Kultura

Preminuo Željko Mijanović, scenarista Tri karte za Holivud

Scenarista i dramaturg Željko Mijanović preminuo je u Beogradu 6. januara u 59. godini.

Rođen 1960. godine u Vrbasu, Mijanović je osnovnu školu i gimnaziju završio u Nikšiću, a Filološki fakultet u Beogradu, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost.

Već osamdesetih godina prošlog vijeka pojavio se kao zapažen satiričar u kultnom jugoslovenskom časopisu Student paralelno sa satirom objavljivao je poeziju u vodećim jugoslovenskim književnim časopisima, a 1990. godine i zbirku pjesama “Vođenje ljubavi”.

Bio je autor scenarija za televizijske emisije različitih žanrova među kojima su i dugometražni igrani TV filmovi „Osmi dan u nedelji“, „Mefisto“ i „Posljednji doček“, Tri karte za Holivud“, „Tamna strana sunca“ i „U ime oca i sina“ u režiji Božidara Nikolića.

Kao dramaturg i pisac songova, radio je na pozorišnim predstavama i mjuziklima: „Polje punobisera“ i „Zooteka“, „Ženidba i udadba“ i „Mister dolar“, „Vojvođanska rapsodija“ i „Bilo jednom u Banatu“.

Željkov poslkednji tekst izveden na sceni bio je autorski projekat realizovan u saradnji sa Petrom Božovićem „Zaustavite Zemlju, hoću da izađem“ prošle godine.

Mijanović je od 1994. do 1998. godine napisao preko stotinu scenarija za dokumentarnu seriju RTS-a Puls koja se bavila fenomenima elektronskih medija.

Sa Vladimirom Kosićem napisao je libreto za operu Tatjane Milošević „Ko je ubio princezu Mond“, kao i libreto za mini-operu iste kompozitorke “Adonis i Galateja“ koja je premijerno izvedena iste godine u Sali Ministarstva kulture na Cetinju.

Mijanović je bio dobitnik više nagrada i priznanja i član Predsjedništva Udruženja filmskih umjetnika Srbije.

Preko 30 godina živio je i radio u Beogradu. Iza Željka ostaju supruga Tatjana i troje djece.

Sahrana je sjutra na groblju u Gornjem Polju kod Nikšića.

4 Komentara na "Preminuo Željko Mijanović, scenarista Tri karte za Holivud"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend