Kultura

Preminula Sanja Garić, balerina i bivša dekanica Fakulteta dramskih umjetnosti

Bivša dekanica Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, profesorica Sanja Garić, preminula je juče poslije duge i teške bolesti u 54. godini života, u Kliničkom centru Crne Gore.

Sanja Garić osnovnu baletsku školu završila je u Podgorici, a Srednju baletsku školu u Novom Sadu, u klasi prof. Vere Felle. Zatim je dvije godine boravila u Rusiji, usavršavajući se u oblasti klasičnog baleta, na čuvenom GITIS-u, u klasi prof. N.N. Orlovske, a nakon toga je, na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, završila Predškolsko vaspitanje. Petogodišnje studije Scenske igre završila je na moskovskom GITIS-u, u klasi prof. L.M.Talankine, i stekla diplomu pedagoga – koreografa, specijalizovanog za muzički i dramski teatar.

Odlikovana je Crvenom diplomom, koja se dodjeljuje najboljim studentima.

Na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju angažovana je od 2001. godine. Nakon statusa honorarnog saradnika na predmetu Pokret – segment Ples, stupila je u radni odnos 2003. godine, kao saradnik u nastavi na predmetu Ples, a od studijske 2004/05. joj se povjerava samostalno izvođenje nastave. U zvanje docenta izabrana je 2009, u zvanje vanrednog profesora 2014, a u zvanje redovnog profesora 2020. godine. Tokom 2007/08. i 2008/09. bila je vršilac dužnosti prodekana za nastavu, a od 2010/11. do 2015. prodekan za nastavu. Od 2013. do 2019. bila je član Strukovnog Vijeća UCG (Vijeće za umjetnost), a dekan Fakulteta dramskih umjetnosti u mandatnom periodu 2017-2020. godine.

Sanja je bila aktivna na polju koreografije i plesne pedagogije, a afirmaciji ove umjetnosti u Crnoj Gori doprinosi i putem raznih projekata, predavanja i pisanja o igri. Jedan je od osnivača Festivala igre Allegro. Bila je aktivan član Međunarodne plesne asocijacije China-CEEC Dance Culture Union. Realizovala je brojne i raznovrsne autorske radove – koreografske minijature, plesne performanse, video-koreografske radove, od kojih su mnogi učestvovali na domaćim i međunarodnim festivalima (izdvaja: Bijenale u Veneciji, Festival kratkometražnog filma u Beogradu, Festival kinematografije SEE Paris, Filmski Festival Herceg Novi).

Posljednjih godina, u fokusu njenih interesovanja bila je umjetnost za društvene promjene i na tom polju ostvarila je uspješnu saradnju sa UNICEF-om, na realizaciji autorskog projekta Putujuće pozorište, u okviru kampanje Svi u vrtić (promocija predškolskog obrazovanja na sjeveru Crne Gore), UNICEF-a i Ministarstva prosvjete Crne Gore, tokom 2015. i 2016. godine. Autor je pozorišnog performansa Ja sam Nada, na kojem je, u okviru kampanje Svako dijete treba porodicu, UNICEF-a i Ministarstva rada i socijalnog staranja, imala priliku da sarađuje i sa poznatim britanskim glumcem Nikolasom Lindhurstom. Takođe, realizovala je i projekat Žive statue, u okviru kampanje Zaustavimo nasilje, UNICEF-a i Vlade Crne Gore, 2017. godine.

Na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje osnovala je Plesnu laboratoriju, koja se bavi istraživanjem na polju plesne umjetnosti putem radionica, eksperimenata, koreografskog i izvođačkog stvaralaštva i predstavlja jedini istraživački plesni studio akademskog nivoa u Crnoj Gori. Glumačko – plesna trupa Dance Lab FDU je realizovala niz projekata, a 2018. je učestvovala na Međunarodnom festivalu plesa u Pekingu.

Sanju Garić pamtiće mnogobrojni prijatelji, kolege, profesori i studenti po svojoj plemenitosti, visokim moralnim načelima i bezrezervnoj podršci i ljubavi koju je u radu pružala svojim studentima, ali i po nenadmašnom šarmu i smislu za humor.

Komemoracija povodom smrti održaće se u Plavoj sali zgrade Rektorata Univerziteta Crne Gore u ponedjeljak, 17. maja u 11h.

 

Send this to a friend