Kultura

Premijerno izvedena predstava Cvrčak i mrav

U velikoj sali kotorskog Kulturnog centra premijerno je izvedena predstava „Cvrčak i mrav”.

Predstava je namijenjena svima od 6 do 66 godina, a rađena je u koprodukciji NVO „Teatar mladih“, Kulturnog centra „Nikola Đurković” Kotor, Budva Grad teatra, Gradskog pozorišta iz Podgorice i JU Herceg Fest.

“Cvrčak i mrav” spada u jednu od najpoznatijih basni antičkog grčkog pisca Ezopa. Služeći se likovima cvrčka i mrava i njihovim osobinama, Ezop u ovoj kratkoj basni ukazuje na posljedice vrijednoće i lijenosti.

Kao i u basni i u predstavi je u liku mrava predstavljen vrijedan čovjek, dok je u liku cvrčka predstavljen čovjek koji želi da radi ono što voli. U ovom slučaju to je muzika.

Ideja i poruka koju predstava treba da prenese jeste poruka o slobodi, o ličnom ostvarenju i pokušaju da se prevaziđu nametnute norme, koje djecu i mlade spriječavaju da budu ono što žele.

Cilj predstave “Cvrčak i mrav” je da djeci približi ideje klasične literature obrađene i interpretirane na način da njima budu bliske.

Rep muzika klape Who see impresionirala je u svakom segmentu. Tom efektu u velikoj mjeri doprinijela je izvrsna igra glumaca, funkcionalna scenografija i koreografije koje su predstavi dale posebnu snagu čineći je istovremeno zabavnom, uzbudljivom i dinamičnom.

Glumačka ekipa u sastavu Branka Femić- Šćekić, Katarina Krek, Goran Slavić i Branko Ilić na izvanredan način su pokazali da živimo u svijetu kiča i šunda, da je prijateljstvo neprocijenljivo bogatstvo i da kroz život treba slijediti svoju zvijezdu vodilju.

U Kotoru, predstava “Cvrčak i mrav” biće ponovo odigrana 26. maja u 19 sati.

Premijera predstave u Podgorici biće danas u KIC-u „Budo Tomović” od 12 sati, a u četvrtak, 17-og maja u Herceg Novom.

U Budvi premijera ove predstave je zakazana za 5. jul na festivalu Grad teatar, dok će 12. jula “Cvrčak i mrav” zatvoriti Kotorski festival pozorišta za djecu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mihaila Erceg
Gost
Mihaila Erceg

Ja sam bila na tu predstvu i bila je odlečna sve pohvale 👏👏👏👏

Send this to a friend