Kultura

Predstavljena Monografija Dijaspora Crne Gore

Monografija “Dijaspora Crne Gore” promovisana je danas u Narodnoj biblioteci Radosav Ljumović u Podgorici.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović ocijenio je da je Monografija jedan od najznačajnijih projekata tog organa u proteklom periodu, koji su realizovali u suizdavaštvu sa Dnevnim novinama.

“Smatrali smo da postoji objektivna potreba da se na jednom mjestu objedine dosadašanja saznanja i prikažu glavni migratorni tokovi stanovništva sa crnogorskog prostora, ali i apostrofiraju svi oni pripadnici dijaspore koji su sebe ugradili u državno i nacionalno biće Crne Gore”, rekao je Mitrović.

Dodao je da su, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti, iseljenici i organizacije naše dijaspore pronijeli ime Crne Gore širom svijeta i bezbrojeno puta u različitim oblicima pomagali svojoj domovini.

“Zato je dijaspora Crne Gore bila i ostala nezaobilazan činilac društvenih procesa u Crnoj Gori. Istovremeno, htjeli smo da prikažemo, što u do sad objavljenoj literaturi nije bio slučaj, institucionalni odnos crnogorskih državnih organa i ustanova u ovoj oblasti. Uvjereni smo da smo postavljene ciljeve ostvarili publikovanjem ove Monografije”, kazao je Mitrović.

Poslije više od dvije decenije, naglasio je, nalazi se publikacija koja omogućava da mnogo bolje upoznamo našu dijasporu razasutu širom svijeta.

“U relativno kratkom periodu uspjeli smo da angažujemo referentna lica iz ove oblasti na izradi predmetne Monografije, a koja je preporučio ne samo njihov teorijski nego i neposredan višedecenijski rad sa našom dijasporom. I svega navedenog, smatramo da ova Monografija otvara neke nove horizonte u sagledavanju i razumijevanju složene strukture, kao što je to slučaj sa dijasporom Crne Gore”, istakao je Mitrović.

On je zahvalio ko-autorima publikacije Marjanu – Mašu Miljiću, Saitu Šabotiću, Ivanu Jovoviću, Marku Špadijeru, Milanu Vukčeviću, Elviri Bekteši iAntoneli Arhin – Krstović, profesorici na Katedri Univerziteta u Torontu, u okviru Centra za dijasporu i transnacionalne studije, kao i uredniku Ivanu Jovoviću.

“Svako ozbiljno promišljanje i tumačenje na temu dijaspore Crne Gore, ako eventualno nije zastupljeno među stranicama ove knjige, svakako je od koristi za dalji rad i djelatnosti Uprave za dijaspore, jer treba imati u vidu da ovdje govorimo o širokoj kategoriji ljudi, koji su na različite načine i u različitim vremenskim periodima postali dio kolektivnog duha Crne Gore”, zaključio je Mitrović.

Send this to a friend