Kultura

Predstavljena knjiga Trag da nas sjeti povodom 85 godina od rođenja Vita Nikolića

U Nikšiću je sinoć predstavljena knjiga „Trag da nas sjeti“ povodom 85 godina od rođenja Vitomira Nikolića i 75 godina od osnivanja Pobjede.

“Vito Nikolić i njegovo djelo su nadživjeli mržnju. Objavljivanjem knjige ,,Trag da nas sjeti“ današnja Pobjeda ne želi da izbriše taj strašan ožiljak, već da se pogleda u ogledalo, vjerujući da je ideja slobode čovjeka i naroda opstala”, kazao je Draško Đuranović.

Ovo izdanje donosi gotovo sve pjesme čuvenog crnogorskog pjesnika i još jednom skreće pažnju na njegovu poetsku autentičnost i lirsku ubjedljivost. U nedjelju, 28. aprila, čitaoci će dobiti knjigu na poklon uz svaki kupljeni primjerak Pobjede.

“Moralo je biti ovako: početi iz Nikšića u kojem je osvanuo prvi broj Pobjede, na svega četiri strane, da širi ideju slobode i antifašizma na sve četiri strane svijeta. I moralo je obilježavanje 75 godina postojanja Pobjede početi knjigom Vitomira Vita Nikolića, čovjeka koji je, tako gospodstveno i mirno, a tako snažno i sa dušom, slavio slobodu čovjeka i slobodu riječi”, kazao je u ime izdavača direktor i glavni i odgovorni urednik Pobjede Draško Đuranović.

Đuranović je podsjetio da je Nikolić bio novinar Pobjede, u kojoj je ostavio neizbrisiv trag. U olovnim vremenima devedesetih, prema riječima Đuranovića, Nikolić je napisao i legendarnu pjesmu „Noć nad Dubrovnikom“.

“I bio je, umjesto nagrade, tiho najuren iz Pobjede, opsadirane mržnjom. Ali, Vito Nikolić i njegovo djelo su nadživjeli mržnju. Objavljanjem knjige ,,Trag da nas sjeti“ današnja Pobjeda ne želi da izbriše taj strašan ožiljak, već da se pogleda u ogledalo, vjerujući da je ideja slobode čovjeka i naroda opstala i da je to jedan od osnovnih uslova za opstanak naše države i društva. A Vito Nikolić je i danas sa nama i njegov znak može da nam, svima, posluži kao putokaz”, kazao je Đuranović.

Urednik izdanja i novinar Pobjede Vlatko Simunović kazao je da su u knjizi „Trag da nas sjeti“ objavljene skoro sve pjesme koje je Nikolić napisao.

“Neki strožiji izbor možda bi joj dao na težini. Ipak, bi bio i nužno subjektivan”, kazao je Simunović.

On je podsjetio da je Nikolić u Pobjedi decenijama objavljivao reportaže koje su imale tretman briljantnih književnih minijatura. Poezijom je, kako je rekao Simunović, ispoljavao revolt i razočaranje zlohudom sudbinom čovjeka. Novinarstvo mu je, prema riječima Simunovića, omogućilo da živi, do jedne ure…

“Što povezuje pjesme i reportaže Vitomira Vita Nikolića koje je objavljivao u „Pobjedi“? Jasan u stavovima i  prepoznatljivog iskaza, uvijek je bio na strani čovjeka. Ta nostalgija za čovekom omogućila je da se njegov glas u crnogorskom pjesništvu i novinarstvu sudbinski čuje. Spašavala ga je od naplavina dana i noći. Bila mu je pratilja u vrijeme njegovih bolovanja, drumovanja i lumpovanja. Kada se slavi veliki pjesnik, a status velikog pjesnika može se steći samo među čitaocima, slavi se njegova besmrtnost u pjesmama. Uz Njegoša, Vitomir Vito Nikolić je jedini crnogorski pjesnik čiji stihovi žive u pamćenju svih Crnogoraca”, rekao je Simunović.

Vito je, kako je rekao Simunović, crpio snagu iz dubinu crnogorskog jezika i mišljenja.

“Na te nadražaje odgovorio je ličnom melodijom. Vito Nikolić je izabrao nas. Poezija mu se nametnula kao oblik oslobađanja od ropstva materije i vremena. Mi smo izabrali njega. I njemu i nama dovoljno”, rekao je Simunović.

Reditelj Blagota Eraković kazao je da je Vito Nikolić pjesnik u punom smislu te riječi.

“Njega razumiju oni koji nikad u životu nijesu čuli pjesmu i oni koji su najsavršeniji poznavaoci pjesništva, kritičari, literate, akademici… Naći će oni kod njega ljepotu i vrhunske poetske vrijednosti. Pjesnik je onaj koga narod čita i pamti. Dakle, Vito je rođeni, rasni pjesnik”, rekao je Eraković.

On se prisjetio brojnih situacija i anegdota iz druženja sa Vitom, naglašavajući da ga je poznavao od najranijih dana kada je sa njegovim bratom, pokojnim Pavlom Erakovićem, igrao male uloge i statirao u Nikšićkom pozorištu.

Prisjetio se i Vitovih beogradskih dana, kada je pjesnik šezdesetih godina dvije godine živio u stanu kod Erakovića i Laneta Gutovića. Eraković je ocijenio da mnogi, čak i značajni izdavači, skrnave Vita, objavljuju nisam umjestno nijesam, pa je vrijeme, kako je rekao, da se kritički obradi veliki pjesnik, da se stane „vršljanju“ po njegovom djelu.

“Čak su i mnoge dogodovštine iz njegovog života prepune improvizacije”, kazao je Eraković.

Vitove stihove govorio je glumac Miro Nikolić, a promociji je prisustvovala i pjesnikova ćerka Danica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
@@@
Gost
@@@

,,Bez konferencija, rezolucija i pripremne kampanje,
bez pretenzija da bude istorijsko, prelomno i plodonosno– došlo je proljeće,
čudesno kao pomilovanje Fjodora Mihailoviča na Trgu Semjonovskom.

Ptice…

Bože moj, skoro sam i zaboravio da postoje ptice,
pa prosto ne znam kako da shvatim jutros to slavlje
i, zbunjen, uzalud pokušavam da svoje odviknuto lice
razvučem u neki osmijeh davno zaboravljen.”

Send this to a friend