Kultura

Preminuo Per Ulov Enkvist jedan od najboljih skandinavskih pisaca 20. vijeka

Per Ulov Enkvist

Per Ulov Enkvist, jedna od istaknutih figura skandinavske književnosti 20. vijeka umro je u 86. godini, objavila je danas njegova porodica.

Enkvist je romansijer, dramaturg, novinar, esejista, čija su djela prevedena na desetine jezika, od “Kristalnog oka”, objavljenog 1961. do “Knjige parabola” iz 2013.

U državama bivše Jugoslavije između ostalog, objavljene su njegove knjige “Biblioteka kapetana Nema”, “Knjiga o Blanš i Mariji”, “Planina Tri pećine”, “Posjeta kraljevog ljekara”.

Za knjigu “Posjeta kraljevog ljekara” o ludilu danskog kralja Kristijana sedmog, dobio je nagradu August, najviše švedsko književno priznanje i 2001. u Francuskoj nagradu za najbolju stranu knjigu.

Enkvist je proizveo moćno djelo ulazeći u sjenke istorije i sopstvene biografije, navodi Frans pres. U mladosti je bio sportista a velikim dijelom je inspirisan svojim usamljeničkim djetinjstvom na krajnjem sjeveru Švedske gdje je živio u jednoj bergmanovskoj atmosferi.

Za svoju autobiografija “Drugi život”, koja je izašla u Švedskoj 2008. godine, dobio je drugu nagradu August. Nagrada je ustanovljena 1994. godine po piscu Augustu Strindbergu.

Send this to a friend