Kultura predstavljen danas u Podgorici

Predstavljen IPA projekat 3C – Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija

IPA projekat “3C – Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija” predstavljen je danas u Podgorici. Kako je naglašeno na prezentaciji, zahvaljujući tom projektu obezbijeđena su sredstva za restauraciju objekta starog zatvora u Kotoru, kao i za prekogranični model saradnje u oblasti kreativnih industrija.

Tokom skupa, prisutnima su se obratili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i zamjenica glavnog pregovarača Crne Gore sa Evropskom unijom i nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović.

Bogdanović je kazao kako je predviđeno da objekat starog zatvora u Kotoru, u koji će tokom restauracije biti uloženo 1,3 miliona eura, postane kreativni hab namijenjen lokalnim stvaraocima, ali i rezidencijalnoj umjetnosti.

“Restauracijom zgrade zatvora u Starom gradu u Kotoru, Ministarstvo kulture će nastaviti sa realizacijom strateškog cilja namijenjenog promociji i razvoju kreativnog sektora i kreativnih industrija u Crnoj Gori. Kreativni hab koji će u okviru ovog projekta biti stavljen u funkciju, jedan je od šest ovakvih centara koje Ministarstvo kulture sa međunarodnim partnerima planira da realizuje širom Crne Gore u cilju pružanja podrške održivom razvoju sektora kulture i preduzetništva”, istakao je Bogdanović.

On je istakao kako projekat “3C” predstavlja novi pozitivan primjer prekogranične saradnje Crne Gore, Albanije i Italije, podsjećajući kako njegova ukupna vrijednost iznosi više od četiri miliona eura. Izuzev starog zatvora u Kotoru, u okviru projekta biće obnovljena zgrada Kinostudija u Tirani, u istom će gradu biti uspostavljen i Umjetnički park, dok će u Italiji biti rekonstruisan Trg Gamzi u Pulji, a Regija Molize nabaviće opremu potrebnu za promociju tamošnje kulturne baštine.

Ivana Glišević Đurović podsjetila je da je projakt 3C podržan kroz tematski poziv trilateralnog programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, te da upravo tematski projekti, zbog svog obima i konkretnih rezultata koji će se kroz njih ostvariti, predstavljaju najveću inovaciju ovog trilateralnog programa u odnosu na ostalih osam programa evropske teritorijalne saradnje u kojima Crna Gora učestvuje u razdoblju 2014-2020.

Naglasila je da projekti u kojima su crnogorske institucije glavni partneri – kao što je slučaj s projektom 3C – predstavljaju posebnu odgovornost, ali i pružaju dodatne mogućnosti našim institucijama u pogledu razmjene dragocjenih znanja i iskustava s evropskim partnerima i unapređenju kapaciteta kako u upravljanju sredstvima, tako i u usvajanju evropskih standarda u različitim oblastima.

Projekat 3C podržan je u okviru prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, a ima za cilj unaprijeđenje saradnje relevantnih aktera u programskom područiju, kroz uspostavljanje inovativnih kulturnih i kreativnih centara sa rezidencijalnim umjetničkim programima i formiranje zajedničkih prekograničnih mreža saradnje. Projekat će doprinijeti povezivanju sektora kulture u projektnim teritorijama i to kroz razmjenu informacija, znanja, iskustava i kreativnih potencijala.

Rezultati projekta odnose se na uspostavljanje rezidencijalnih umjetničkih programa, otvaranje tri multifunkcionalna kulturna centra u Crnoj Gori, Italiji i Albaniji i uspostavljanje regionalne mreže preduzetnika u kulturi, sa ciljem razvoja kreativnih industrija. Pored Ministarstva kulture koje je glavni partner u realizaciji projekta, projektni partneri su Ministarstvo ekonomije Crne Gore, Ministarstvo kulture Republike Albanije, Institut za zaštitu spomenika kulture “Gani Strazimiri”, Albanija, Regija Pulja – Odjeljenje za turizam, ekonomiju, kulturu i teritorijalni razvoj, Italija, Regija Molize, Italija i Fondacija kulture, Molize. Pridruženi partneri su Nacionalni centar za kinematografiju, Albanija i Fondacija Gramsci, Pulja, Italija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
IPAk
Gost
IPAk

Ovo trtljanje o “kreativnim industrijama” ima veze sa stvarnošću koliko i “biznis inkubator” na Cetinju, đe se ispilio jedino biznis “šipak”. Osim toga od kad se zatvori smatraju “kulturno-umjetničkim” objektima i kulturnim nasljeđem? Možda neki “mirišu” odlazak na duži odmor u Spuž, pa da im lakše pane promjena “ambijenta”.

Send this to a friend