gostovanje Teatra mladih “A.A. Brianistev” potvrđuje opredijeljenost grada Sankt Peterburga da razvija saradnju sa Herceg Novim u oblasti kulture i turizma, istakli su predstavnici dva grada na sastanku u Opštini Herceg Novi.

Susret na kojem se razgovaralo o daljim modelima povezivanja upriličen je povodom crnogorske premijere mjuzikla „Sirota Liza“ Teatra mladih iz Sankt Peterburga u punoj hercegnovskoj Dvorani Park. Direktoricu Teatra Svetlanu Lovrecovu i njene saradnike ugostio je predsjednik Opštine Stevan Katić sa saradnicima.

Lovrecova je izrazila zadovoljstvo zbog odlične reakcije publike na izvođenje ovog teatra koje postoji već skoro 100 godina i prvo je pozorište za mlade u Rusiji, a nastupa širom svijeta.

„Energija koja se desila između glumaca i publike u Herceg Novom sagradila je još jedan stub kojim se ojačava most veza između naša dva grada“, kazala je Lovrecova.

Zadovoljna što je baš pozorište osnov za povezivanje, ona je pozvala predstavnike Herceg Novog da predstave naš grad na festivalu Duga, koji se održava u maju i predstavlja jednu od manifestacija vrhunskog kvaliteta u Sankt Peterburgu.

Lovrecova se zahvalila Turističkoj organizaciji i istakla da su sjajni domaćini. Takođe, uputila je riječi hvale Javnoj ustanovi kulture „Herceg Fest“ na podršci u organizaciji predstave. Kako je dodala, gostima iz Rusije je Herceg Novi predivno otkriće, a glavna glumica je odmah izrazila želju da nastupi na pozornici Kanli Kule, pa se nadaju novim zajedničkim projektima.

Govoreći o povezanosti kulture i turizma, Lovrecova je kazala da bi veliki broj građana Rusije rado dolazio u Crnu Goru tokom cijele godine, ali veliku blokadu predstavlja nedostatak direktnih letova. Kako je kazala, uvođenje direktnih linija tokom cijele godine sigurno bi doprinijelo i većoj posjeti tokom Praznika mimoze, na koji će i sama nastojati da dođe.

Osvrćući se na uspostavljene odnose Turističke organizacije Herceg Novi i Komiteta za kulturu Sankt Petersburga, Lovrecova je zaključila: „Spremni smo i otvoreni da tražimo nove puteve za jačanje saradnje“.

Predsjednik Katić i saradnici zahvalili su se Lovrecovoj što je, kao rukovodilac najznačajnijeg teatra mladih u Rusiji, već drugi put gošća našeg grada, te što se lično zalaže za saradnju Sankt Peterburga sa Herceg Novim.

Kako se moglo čuti, Herceg Novi je ove godine zabilježio odličnu posjetu turista iz Rusije. Razlog za to su, između ostalog, dobra kampanja i partnerstvo sa ruskim gradovima koji su doprinijeli boljoj vidljivosti našeg grada na velikom tržištu Rusije.

Promotivna kampanja na ruskom tržištu traje i postoji veliko interesovanje za dolazak u našu zemlju. Pored toga, Herceg Novi će nastaviti da ostvaruje nove kontakte sa ruskim gradovima, a u planu su programi i gostovanja koji će predstaviti bogatstvo ruske kulture i na taj način jače povezati dva naroda, a u čemu će posredovati i Ambasada Ruske Federacije u Crnoj Gori, zaključili su predstavnici lokalne uprave.

Sastanak za završen uručivanjem zahvalnica za razvoj i jačanje kulturnih veza između Herceg Novog i Sankt Peterburga, koje su pored Lovrecove zavrijedili predsjednik Komiteta za kulturu Sankt Peterburga Konstantin Eduardovic Suhenko i izvršni direktor preduzeća „Novi Peterburg“ Jurij Gruzdev.

Send this to a friend