Kultura kako život imitira umjetnost

Priča Edgara Alana Poa o kanibalizmu koja se ostvarila u pravom životu

Ilustracija: Nikola Jovanović

Književno proročanstvo ima dugu, strastvenu istoriju još od stare Grčke i biblijskog Izraela, pa sve do naučne fantastike. Čak su se i pjesnici bit generacije površno bavili proročanskim misterijom. Ipak, postoji samo nekoliko poglavlja svjetskih pisaca da su tako zastrašujuća kao što su ona u knjizi “Avanture Artura Gordona Pima” – jedinom završenom romanu Edgara Alana Poa.

Ova avantura, koja je objavljena 1838. godine, puna je nesvakidašnjih trenutaka kao što su brodolom, pobuna, leševi, duhovi, neprijateljski nastrojeni ostrvljani i uznemirujuća prijetnja u obliku jetija.

Takođe, knjiga se bavi i kanibalizmom i ovdje stvari tek postaju čudne. Po je u priči predstavio i isto ime čovjeka koji će, poslije 50 godina u pravom životu, preživjeti brodolom i kojeg će, isto kao što je opisano u knjizi, pojesti preživjeli članovi njegove posade. Ovo je prošlo neprimijećeno sve dok potomak stvarnog Ričarda Parkera to nije objelodanio.

Najdžel Parker je pisao o nevjerovatnim sličnostima između Poovog djela i sudbini njegovog pretka – o tome kako je Parker bio jedan od četvorice preživjelih članova posade poslije brodoloma, koji su pojeli kornjaču prije nego što su se otisnuli u kanibalizam, s tim što je Parker bio žrtva.

Najdžel Parker je sve ovo predstavio u pismu književniku Arturu Koestleru, koji je bio toliko šokiran ovom podudarnošću da je 1974. godine poslao pismo The Sunday Times.

I kratak život Edgara Alana Poa je u velikoj mjeri bio čudan, što ga smješta u tipičan primjer namučenog pisca. Mučili su ga mnogi strahovi, a posebno od ludila i od toga da ga živog sahrane.

Preminuo je sa 40 godina, samo četiri dana nakon što je na ulicama Baltimora bio primijećen u bunovnom stanju, obučen u tuđu odjeću.

Zamisao da je mogao da “zaviri” u budućnost opravdava njegov entuzijazam i njuh za kriptografiju i pravljenje kodova, što je i predstavio u “Zlatnoj bubi”, priči iz 1840. godine.

– Edgar Alan Po je bio anđeo čudnosti – jednom ga je opisao Dž. V. Oker, analitičar Poovog stvaralaštva.

Send this to a friend