Kultura

Pregršt boja i smjelost formi

Foto: Faktor.ba

Izložba „Metaforički pozdrav rađanju Evrope work in progress” otvorena je preksinoć u Modernoj galeriji. Hrvatsko-francusko-italijanski umjetnik Mark Pio Maksimilien Salveli, inspirisan činjenicom da biološki, biografski i kulturološki pripada različitim kulturnim krugovima Evrope, spaja ono što geografske daljine razdvajaju. Izložbu je otvorio ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Koncept

Mark Pio Maksimilien Salveli kazao je da koncept izložbe djelimično predstavlja i istoriju same izložbe.

“Davne 1993. godine, kada sam još bio student na pariskoj likovnoj akademiji, dobio sam nagradu povodom istorijskog događaja referenduma kojim bi se Evropska ekonomska zajednica transformisala u Evropsku uniju. Tada je nastao moj ciklus od 120 slika. Moja izložba ,,Metaforički pozdrav rađanju Evrope” održana je prvo u Parizu, a nakon toga predstavljena je i u Londonu, Rimu, Berlinu i Moskvi. Vremenom sam ciklusu dodavao nove radove te njega danas čini 247 djela”, istakao je Salveli.

Umjetnik je rekao da je povodom godišnjice ulaska Republike Hrvatske u EU izložba iz Francuske došla u Zagreb.

“Plan je bio da se izložba nakon Hrvatske vrati u Francusku, ali ipak došlo je do promjene jer sam uvidio da postoje jako zanimljive zemlje u susjedstvu koje snažno povezuje ideja EU”, naveo je Salveli.

Umjetnik kaže da nakon Podgorice planira da ovaj ciklus vrati u Zagreb, potom da ga prezentujem publici u Ljubljani i da ga na kraju opet vrati u Pariz, gdje je sve i započelo.

Foto: Faktor.ba

U okviru postavke Salveli je predstavio radove urađene različitim tehnikama.

“Postavka mora biti različita zato što je i deviza Evrope „zajedno u različitosti”. Evropa je različita i ako slikam nešto za Evropu i na tu temu meni je drago da se bitne karakteristike same Evrope odmah uočavaju, a to su različitost, hrabrost i entuzijazam”, kazao je Salveli.

Umjetnik navodi da je ovo prvi put da boravi u Crnoj Gori.

“Za mene je Crna Gora veliko otkriće. Kada idete u neku zemlju u kojoj ranije nijeste bili uvijek imate neki entuzijazam. Ovdje sam već pet dana i vidim jako lijepe stvari. Vidio sam mlade i lijepe ljude, kao i prelijepe pejzaže. Mnoge holivudske filmske kompanije ni ne znaju kakve vi krajolike imate. Mogli bi ovdje snimati fantastične filmove”, istakao je Salveli.

Kreativnost

Veselko Grubišić kazao je da je dobro što je ovakva izložba prezentovana u glavnom gradu Crne Gore, države koja će biti ,,prva sljedeća članica nesavršene, ali najbolje unije na planeti Zemlji Evropske unije”.

“Umjetnička djela i njihovi impulsi, dinamikom svoje kreativnosti i stvaralačkom znatiželjom, zapravo svojim ,,specifičnim“ očima gledaju publiku, kao što i publika gleda umjetničke eksponate. Postoji jedna vrsta izmjena pogleda što se zajednički prožimaju u susretima i pozdravima novih svjetova, ispunjenih simbolima, aluzijama i metaforama. Čovjek ulazi u te svjetove kao što i svjetovi na njegovim slikama ulaze u njega. Ispunjavaju gledaoca novim vizurama. Pregršt boja i smjelost formi oslobađaju širine novih horizonata što nastanjuju nove svjetove. Umjetnik tako spaja ono što daljine razdvajaju. Njegovi svjetovi nam bivaju bliži. A on preko tih naslikanih svjetova ima mogućnost potaknuti nas da i mi budemo bliski njemu i da nas upoznaje u podneblju u kojemu se nalazimo i živimo” ocijenio je Grubišić.

Izložba će biti otvorena do 20. avgusta

Send this to a friend