Kultura

Preminuo slavni češki režiser Jirži Mencl

Jirži Mencl

Slavni češki režiser Jirži Mencl preminuo je u 82. godini, objavila je u nedjelju uveče njegova supruga Olga na svojoj Facebook stranici.
Mencl je bio “najhrabriji među hrabrima”, napisala je, pohvaljujući njegovu “hrabrost, sa [njegovim] apetitom i [njegovom] voljom za životom”.

Član češke škole filmskih stvaralaca Novog talasa, zajedno sa Milošem Formanom, Mencl je osvojio Oskara svojim igranim rediteljskim debijem “Strogo kontrolisani vozovi” 1966. godine.

“Strogo kontrolisani vozovi”, prema romanu Bohumila Hrabala iz 1965, prate stražara željezničke stanice koji se zaljubi u konduktera usred Drugog svjetskog rata.

U intervjuu 2007. godine za “Associated Press”, Mencl je primijetio da je njegova karijera krenula nizbrdo nakon pobjede na dodjeli Oskara zbog sovjetske invazije na Čehoslovačku.

Rekao je tada da su avgusta 1968, “sovjetski tenkovi ušli u Čehoslovačku i sva njegova slava je nestala”.

“Bio sam prvi češki filmski stvaralac kome je onemogućen rad i mogao sam se vratiti filmskom stvaralaštvu tek 1974. Tek nakon nekoliko godina i još nekoliko filmova osjetio sam da sam se vratio na položaj prestiža”, rekao je tada Mencl.

Send this to a friend